Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 10:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Powietrzne testy nic nam nie mówią, jeden wykrywacz będzie tracił w gruncie 10 % a inny 30% zasięgu.

Powodzenia w statystycznym łuskanu cieniutkich szelągów i boratynek :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 12:41 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Zapewne niektórym przydadzą się takie informacje, idź kolego lepiej pojedz rosołu bo bredzisz od rana:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 14:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie obrażaj się doceniam, że zrobiłeś testy w powietrzu ale monetki występują raczej w ziemi więc taki test byłby bardziej przydatny.

Sam zamieszczałem chyba kiedyś na forum testy powietrzne ale doszedłem już do tego, że nie oddają one potencjału wykrywacza. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 11:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

http://www.youtube.com/watch?v=gaFnZYfs ... e=youtu.be

Filmik z pola zachowanie optimy 2.0 pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 16:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hejka. Byłem dziś z kolegą 6godzin chodzenia po polu i lesie. Ja z optimą 2.0 kumpel proxi 5.0. On wyciągnął 1 większą monetkę ja 2 monetki i 12guzików. Niektóre guziki głęboko siedziały. Różnica Optima przy max czułości piszczała jak chomik a proximka tylko jak coś miała. Lecz to piszczenie jest dobrze odróżniane od prawdziwego sygnału.

POZDRAWIAM viewtopic.php?f=4&t=96196

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 19:40 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hej, ja byłem w piątek w terenie wcześniej przelatanym ace, f4 i O8000. Na fotce część drobnicy z wypadu :)
Sprzęt jest konkret.. sporadycznie się wzbudza na max czułości ale tak jak pisze rebok26 łatwo można odróżnić taki sygnał od pewnego. Pozdro dla przybysza z proximą ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 23:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam serdecznie. Rzeźnik na 1 stronie tego tematu wspominał o zasięgach Optimy 2.0 w powietrzu, podając m.in. zasięg dla 1 grosza - 30 cm. Pokrywa się to z danymi podanymi przez producenta, Pana Arkadiusza (nick tutaj: Rutus), który w innym temacie w lipcu tamtego roku podawał powietrzne zasięgi dla Optimy 1.0: 1 gr - 30 cm, 10gr - 30 cm, 5gr - 34 cm, 1 zł - 37 cm.

Ja miałem Optime 1.0 (wtedy nie zrobiłem testów przy max czułości) i w ramach akcji serwisowej otrzymałem Optimę 2.0 (bez wymieniania sondy DD na nową). Ostatnio zrobiłem testy w powietrzu (nie w domu lecz na podwórku na terenie wolnym od metalowych śmieci) i wyniki mam trochę gorsze. Test robiłem tak, że rozciągnąłem miarkę na ziemi, wykrywacz również położyłem na ziemi ustawiając sondę prostopadle do ziemi, tak że sygnał szedł wzdłuż miarki. Używałem nowych baterii alkalicznych Duracell, czułość max 45, dyskryminacja 35. Wyniki (wspólczesne monety):
2 zł - 29cm
5 gr - 29cm
1 gr - 26cm
10 gr - 24cm

Przy tych odległościach sygnał już nie był czysty i głośny, ale powiedzmy jeszcze taki że bym raczej zwrócił na niego uwagę i spróbował kopnąć. W każdym razie to już taka granica zasięgu gdzie sygnał jest jeszcze jako tako powtarzalny.

Pytanie do Rzeźnika, również pana Arkadiusza jeżeli czyta temat - jaki sygnał mieliście przy podawanych przez was zasięgach, czy też taki na styk już, czy czysty i głośny?

Ktoś ma pomysł, czemu moje testy mają trochę gorsze wyniki od wcześniej prezentowanych?

Jeszcze co do Optimy 2.0 potwierdzam, że działa stabilnie, bez problemu można szukać na maksymalnej czułości 45.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2012, 19:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

W powietrzu 5gr na 34cm daje cichy ,ale stabilny powtarzalny sygnał. Proponuję air test zrobić w lesie ,z dala od zabudowań . Druga sprawa - Optima to bardzo szybki wykrywacz. Ruch monetą powinien być "konkretny" - nie za wolny.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 marca 2012, 21:07 
Kapitan
Kapitan

kondziu93 napisał(a):
musiex napisał(a):
kondziu93 napisał(a):
musiex napisał(a):
kondziu93 napisał(a):
Może coś tam w środku poprawili i dzięki temu jest stabilniejsza. W drugim wątku o optimie talgo pisał, że wymieniają elektronikę w starszych wersjach, bo jakaś akcja serwisowa jest. Napisałem już do pana Rutyny w sprawie wzbudzania się mojej wykrywki. Zobaczymy co z tego wyniknie. Dobrze by było jakby detektor został naprawiony, bo to wzbudzanie potrafi czasem człowieka w złość wprawić.

Daj znać jak czegoś więcej się dowiesz. Sam chce wysłać swoją Optimę:)

Po opisaniu mojego problemu i wysłaniu maila do Rutusa otrzymałem odpowiedź "Proszę podesłać do naprawy.". Więc w poniedziałek wysyłam wykrywkę i zobaczymy co dalej z tego wyniknie.

