Witam Wszystkich!
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem wykrywacza XP GoldMaxx Power. Od razu zainteresowały mnie słuchawki bezprzewodowe, ale ich cena jest wyższa od najtańszego wykrywacza (którym można coś znaleźć ;) ), więc trochę zluzowałem i odpuściłem. Wiadomo, że Wbudowany przekaźnik w elektronice wykrywacza działa na jakiejś częstotliwości, ale pytanie na jakiej? I tu konieczne byłe poszperanie w sieci, choć o informację łatwo nie było, bo pytania na zagranicznych forach padały a jednoznacznej poprawnej odpowiedzi nie było, ale cierpliwość się opłaciła :)
http://www.xpmetaldetectors.com/xpforum ... p?f=9&t=32Czyli coś już wiemy :D, częstotliwość 433MHz :)
Ale to jeszcze nie wszystko bo w opisie rzeczonych firmowych słuchawek jest informacja, że słuchawki korzystają z transmisji cyfrowej i tu sam odbiornik FM działający na częstotliwości 433MHz na nic się nie zda, bo analogowy odbiornik nie jest w stanie odebrać, a właściwie ujmując zdekodować cyfrowego sygnału. Ale od czego się ma kolegę krótkofalowca :D. Umówiłem się z nim, że wezmę do pracy wykrywkę, on weźmie radio i zrobimy teścik czy radio krótkofalarskie (które działa m.in. na częstotliwości 433MHz) odbierze sygnał wysłany przez przekaźnik umieszczony w puszce wykrywacza. Co się okazało nie stanowiło to problemu, a częstotliwość wyniosła dokładnie 434,10625MHz :). Czyli wystarczy zbudować analogowy odbiornik FM, połączyć go z słuchawkami i uwalniamy się od plączącego się kabla.
Tylko z drugiej strony, nie ma jak fabryczny sprzęcik, więc zaczęły się poszukiwania bezprzewodowych słuchawek działających na częstotliwości 433-434MHz no i udało się :D
Zakupiłem poniższy sprzęt za całe 5,5zł i do tego przesyłka 18zł (trochę zdzierstwo) ale całość pięknie współpracuje bo robiłem testy, czyli udało się zaoszczędzić sporo kasy :D.
P.S. Nie napisałem tego posta, aby ograniczyć sprzedaż oryginalnego osprzętu a jedynie po, aby podzielić się własnymi spostrzeżeniami i podobnie jak mi się to udało umożliwić innym zaoszczędzenie kasy.
Pozdrawiam Wszystkich a zwłaszcza użytkowników XP!