Teraz jest środa, 22 kwietnia 2026, 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nakladanie starych map na wspolczesne
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 22:53 
Porucznik
Porucznik

W moim przypadku GPS lub komórka z gps. Mapa zawsze pod ręką, w powiększeniu, jakim chcesz, zawsze można zweryfikować.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 23:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

łatwo można zrobić wszystko w PS czy GIMP. podstawa to praca na warstwach. Drukować nie potrzeba. ja robię w ten sposób że biorę mapę, kopiuje warstwę, potem biorę nową warstwę czyli czystą i jadę na czerwono wszystkie drogi i inne charakterystyczne miejsca. potem albo wyłączam mapkę i pozostają i same drogi albo zmniejszam krycie warstwy. Potem robię kolejna warstwę i w niej kolejną mapę np Kongresówkę. Zostawiam 2 aktywne warstwy czyli ta z drogami narysowanymi i kongresówka. potem w edycji jest dopasowanie czy jakoś tak i dopasowuję czyli powiększam, pomniejszam i przekręcam tak by drogi się pokryły. niekiedy wszystko pauje bardzo ładnie, a niekiedy odwrotnie. Dzis namierzyłem właśnie karczmę którą wszyscy przeczesywali i nic nie znaleźli, a wg nałożonych map i dróg karczma jest ale o 700 m dalej. po prostu niektóre drogi nie przebiegają tak samo jak 200 lat temu. promienie i krzywizny pozostały może ale o ile kiedyś drogi wytyczała natura to wiele lat później wytyczyła je "komasacja".
Ale oddrukować nie ma problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 00:06 
Kapitan
Kapitan

pytanie dotyczace Google Eartch
- jak skalowac mape? jak lapiesz za naroznik to nie mozna utrzymac proporcjonalnego zmniejszania/zwiekszania (chyba ze o czyms nie wiem)

PS> Ktos ma moze juz sciagniete zdjecia satelitarne naszego wesolego kraju - okolice Wawy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 20:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Może ktoś pomoże...
Nie mogę otworzyć plików .jpg z Messtischblattami w programie Img2Ozf.
Nawet jeżeli przerobię taki plik na .png lub .bmp to ich nie otwiera.
Inne mapy np. polskie sztabówki 1:50000 zapisane w formacie .jpg otwiera bez problemu.
Czy ktoś miał tego typu zagwozdkę?

Mój OziExplorer nie widzi i nie otwiera plików z rozszerzeniem jpg. Kiedy je przrobię na pliki z rozszerzeniem .ozfx3 (dedykowane Oziemu) czyta bez problemu. GPS działa wtedy tak jak powinien...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2012, 03:20 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Odświeżam. Proszę o pomoc jak nałożyć mapę WIG żeby pasowała do współczesnej. W Google earth brałem otwórz plik z dysku i się pojawiała ale po 1. była mniejsza od mapy satelitarnej google, po 2. kiepsko było widać po ustawianiu przezroczystości... :(

Chodzi o mapę tego typu http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/P33_S24_BIALY_BOR_%28BALDENBURG%29_300dpi.jpg

Bardzo proszę o pomoc! Zależy mi na tym żeby odnaleźć pewne stare drogi...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]