Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 12:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sezon 2012 czas zacząć !!!
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 16:20 
Generał Broni
Generał Broni

Kiuug napisał(a):
Ja z kumplem wyskoczyłem w sobotę po powrocie z uczelni na ostatnie 2 h przed zachodem słońca. W lesie nic nie znaleźliśmy, natomiast wracaliśmy przez jedno pole i co 2 m piszczał. Niestety gleba poniżej 10 ck zmarznięta na kamień. Kolega znalazł tylko jednego moneciaka, jednak jest jeszcze bardzo nieczytelny i moczy się w oliwie z oliwek :) Następna sobota cała wolna :1

A jakiej saperki uzywasz do kopania bomój kumpel ze szpadlem tez miał problemy z kopaniem ...za to ja ze swoim szpiczastym Fiskarsem kopałem dołki aż miło.Fakt faktem czasem też trzeba było mocniej przydusić ale jakoś szło w przeciwieństwie do mojego kumpla.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 18:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lubelszczyzna. Byłem w 2 lasach. Struktura gleby podobna. Z wierzchu troche lodu, kilka centymetrów w głąb i wchodzi jak w masło. Bez szału jeśli chodzi o o znaleziska, ale przecież to dopiero początek...

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Naboje oczywiście zostały w dołku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 20:04 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Coiner napisał(a):
A jakiej saperki uzywasz do kopania bomój kumpel ze szpadlem tez miał problemy z kopaniem ...za to ja ze swoim szpiczastym Fiskarsem kopałem dołki aż miło.Fakt faktem czasem też trzeba było mocniej przydusić ale jakoś szło w przeciwieństwie do mojego kumpla.

Ja póki co macham sobie taką raczej dość wytrzymałą łopatką ogrodową :roll: . To moje początki więc od razu nie chciałem kupować kopary :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2012, 23:58 
Szeregowy
Szeregowy

Moje pierwsze fanty w tym sezonie to 50 gr. 1923 w świetnym stanie, 5 fenigów 1939, kilka łusek i guzik wojskowy, ale PRL. Nie sposób też nie wspomnieć o nawiązanej znajomości z pewnym napotkanym w lesie facetem. Tak go "wciągnęło" to co robię że zabrał mnie na, jak to nazwał "pewne miejsce". No miejsce faktycznie okazało się pewne. Pierwszy sygnał i pospały się łuski, ale to dosłownie jak z rękawa. Było tego kilkaset sztuk. Z wielki uśmiechem na twarzy myślę sobie, świetny początek sezonu.Niestety ten uśmiech szybko mi z twarzy zdjął mój świeżo poznany koleś, który wyciągając wielki nóż niby w celu oczyszczenia znalezisk, oznajmił mi że znajdujemy się na jego polu i te kilkaset łusek muszę mu oddać bo należą do niego. Roześmiałem się tylko, mimo ze byłem przestraszony. Odpowiedziałem mu, żeby je zabrał. Odprowadzając mnie do samochodu umawiał się ze mną na kolejną "pewną" miejscówkę. Odpuściłem go sobie. Heehh... tupecik facet to ma. :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 marca 2012, 08:43 
Kapitan
Kapitan

kopidołek napisał(a):
Moje pierwsze znaleziska w tym sezonie to 50 gr. 1923 w świetnym stanie, 5 fenigów 1939, kilka łusek i guzik wojskowy, ale PRL. Nie sposób też nie wspomnieć o nawiązanej znajomości z pewnym napotkanym w lesie facetem. Tak go "wciągnęło" to co robię że zabrał mnie na, jak to nazwał "pewne miejsce". No miejsce faktycznie okazało się pewne. Pierwszy sygnał i pospały się łuski, ale to dosłownie jak z rękawa. Było tego kilkaset sztuk. Z wielki uśmiechem na twarzy myślę sobie, świetny początek sezonu.Niestety ten uśmiech szybko mi z twarzy zdjął mój świeżo poznany koleś, który wyciągając wielki nóż niby w celu oczyszczenia znalezisk, oznajmił mi że znajdujemy się na jego polu i te kilkaset łusek muszę mu oddać bo należą do niego. Roześmiałem się tylko, mimo ze byłem przestraszony. Odpowiedziałem mu, żeby je zabrał. Odprowadzając mnie do samochodu umawiał się ze mną na kolejną "pewną" miejscówkę. Odpuściłem go sobie. Heehh... tupecik facet to ma. :zb

