Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Omega 8000 - Tipsy,porady,triki
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 20:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pan dobrze mówił wyjdź na czysty teren i dostrój będzie ok

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 20:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolego mi też tak się w niektórych miejscach dzieje. Po prostu przechodzę kilka kroków i już jest ok. Podejrzewam, że gleba w danym miejscu zawiera jakieś drobiny które metali lub właściwości że wykrywacz po prostu się przeciąża. Po za tym zauważyłem że omega ma taką tendencję gdy się stroi nad śniegiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 20:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Żeby uściślić po to żeby w automacie nie stroić do śmieci i to jest celowe rozwiązanie .
Teraz będzie troszkę jaśniej
http://www.youtube.com/watch?v=mctN9RHHkZk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 21:09 
kapral riese1968
kapral riese1968

:o ... dzięki koledzy za reakcję i pomoc, szczególnie film Zdzicha wszystko ładnie obrazuje. Było to dla mnie raczej oczywiste, że nie należy dostrajać się do śmieci, wszelkiej maści odbiorników i nadajników ani do lini wysokiego napięcia :D ale zastanowił mnie fakt, że naciśnięcie strojenia w moim sprzęcie reaguje w ten sam sposób nawet po odpięciu przewodu z cewką i to wydawało mi się dziwne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2012, 22:35 
kapral riese1968
kapral riese1968

Szukam kogoś z Dolnego Śląska najlepiej z Wrocławia lub okolic chodzącego z tą właśnie wykrywką z cewką 11" DD. Wydaje mi się, że osiągi mojego sprzętu są dość marne a przynajmniej takie mam wrażenie po przeglądnięciu tego forum i po zapoznaniu się z osiągami niektórych użytkowników. Nie wiem czy to nie czasem przypadłość mojego sprzętu dlatego chciałbym go porównać z innym egzemplarzem a tym samym namówić kogoś na wspólny wypad. Jest ktoś za? :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 16:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeśli jesteś nowym użytkownikiem tego sprzętu to musisz sie troche osłuchać , najlepiej zakopać kilka obiektów ,
chodż zawsze na D2 dyskryminacja jak najmniej nap 16 wtedy słychać maskowane żelazo dwoma dźwiękami .

Delta ma stałe audio nie ma różnicy czy głebiej czy płyciej
* Domyślny ID Tone jest 3-tony z Najniższa jest bas-audio dla żelaza. Jeśli odrzucisz żelazo, masz tylko 2 tony .
Oznacza to, że wszystkie cele przetwarzane, niezależnie od ich głębokości przez co Delta jest płytsza

Omega * Wybór audio ID Tone z 'D1 'lub 'D2' Dźwięki, które są bardziej wzmocnione , lub 'D3 'lub 'D4' tony, które są bardziej przetworzone cyfrowo . D2 i D1 jest bardziej wzmocniony wszystkie powyższe używają używają VCO audio. Głebiej ciszej
Jak sie to opanuje to można sięgać celów naprawdę głęboko .

Więcej szczegółów napisz na pri.. to ci powiem na jakich celach potrenować :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 17:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam. Ja jestem z Oławy i męczę się z tą omegą już drugi rok.Jak coś to pomogę. W sobotę koleś wykopał f70 greszelka pruskiego i okazało się,że omega przy dyskryminacji ustawionej na 16 widzi go z 3 cm. Przy większej odległości sygnał był tylko w jedną stronę i to jedynie do około 10 cm.Nie wspomnę że id było zupełnie rozbiegane. Przy dyskryminacji 15 już widział greszelka lecz słuchanie gwoździ jest męczące. Cewka 11. Czy to normalne że nie widzi maleńkich sreberek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 18:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Front to co piszesz jest i te zachowania nie są normalne masz najzwyklej w świecie zepsuty detektor :n nic ci nie pomoże jak nie wyślesz do serwisu .
pozdrawiam

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 marca 2012, 18:09 przez zdzichu229, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 18:09 
Podporucznik
Podporucznik

