Teraz jest środa, 10 września 2025, 20:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz, ale jaki???
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 21:08 
Generał Broni
Generał Broni

Szanowni koledzy ,długie zimowe wieczory ,to czas na rozmowy spodkania i snucie planów gdzieby tu jeszce poszukać . W związku z tym pytam.
Spodkałem czlowieka , elektronika ,bez pracy i zasiłku,zaproponował mi zrobienie wykrywacza, dobrego wykrywacza.W związku z tym pytam was o co w/g każdgo z wzas znaczyło by dobry wykrywacz.
Pierwasze to typ, jaka cewka ( w cm),jakie osiągi są zadawalające, testowanie w powietrzu jak,waga,i w ogóle na co położyć nacisk. Może ktoś zna stronę ,posiada schemat na którym należało by bazować po to by zbudować ten najlepszy. Proszę o sugestie ,przyjmuję wszystkie uwagi to tylko nasza rozmowa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacz, ale jaki???
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2012, 19:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Słowo dobry dla każdego będzie znaczyć coś innego!
Na plaże konieczna dyskryminacja, zasięg średni ale musi łapać małe przedmioty, na militaria zasięg powyżej średniego, i musi łapać duże przedmioty ale małych też nie gubić, dyskryminacja wskazana ale nie konieczna. Innymi słowy zależy dla kogo:)
Cewkę buduje się pod tym wykrywacza, o ile w PI sprawa jest prosta bo im większa średnica tym większy zasięg dla dużych fantów, a mniejszy dla małych. Optymalna średnica jest od 25-35cm, poniżej 20 już nie warto. Liczy się tylko taka sama długość kabla. To w przypadku np VLF sprawa jest trudniejsza, i bez obliczeń nie obejdzie się przy zmianie wymiarów pierwowzoru. O wykrywkach typu BVO nie wspomnę, zresztą i tak od strony technicznej ich nie znam.

Do czego ma służyć wykrywacz? jako uniwersalny wykrywacz sprawdzający się wszędzie polecam produkcję all-a niestety jest on dynamiczny (niestety dla mnie bo nie lubię:P ) ale bardzo i to bardzo dobrze zaprojektowany, zrobiony, o bardzo dobrych osiągach i dość prosty w wykonaniu od strony elektronicznej, o cewce już ci napisałem to właśnie ta VLF:P Bez oscyloskopu nie podchodź, (ja mam a nie podchodzę:P )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacz, ale jaki???
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2012, 19:34 
Moderator
Moderator

Jak chcesz gościowi dać fuchę,żeby parę groszy przyrobił-daj do zrobienia jakiś pożyteczny układ obsługujący coś tam w domu,ogrodzie,samochodzie....

To nie jest złośliwość,zwyczajnie jeżeli nie robił tego wcześniej (detektory pracujące w terenie),to po drodze wyjdzie sporo mankamentów...z jego punktu widzenia sprzęt będzie działał,odbiorca zaś może nie być zachwycony....i tak sobie będziecie ,,poprawiać'' sprzęcik,aż się pokłócicie na dobre :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]