Może sam je zakopał w tamtym miejscu a potem straszy niewinnych poszukiwaczy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 marca 2012, 10:09 
Generał Broni
Generał Broni

kopidołek napisał(a):
...... poznany koleś, który wyciągając wielki nóż niby w celu oczyszczenia znalezisk, oznajmił mi że znajdujemy się na jego polu i te kilkaset łusek muszę mu oddać bo należą do niego. ........ Odprowadzając mnie do samochodu umawiał się ze mną na kolejną "pewną" miejscówkę. Odpuściłem go sobie. Heehh... tupecik facet to ma. :zb

A myslalem, ze NIC nie jest mnie w stanie zdziwic... a tu ZONK... Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 marca 2012, 16:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,kolego Kopidołek dobrze że ten pan nie zechciał pożyczyć wykrywacza.Na marginesie byłem w tym sezonie 5 razy w terenie,ostatni weekend też zaliczony.Szału nie ma ale dieniażka i boratynka wpadły plus standardowo pół kilo kultury wschodu czyli łuski ppsz, mosin, dszk i radziecki guzik.Pozdrawiam Darz Dół!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 marca 2012, 21:08 
Plutonowy
Plutonowy

kopidołek napisał(a):
Moje pierwsze znaleziska w tym sezonie to 50 gr. 1923 w świetnym stanie, 5 fenigów 1939, kilka łusek i guzik wojskowy, ale PRL. Nie sposób też nie wspomnieć o nawiązanej znajomości z pewnym napotkanym w lesie facetem. Tak go "wciągnęło" to co robię że zabrał mnie na, jak to nazwał "pewne miejsce". No miejsce faktycznie okazało się pewne. Pierwszy sygnał i pospały się łuski, ale to dosłownie jak z rękawa. Było tego kilkaset sztuk. Z wielki uśmiechem na twarzy myślę sobie, świetny początek sezonu.Niestety ten uśmiech szybko mi z twarzy zdjął mój świeżo poznany koleś, który wyciągając wielki nóż niby w celu oczyszczenia znalezisk, oznajmił mi że znajdujemy się na jego polu i te kilkaset łusek muszę mu oddać bo należą do niego. Roześmiałem się tylko, mimo ze byłem przestraszony. Odpowiedziałem mu, żeby je zabrał. Odprowadzając mnie do samochodu umawiał się ze mną na kolejną "pewną" miejscówkę. Odpuściłem go sobie. Heehh... tupecik facet to ma. :zb
he he miałem podobną sytuacje ,tylko ze gosc był kompletnie walnięty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 marca 2012, 01:59 
Kapral
Kapral

Ja tez otworzylem sezon. Na razie w polu ucze sie sluchac tego MXT. Kilka lusek, ptasia obraczka, 2 zlotowka wspolczesna oraz 10 groszy. Ot i tyle:-)
Moze jutro tez pojde, jak zaswieci slonko.

pzdr
rwd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 23:06 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam! Dzisiaj można powiedzieć że pierwszy raz kopałem i było git!Chociaż pikania było dużo to jednak prawie tylko kapsle i inne śmieci.Prawie ponieważ było też coś takiego jak na poniższych fotkach.Czy to kula od muszkietu,kartacza czy szrapnelowa ,a może jeszcze coś innego?Mimo że nic ciekawego nie wykopałem to i tak jestem zadowolony z samego szukania i kopania bo to po prostu fajne :)

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2012, 16:29 
Moderator
Moderator

18.03.2012 , Częstochowa , temperatura +18 , warunki idealne , gleba lekko wilgotna , brak blota , kopie sie bardzo przyjemnie , ale ... rezultaty mizerne :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2012, 20:17 
Major
Major

I ja w końcu znalazłem chwilę na parogodzinny wypad, janczarek ucieszył najbardziej bo mój pierwszy :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2012, 21:01 
Major
Major

Madej ta kulka to szrapnel moim zdaniem jak ktoś sie lepiej zna to niech napisze i mnie poprawi pozdrawiam Adrian

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 00:00 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dzięki Adrian za odpowiedź :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 13:53 
Chorąży
Chorąży

Panowie,przepraszam ze zapytam z innej beczki...
Czym robicie fotki znalezisk?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]