Witam serdecznie;
bardzo prosze o pomoc w identyfikacji znalezionych w miniony weekend skorup.
Znalazlem je w kupie zebranego humusu z pola, miejsce znajduje sie na lekkim wywyzszeniu, jakies 20 metrow dalej znajduje sie niewielka spokojna rzeka, a doslownie 5 metrow dalej bije zrodlo. Okolica ogolnie jest mocno wilgotna; niedaleko mozna by doliczyc sie jeszcze kilku zrodel, na drugim nizszym brzegu znajduja sie niewielkie mokradla.
Skorupy jak sam, niedoswiadczonym okiem widze, pochodza z roznych okresow; oczywisci najbardziej interesuja mnie te najstarsze, na grupowym zdjeciu zjaduja sie po prawej stronie; te znajdujace sie bezposrdnio po lewej; to chyba nic interesujacego, oczywiscie moge sie mylic.
Ponadto; cos co wyglada jak pozostalosc po wytopie zelaza, i malutki krzemienny ogryzek; niestety znalazlem tylko ten, tak wiec podejrzewam ze moze byc pochodzenia naturalnego, nie wiem czy mam racje; dlatego wlasnie prosze o pomoc.
najbardziej interesujacy kawalek ceramiki to niewatpliwie ten z widocznymi zdobieniami (kolejne posty) i wlasnie ten prosil bym, o ile to mozliwe sprobowac okreslic kulturowo.
wszystkie skorupy sa dosyc male, mieszcza sie w przedziale 3-7cm; grubosci maja zazyczaj okolo 15-20mm.
Dla lepszego ogladu znalezisk; podsylam link do zdjec w wyzszej rozdzielczosci,
https://picasaweb.google.com/105836149403732746785/SkorupyIInneZnaleziskaz gory dziekuje z pomoc,
f.