Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rozpoznawanie śladów dawnych zabudowań w terenie
PostNapisane: środa, 8 lutego 2012, 13:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

chemikbbmati napisał(a):
Co do poszukiwania lotniczego to w woj. świętokrzyskim poszukiwali tak ciekawych miejsc za pomocą dymarek z epoki, były widoczne ciemne plamy.

Przepraszam za offtop ale musiałem to 3 razy przeczytać zanim zrozumiałem że nie latali oni dymarkami tylko wynajdowali je na ziemi :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lutego 2012, 18:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

krisss37 napisał(a):
Polecam zdjęcia satelitarne, zwłaszcza zbliżenia i dokładne studiowanie starych map, poniemieckie są nawet dokładniesze od późniejszych wojskowych :)
Kriss37 zauważyłeś że ostatni wpis w wątku był ponad 5 lat temu?
Sopel74

tak zauważyłem, ale dopiero od paru dni jestem na forum, wcześniej tego nieczytałem:)
pozdrawiam
Więc wszystko ok :1
Pozdrawiam
Sopel74

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lutego 2012, 20:08 
Specjalista
Specjalista

chrząszcz.pl (gupik) napisał(a):

W bezpośrednim sąsiedztwie budynków zazwyczaj zakładano mniejsze lub większe sady: jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, orzechy. Te drzewa rolnik pozostawiał wśród pól, choć reszta mogła zostać rozorana. Drzewa owocowe są jednak krótkowieczne. Po jakimś czasie giną. Dłużej od nich żyją świerki (tzw. choinki), które naturalnie występują tylko w północno-wschodniej oraz południowej Polsce.

Drzewa owocowe są krótkowieczne ,ale lubią pozostawać suche ,obok miejsc gdzie były budynki .Byłem w kilku miejscach gdzie pomiędzy potężnymi sosnami stały symetrycznie suche małe drzewa owocowe ,aż nie chce się wierzyć że były tam wcześniej niż sosny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 12:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Siemka. ja na mazurach używam www.zamki.pl a w woj świętokrzyskie http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ a jak to nie pomaga to stare mapy są przydatne. Często trafiają się ślady fundamentów na wzniesieniach, polach oczywiście fundamenty z piaskowca. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 12:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tu jest wszystko co poszukiwacz powinien wiedzieć. http://archeolog.iaepan.edu.pl/~zbikob/ ... page8.html pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 12:57 
Szeregowy
Szeregowy

Jeśli chodzi o zdjęcia lotnicze to najlepsze, o najlepszej rozdzielczości ( na terenie Polski) są na stronie http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ jest tam warstwa ze skanami map topograficznych z lat 60'.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 23:46 
Major
Major

Jeżeli chodzi o zabudowania , budynek których już nie ma przeważnie szukam w necie , ale nie pisze nic np.że między wioskami 150 lat temu stała jakaś chałupa itd. Ale dużo się dowiaduje od ludności . Gdziekolwiek jadę to obserwuję .Na tym foto już z daleka zauważyłem że coś tam mogło ,może być . Stał tam kiedyś budynek , gdy podszedłem bliżej , leżały jeszcze cegły , widoczne fundamenty , raczej rysy fundamentów . Ok 5 km od tego miejsca natrafiłem na małą stacyjkę kolejową , która była wyburzona może z 50 lub więcej lat temu . W miejscu w którym na nią natrafiłem , już widać po samej roślinności że coś tam było . Leżą jakieś stare spróchniałe kawałki belek , szczątki papy . Nigdy bym nie przypuszczał że tam coś mogło być . A w necie nic na jej temat nie znalazłem . a jeżeli chodzi o stare mapy to przeglądając ostatnio mapę z ok. 1600 roku 1800 któregoś roku i mapę z czasów 2 wojny to tylko się dowiedziałem które drogi przybyły .
Załącznik:
DSC04173.JPG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 19:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzis na leśnym spacerze znalazłem ciekawe miejsce. W środku lasu sosnowego duży kwadrat, płytko zaorany, na niej same brzozy. Młode brzózki, ale widać że ledwo rosną, "zabiedzone" można powiedzieć. Mój kompan orzekł iż sosna nie urośnie na twardej glebie ale brzoza już tak. Teren ciekawy dookoła, jedna z najstarszych cegielni w okolicy. Kiedyś dookoła wszędzie były łąki, zero lasów.

Czy spotkaliście się z czymś podobnym? Czy upatrywać czegoś pod brzózkami? Dodam że sama szata roślinna sie wyróżniała. Dookoła igły po sosnach, a na mojej kwadratowej parceli mchy i porosty.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 20:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

leśnicy nie sadzą już monokultur,jesli rosnie dookoła sosna, to dobrze jest posadzić również inne drzewa, liściaste, wszystko uzależnione jest od rodzaju gleby
ja bym sie tam niczego szczególnego niedopatrywał

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]