dziś zrobiłem test 1 grosza w glebie, grosz zakopany w zeszłym roku na 27cm ( ziemia bardzo twardo ubita po zimie) , testowałem programy fabryczne oraz programy z netu: Roger relic 18khz , program 12khz ze strony
http://www.garysdetecting.co.uk/ oraz program na pastwiska
18khz o ustawieniach:
Discrimination ................ 8, Then Press Expert >>>>
Expert Select 3 Tones, Then Press Expert Again >>>>
Set Tone 1 to 200 Hz, >> Set Tone 2 to 202 Hz, >> Set Tone 3 to 791 Hz.
See Below How To Move About The VDI Number Readings………
Sensitivity ............. 92 - 99 ??, ( The Higher The Sensitivity The Deeper Detection ) Then Press Expert >
Expert TX Power ... 3
Frequency ...............18 Khz
Iron Volume ........... 3 or 2
Reactivity .............. 2, ( Replaced 3 after sound advise ) Then Press Expert >>>>
Expert Silencer ... 2
Audio Response .... 5, Then Press Expert >>>>
Expert Audio Overload .... 0 This Allows Deep Iron To Still Sound Loud Blurt And Save You Digging.
Notch ...... 00.00 ...... I will leave this setting to you because you may want to notch shotgun cartridges out or other junk.
Ground Balance ......... Tracking ( But others of your own preference. )
na programach fabrycznych basic 12khz i relic ( czułośc 90 ) monetka była niewykrywalna - jakieś bardzo drobne pyknięcia żelaza , natomiast na programach z netu grosz dawał piękny powtarzalny dzwięk już na sens. 90 - jednak wyświetlacz nie identyfikował , identyfikacja zaczęła się pojawiać po sukcesywnym podwyższaniu czułości, GB tracking: 86-87 , tak więc Deusem można spokojnie znaleźć monetkę wielkości współczesnego grosza na 27cm ( może nawet więcej - do 30cm ) i trzeba kopać sygnały nie identyfikowane na wyświetlaczu o czym się już wcześniej przekonałem zresztą już po paru wyjściach elektronikę noszę w kieszeni - może ten temat komuś pomoże przy wyborze wykrywacza