Teraz jest wtorek, 30 września 2025, 13:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Allegro
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2012, 13:07 
WAZA Z BAZIN

Cytuj:
Masz konto na portalu aukcyjnym Allegro.pl? Sprzedawałeś coś w sieci i nie odprowadziłeś podatku? Poniesiesz karę! Izby skarbowe mają twoje dane i historię transakcji. Informacje o sprzedawcach dostarcza wyłoniona w przetargu firma. Przedstawiciele Allegro takim działaniom mówią stanowcze „nie” i składają skargę do Ministerstwa Finansów.
W styczniu Izba Skarbowa we Wrocławiu rozstrzygnęła przetarg na dostęp do archiwum aukcji internetowych od 2007 roku. W skład bazy miał wejść przede wszystkim serwis aukcyjny Allegro, ale nie pominięto również Świstaka, polskiego eBay-a, serwisu gratka.pl, motoryzacyjnego serwisu ogłoszeniowego otomoto.pl i wielu innych.
- Nieopodatkowana działalność internetowa od kilku lat jest monitorowana przez urzędników skarbowych. Obowiązek ten wynika z Krajowego Planu Dyscypliny Podatkowej (Obszar VI). W czerwcu ubiegłego roku w Izbie Skarbowej we Wrocławiu powołano Referat Handlu Internetowego, podobny funkcjonuje od 2009 roku w Izbie Skarbowej we Wrocławiu – komentuje Iwona Sługocka z wrocławskiej izby skarbowej.

Nowa baza, z której w tym roku będą korzystać urzędnicy, ma na celu identyfikację zjawisk i typowania podmiotów, które mogą uchylać się od płacenia podatków, a tym samym generować straty dla budżetu państwa. Teraz gdy urzędnicy skarbówki mają niezbędne narzędzia kontroli i okaże się, że ukryłeś dochody, nie unikniesz kary. Prędzej czy później fiskus zapuka do twoich drzwi. Co więcej, skarbówka przyjrzy się transakcjom dokonanym zarówno przez sprzedających, jak i kupujących.

link-http://podatki.wp.pl/kat,66248,title,Skarbowka-bierze-sie-za-allegrowiczow,wid,14217526,wiadomosc.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Allegro
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 04:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

waza napisał(a):
Cytuj:
Masz konto na portalu aukcyjnym Allegro.pl? Sprzedawałeś coś w sieci i nie odprowadziłeś podatku? Poniesiesz karę! Izby skarbowe mają twoje dane i historię transakcji. Informacje o sprzedawcach dostarcza wyłoniona w przetargu firma. Przedstawiciele Allegro takim działaniom mówią stanowcze „nie” i składają skargę do Ministerstwa Finansów.
W styczniu Izba Skarbowa we Wrocławiu rozstrzygnęła przetarg na dostęp do archiwum aukcji internetowych od 2007 roku. W skład bazy miał wejść przede wszystkim serwis aukcyjny Allegro, ale nie pominięto również Świstaka, polskiego eBay-a, serwisu gratka.pl, motoryzacyjnego serwisu ogłoszeniowego otomoto.pl i wielu innych.
- Nieopodatkowana działalność internetowa od kilku lat jest monitorowana przez urzędników skarbowych. Obowiązek ten wynika z Krajowego Planu Dyscypliny Podatkowej (Obszar VI). W czerwcu ubiegłego roku w Izbie Skarbowej we Wrocławiu powołano Referat Handlu Internetowego, podobny funkcjonuje od 2009 roku w Izbie Skarbowej we Wrocławiu – komentuje Iwona Sługocka z wrocławskiej izby skarbowej.

Nowa baza, z której w tym roku będą korzystać urzędnicy, ma na celu identyfikację zjawisk i typowania podmiotów, które mogą uchylać się od płacenia podatków, a tym samym generować straty dla budżetu państwa. Teraz gdy urzędnicy skarbówki mają niezbędne narzędzia kontroli i okaże się, że ukryłeś dochody, nie unikniesz kary. Prędzej czy później fiskus zapuka do twoich drzwi. Co więcej, skarbówka przyjrzy się transakcjom dokonanym zarówno przez sprzedających, jak i kupujących.

link-http://podatki.wp.pl/kat,66248,title,Skarbowka-bierze-sie-za-allegrowiczow,wid,14217526,wiadomosc.html

To pocieszyłeś...

Na Alledrogo nie sprzedaje już prawie nic od dwóch lat, ale był okres że się trochę sprzedało.
Z tego co wiem to można sprzedawać rocznie do kwoty zarobku 30.000 zł, jako osoba prywatna, powyżej to już podatek się kłania do zapłacenia US.