Mam Omege od tego roku.
Wycinam notchem zelazo i daje dyskr na 1.
W miare sie juz osluchalem z ta wykrywka. Od kiedy zaczalem wycinac zelazo notchem - udaje mi sie wykopac wiecej fantow i mniej czasu trace na kopanie smieci.
Czy dobrze robie z ta wycinka zelaza?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 18:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Trochę głębiej łapie jak sie chodzi na D2 z Notchem i dysk 1 bo inne filtry działają zdaje sie pojedyncze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 22:13 
kapral riese1968
kapral riese1968

Thx zdzichu. Chodzę właśnie z D2 i dyskr. na 16 a jak mam dosyć śmieci całkowicie wycinam żelazo notchem choć pewnie coś tym tracę. Wykopałem już kilka monetek ale były bardzo płytko. Na pewno trzeba się z tym wszystkim osłuchać bo nie kumam jeszcze tej bieganiny dźwięków ale też bez sensu jest latać z niepełnosprawnym sprzętem i próbować się go uczyć jeśli nie wszystko jest ok a jest kilka rzeczy które mnie niepokoją a to najlepiej sprawdzić porównując z drugą Omegą w realu dlatego chciałem się z kimś spotkać bo tu można pisać w nieskończoność.

Kolego front odezwę się przed sobotą to może uda się razem gdzieś wyskoczyć w celu wymiany doświadczeń choć jeśli Twój sprzęt się tak zachowuje to może faktycznie jest coś nie tak ale w takim razie będziemy mogli też to sprawdzić porównując z moją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2012, 01:26 
Podporucznik
Podporucznik

Watpie zebys cos tracil wycinajac notchem zelazo.
Niech sie na ten temat wypowie jakis znawca

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2012, 21:31 
kapral riese1968
kapral riese1968

Chyba tylko żelazo nadaje się do wycięcia żeby nie zbierać śmieci bo właściwie wszystkie inne przedmioty godne uwagi dają sygnały w różnych przedziałach ID. Niestety w tych zakresach są również kapse i zrywki od naszych ulubionych trunków dlatego chyba trzeba kopać wszystkie sygnały mimo wszystko.

Nie jestem pewien czy na pewno nic nie tracę wycinając całkiem żelazo bo podobno bardzo drobne złoto też potrafi dać ID w górnej granicy tego zakresu ale gdy strasznie zaśmiecony teren to nie ma rady choć może to jeszcze można wziąć "na słuch" ale tego jeszcze nie wiem. Tak jak piszesz han_ tu trzeba znawcy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2012, 21:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

A ja zadam pytanie z trochę innej beczki. Poprzednio miałem garretta 250 i często gdy wskazywał na foil był tam ciekawy fant. W omedze do tej pory pod foil miałem rzeczywiście różnego rodzaju folie, pazłotka. Czy rzeczywiście tak dobrze odróżnia je od otoczenia czy coś czasem ciekawszego się pod tym znajduje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2012, 22:07 
Podporucznik
Podporucznik

Tez poprzednio mialem kanarka 250 i pamietam bardzo dobrze jak potrafil zle skonkretyzowac znalezisko.

W Omedze nie znalazlem jeszcze srebrnej monety, bo nie szukalem po prostu w miejscach, gdzie moge sie ich spodziewac.
Zauwazylem jednak, ze wszystkie fajne fanty wyciagam jesli odczyt nie skacze np z 50 na 70, ale kiedy ów odczyt ma stala wartosc - ewentualnie skacze tylko o 1-2jednostki.

Z Omega nie robie ciagle dolkow jak garretem. Po ID widze co kopie: 70-72 to 1fenias faszysta, 84 - 1zł PRL albo 50feniasow z 1924, 64 -łuska od mausera albo kalesoniak, itd.
Fantow tez znajduje o wiele wiecej niz kanarkiem.

Jak juz wspomnialem. Wycinam notchem zelazo, dyskryminacja na 1. Tonacja 1, a czulosc zaleznie od gleby 80:99.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]