http://www.historycy.org/index.php?showtopic=49594Moderator tego forum jest miłośnikiem Zakonu N.M.P. Domu Niemieckiego w Jerozolimie , tak jak i ja. :D Poleca on niezmiernie ciekawe książki. I ja wiekszość z nich czytałam i równiez zachęcam do lektury.
Cytuj:
Jako że jestem wielkim miłośnikiem historii Zakonu NMP, chętnie polecę kilka, moim zdaniem ciekawych, publikacji.
Jeśli chodzi o zamki krzyżackie - M. Haftka już był, poza nim polecam bardzo przyjemnie napisany "przewodnik" Muzy:
Zaniewski P., Szlakami zamków krzyżackich, Sport i Turystyka – MUZA SA, Warszawa 2005.
Bardzo dobrze napisana jest jeszcze jedna książka, i pozostaje tylko żałować, że jej zakres jest ograniczony terytorialnie do Powiśla, Warmii i Mazur (a więc nie będzie tu np. Mewe [Gniewu] czy Schlochau [Człuchowa]):
Jackiewicz-Garniec M., Garniec M., Zamki państwa krzyżackiego w dawnych Prusach. Powiśle, Warmia, Mazury, Studio Wydawnicze Arta, Olsztyn 2006.
Od biedy można jeszcze wymienic stare publikacje małżeństwa Sypków, choć mi osobiście się nie podobają (nieco chaotyczny układ, treść nieco skąpa):
Sypek R., Zamki i obiekty warowne Państwa Krzyżackiego (cz. I i II), Agencja Wydawnicza Cinderalla Books, Warszawa 2000.
Jeśli chcemy zgłębiać dzieje państwa zakonnego nad Bałtykiem, to pozycją sztandarową jest książka Biskupa i Labudy:
Biskup M., Labuda G., Dzieje Zakonu Krzyżackiego w Prusach. Gospodarka, społeczeństwo, państwo, ideologia, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk.
Książka jest stara, ale jeśl ktoś korzysta np. z serwisów aukcyjnych, dostanie ją z łatwością
Niestety, moim zdaniem szwankuje forma - książka jest nieco nudna - a wielka szkoda, bo jeśli chodzi o treść, jest wspaniała.
Dobrym uzupełnieniem, a zarazem pewną i ciekawą polemiką, jaką z Biskupem prowadzi niemiecki (!) mediewista, jest:
Boockman H., Zakon Krzyżacki (Der Deutsche Orden. Zwölf Kapitel aus seiner Geschichte); Wydawnictwo Marabut, Gdańsk – Warszawa 2004.
Jeśli chodzi o okres zapewne najbardziej interesujący Polaków, polecam wspaniale napisaną książkę profesora Kuczyńskiego:
Kuczyński S., Wielka wojna z Zakonem Krzyżackim w latach 1409 – 1411, Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, Warszawa
oraz trzy całkiem nowe książeczki dot. tego okresu:
Derdej P., Koronowo 1410 (seria wydawnicza „Historyczne bitwy”), Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa 2004 (książka doczekała się surowej krytyki, ale mimo wszystko uważam, że warto mieć ją w bibliotece),
Nadolski A., Grunwald 1410 (seria wydawnicza „Historyczne bitwy”), Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa 2003,
Mikołajczak W., Grunwald 1410. Krok od klęski, Wydawnictwo Replika, Szamotuły – Zakrzewo 2007.
Z czasów rozpoczęcia konfliktu czytałem niedawno poniższą - dobra:
Śliwiński B., Rzeź i zniszczenie Gdańska przez Krzyżaków w 1308 roku, Wydawnictwo Marpress, Gdańsk 2006,
a z ostatnich chwil konfliktu:
Koczorowski E., Pogrom krzyżackiej armady (seria wydawnicza „Miniatury historyczne”), Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa 2003.
Na koniec jeszcze dwie pozycje, które świetnie się czyta i zawierają całą masę ciekawostek:
Leśniowski H., Nowakowski A., Sekrety Krzyżaków, CIA-Books-Svaro Ltd., Poznań 1992;
oraz
Nowakowski A., O wojskach Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie zwanego krzyżackim, Ośrodek Badań Naukowych im. Wojciecha Kętrzyńskiego, Olsztyn 1988.
Wszystkie książeczki są łatwo dostępne