Dostałeś jakiś sygnał od Rutusa?

Po wysłaniu go w poniedziałek 27.02 i dwukrotnym pytaniu z mojej strony czy dotarł dostałem odpowiedź (5 marca): "Dotarł, postaramy się jak najszybciej naprawić, choć trochę to potrwa bo w okresie zimowym mamy dużo serwisów plus nawał bieżącej pracy." W czwartek wieczorem wysłałem też zapytanie jak długo potrwa naprawa, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.

Dobra, dziś odebrałem wykrywacz z powrotem. A więc w wykrywaczu została zmieniona elektronika oraz wgrana wersja oprogramowania 2.0. Co do tego czy już się nie wzbudza jeszcze się nie wypowiem. W weekend pójdę i zobaczę czy jest stabilniejsza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2012, 12:32 
Kapitan
Kapitan

Byłem dzisiaj rano 2h w terenie i mogę śmiało stwierdzić, że wykrywacz już się w ogóle nie wzbudza. Teraz jest cisza gdy nic nie ma pod cewką a nie dyskoteka jak poprzednio. Więc serwis zrobił swoje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 17:52 
Podporucznik
Podporucznik

Wczoraj poraz pierwszy wyszedlem z Optima w teren. Wrazenia: Pomimo braku doswiadczenia, zaczalem od korekcji kamieni na -1, a skoncztylem na -7. Czasami pryknie pod sonda, ale sygnal, jak jest obiekt, to wiadomo kiedy. teren na ktorym chodzilem, poprawialem po mojej starej Proximie i naprawde fajne znajdki jeszcze wyszly. Jak ktos chce, to zapraszam do obejzenia filmiku z wyjscia na YouToube:

http://www.youtube.com/watch?v=37PAiUab ... Wdw0lCo%3D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 22:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Siemka. 66 to sreberka wychodzą u mnie, małe i duże.
69/70 3grosze polskie 1811r i podobne.
76 i więcej i taki ładny sygnał pipi to kopiejki duże dają.

A i jak możecie wrzucajcie wasze ustawienia typu czułość, dyskryminacja, korekcja kamieni magnetycznych no i zapomniane maskowanie na jakich chodzicie, oraz co pod jakim numerkiem wam wyskakuje. POZDRO

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 20:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam kolegów.Może zacznę tak.Chodziłem dziś po polu na ustawieniach dyskryminacja 30 potem zwiększyłem na 35(myślałem,że coś to da)....czułość 35-40.....maskowanie 3.....korekcja kamieni -10....Grunt -82 -85 napięcie 24 do 40 ///Rano gdy było wilgotno tragedia ,,,w południe gdy ziemia troszkę obeschła troszkę się poprawiło//// I co ?Myślałem że dam rade a tu non stop gwoździe i gwoździe i takie tam zardzewiałe drobiazgi:( jak to wyeliminować,,jakie sygnały kopać...może coś w ustawieniach mam nie tak...Powiem jeszcze że praca wykrywacza raz była stabilna a raz nie..Ale za każdym razem przy powtarzalnym sygnale ""coś wykopałem''''(większość stalll)....W Garecie mi się to nigdy nie zdarzało(wycinałem 2 pierwsze kwadraciki i o gwoździach mogłem zapomnieć........Hm...Na szczęście kopnołem Rok: 1666 Nom.: szeląg Mennica: Ujazdów ..... i ciśnienie troszkę spadło:)
nie ma takiego słowa w języku polskim !!! za chaotyczny opis mojego wypadu:)
Licze na pomoc ze strony kolegów.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 22:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zastanawia mnie tylko po co kombinować z korekcją kamieni, tym bardziej zmieniając korekcję o tak ogromne wartości jak o 7 czy 10? Proponuję poczytać w instrukcji Optimy na stronie 7 rozdział dotyczący korekcji kamieni. Zacytuję stamtąd tylko jedno zdanie:
"Fabryczne ustawienie korekcji kamieni to "0". I takie jest najlepsze w 99 % miejsc do poszukiwań."

Widziałem ten duży temat na Odkrywcy o Optimie, gdzie pojawiła się od Pana Arkadiusza Rutyny (producenta Rutusa) rada dla jednego z użytkowników. aby ustawić korekcję kamieni na minus 10, ale w zasadzie potem nikt nie wyjaśnił czemu aż na takim poziomie, skoro w instrukcji pisze co innego. Ale ta propozycja była związana z tym, że Optima autora tematu bardzo się wzbudzała. Kilka miesięcy później okazało się już, że problem dotyczył Optimy w wersji 1.0, a po wymianie u producenta na wersję 2.0 zarówno autor tamtego tematu jak i wiele innych osób pisały, że stabilność Optimy bardzo się poprawiła.

Nie wydaje mi się więc by wskazane w Optimie 2.0 było kombinowanie z korekcją kamieni, tym bardziej na takim poziomie jak minus 10.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 23:58 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kolego Tofi1987 zamiast się bawić korekcją kamieni.... podkręć dyskryminację skoro piszesz, że kopiesz gwoździe. Według mnie nawet do poziomu 45, drobne żelastwo wyeliminujesz, a jak będzie coś większego to Twój wykrywacz Cię o tym poinformuje :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]