Ale w szczególności chciałem wspomnieć o portalu Świstak.
:D Tam to szopki są! W zeszłym roku sprzedałem na świstaku 3 płyty
z lekcjami j. Angielskiego (zakupioną kiedyś na Alledrogo)
a w tym roku w styczniu wpadają mi na chatę psy w cywilu :cop w celu przeszukania mieszkania - bo jak mówili - handluję nielegalnymi płytami na Świstaku i to dużą ilością! Pokazali wydruk strony ze sprzedaży tej płyty, potem poszukali, poszukali, nic nie znaleźli (bo i co mieli znaleźć?...) :lol: spisali protokół i poszli sobie.
Po tej wizycie wszedłem na Świstaku na forum, i zdębiałem!... :o
Cała masówka ludzi ze Świstaka piszę o kontrolach policji i przeszukaniach, a szukają wszelkiego rodzaju podróbek.

Piszę o tym dlatego i ku przestrodze bo było mi głupio, akurat gości miałem (rodzinka wpadła) a tu psy "na przeszukanie wpadły" i grzebały po szafach i zakamarkach wśród moich gości... :oops: :oops: :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 11:54 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Kurcze ja sie czuje we wlasnym kraju jak bysmy byli pod jakas obca okupacja. Jak juz nachodza czlowieka za podreczniki do nauki jezyka angielskeigo to nie jest dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 11:55 
Moderator
Moderator

naziir napisał(a):
...
Piszę o tym dlatego i ku przestrodze bo było mi głupio, akurat gości miałem (rodzinka wpadła) a tu psy "na przeszukanie wpadły" i grzebały po szafach i zakamarkach wśród moich gości... :oops: :oops: :oops:

Trza było fotki robić - to byłaby niepowtarzalna ,,scenka rodzajowa'' :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 11:59 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Idol ma racje, moze ten rzad kiedys sie zmieni, to bys mail dowody na bycie represjonowanym :) Nie jeden obecny polityk dal by milony za takie foto .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 18:51 
Chorąży
Chorąży

Witam.
Rozumiem w państwie powinien panować ład i porządek ale to co obecnie się dzieje zaczyna przypominać pruski dryl.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 19:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

superstefan napisał(a):
Kurcze ja sie czuje we wlasnym kraju jak bysmy byli pod jakas obca okupacja. Jak juz nachodza czlowieka za podreczniki do nauki jezyka angielskeigo to nie jest dobrze.

Kolega ma rację. Po tym zdarzeniu ja się też tak właśnie czuję...

Już nawet trzeba uważać co się sprzedaje i kupuję w internecie, bo można za to beknąć :o To normalnie chore jest, a jak wejdą jeszcze restrykcje ACCTA to będzie w ogóle horror...

Więc koledzy na koniec dodam że nie tylko faceci z wykrywaczami w lesie są szykanowani, ale też drobni sprzedawcy w internecie :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 20:51 
Generał Broni
Generał Broni

Najsmutniejsze z tego wszystkiego jest to, że dla niektórych takie informacje (niezależnie od tego czy sprawdzone czy nie) czasami są niestety kropelką przelewającą czarę goryczy i dodatkowym impulsem do podjęcia decyzji o opuszczeniu tego pięknego kraju (i żaden patriotyzm, czy wzniosłe ideały nie mają tu nic do rzeczy).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 21:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

waza napisał(a):
Cytuj:
Nowa baza, z której w tym roku będą korzystać urzędnicy, ma na celu identyfikację zjawisk i typowania podmiotów, które mogą uchylać się od płacenia podatków, a tym samym generować straty dla budżetu państwa.

No nie wiedziałeś że sprzedając 2 płyty z j. angielskim mogłeś spowodować bankructwo Naszego Kraju..
A wtedy prysł by czar zielonej wyspy :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 22:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

tiger napisał(a):
Cytuj:
No nie wiedziałeś że sprzedając 2 płyty z j. angielskim mogłeś spowodować bankructwo Naszego Kraju..
A wtedy prysł by czar zielonej wyspy :h

No rzeczywiście... Nie pomyślałem że za sprzedane 3 płyty używane i nie zgłoszenie tego faktu US, może paść Urząd Skarbowy... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 23:14 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

naziir napisał(a):
w tym roku w styczniu wpadają mi na chatę psy w cywilu :cop w celu przeszukania mieszkania - bo jak mówili - handluję nielegalnymi płytami na Świstaku i to dużą ilością! Pokazali wydruk strony ze sprzedaży tej płyty, potem poszukali, poszukali, nic nie znaleźli (bo i co mieli znaleźć?...) :lol: spisali protokół i poszli sobie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 23:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

U mnie to trochę inaczej wyglądało :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 11:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Marvin masz racje nic się nie zmieniło