Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 00:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: kopiec w lesie
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 16:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witajcie,
natrafiłem w lesie na wspaniałą miejscówkę- wyszło kilka ciekawych fantów z I i II wś i spora ilość amo (oczywiście wszystko zostało w ziemi). Co ciekawe nie znalazłem ani jednej łuski, wszystko całe. Wygląda tak jakby nie było tam żadnych walk tylko miejsce stacjonowania (wyjazd z lasu na główną drogę zasłonięty naturalną barierą kilkumetrowych gór co sprawia że z drogi nie widać co się tam dzieje). Miejsce przecina stary trakt a spotkany starszy pan powiedział że gdzieś tutaj był carski szpital polowy. Przechodząc do sedna sprawy:
jest w tym miejscu górka która sprawia wrażenie nienaturalnej. Ma ze 3 metry wysokości, łagodnie opada na wszystkie strony a jej obwód to prawie że idealne koło o średnicy ok 10 m. Wszędzie na około gęsto rosną drzewa, a na tej górce ani jednego :o Co to może być? Mam ogromną ochotę to sprawdzić ale nie znam nikogo z ramą, myślałem o jakimś długim drucie np, przekopanie całości nie wchodzi w grę bo kręcą się tam często tubylcy i służby leśne;/ czy moje zainteresowanie tą anomalią terenową jest sensowne?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kopiec w lesie
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 17:08 
Moderator
Moderator

Coś takiego: http://smartfox.files.wordpress.com/2009/09/kurhan.jpg ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 17:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tak, może trochę niższe i bardziej rozpłaszczone, na większej powierzchni, nie takie strome. No i nie wyróżnia się tak strasznie na pierwszy rzut oka bo teren wokół nie jest tak płaski jak ten na zdjęciu. Nie słyszałem o kurhanach w mojej okolicy (kurpie):o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 17:48 
Generał Broni
Generał Broni

skoro był szpital polwy,to może ta górka jest miejscem pochówków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 17:56 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

nie wiadomo czy był, to tylko opowieści jednego obcego faceta któremu dziadek opowiadał... Próbowałem się dowiedzieć więcej ale nikt nic nie wie. W okolicy nie znalazłem, przynajmniej ja nic co miałoby jakiś bezpośredni związek ze szpitalem więc uznałem tę informację jako wątpliwie autentyczną ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 18:11 
Moderator
Moderator

rufa napisał(a):
skoro był szpital polwy,to może ta górka jest miejscem pochówków.
Kto wie. Z tym, że kopiec ziemny: 10 metrów średnicy i 3 metry wysokości (po 100 latach), to jakieś 2-3 tys pochowanych.
Musiałby to być wyjątkowo kiepski szpital :)

wiedzmin napisał(a):
...wyjazd z lasu na główną drogę zasłonięty naturalną barierą kilkumetrowych gór...
A te "góry" są z całą pewnością naturalne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 18:34 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Część na pewno tak, bo cały teren jest dość nieregularny ale co do samego miejsca gdzie gdzie droga wychodzi z lasu miałem właśnie taką wątpliwość, bo w tym miejscu tworzy się takie jakby pasmo, o dość regularnym kształcie(spiczaste, opadające na dwie strony), jednolitej wysokości kilku metrów i ciągnące się metrów kilkadziesiąt. Ciekawe jest też to że największe zagęszczenie fantów było dokładnie u nasady tego nasypu(rosja i prusy I wś m. in. potłuczony kociołek,siekierka,krzesiwo(wieczna zapałka), krzyż podróżny, spinka od mankietu, guziki, klamra... ,) a po jego drugiej stronie kompletnie nic :o a kopiec o który pytałem znajduje się jakieś 30 m w głąb lasu od tego "wału".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 19:11 
Generał Broni
Generał Broni

Może to po prostu mały kurhan. Są i takiej wielkości http://www.gminazamosc.pl/wp-content/up ... C08321.jpg .Ze strony http://www.gminazamosc.pl/?page_id=5820 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 19:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

w takim razie dziękuję, wolę nie sprawdzać co to jest, nich zostanie dla przyszłych pokoleń :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 22:25 
Chorąży
Chorąży

Wiedźmin właśnie ,że powinieneś sprawdzić teraz dobra pora. Oczywiście chodzi mi o sprawdzenie w materiałach źródłowych jakie walki toczyły się w najbliższej okolicy.Można przeprowadzić wywiad środowiskowy na szerszą skale.Zima to właściwa pora na takie działania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lutego 2012, 11:11 
Chorąży
Chorąży

Spotkałem się z podobnym "nienaturalnym wzniesieniem" w powiecie łomżyńskim jakies 12 lat temu. Nie pamietam dokładnych wymiarów ale cały kopiec był otoczony około metrowej szerokości rowem a na szczycie był taki niewielki dołek. Wtedy też nasz miejscowy przewodnik (emerytowany milicjant) powiedział nam że tu jest zbiorówka rosjan. Niedaleko od tego miejsca znajdowaliśmy fanty po rosjanach, najciekawszą była małą ikona.... to były czasy.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]