Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: WŁOCHY RIMINI LIPIEC 2005
PostNapisane: poniedziałek, 13 grudnia 2004, 23:35 
Porucznik
Porucznik

....palec pod budke, bo za minutke....

Dajcie znać jeżeli ktoś zainteresowany. Wyjazd początek lipca, przyjazd w zależności od wyników. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2004, 01:32 
Specjalista
Specjalista

Uwazaj na zlodziejstwo na campingach :)
Jak ostatnio bylem w Rimini ( taki duzy camping na przeciwko plazy) ,wjechalismy tam jakos o 12 czy 1 w nocy i otrzymalismy odpowiedz ze recepcja cynna od 8 rano i mozemy sie przespac w samochodzie do tej pory bo nie sa w stanie nam wynajac ani placu pod namiot ani nic do 8 rano!!!!Ok przespalismy sie w samochodzie a rano przyszedl gosciu i zazadal zaplaty za ta noc co w samochidzie spalismy a do tego poinformowal ze nie ma wolnych miejsc !!! :anty
Rimini to kurort dla emerytow :) sztuczny piasek na plazy tlumy dzikie w sezonie i drogo.
Polecam riviere Ulisesa miedzy Rzymem a Neapolem nad morzem Tyrenskim. W przeciwienstwie do kamienistego adriatyku ,tam jest normalny piasek, mniej ludzi, super widoki a z wykrywaczem tez mozna polazic.
Do tego droga przez apeniny bardzo malownicza, nie zapomniany Rzym po drodze a z Rzymu tylko 250 km do Pompei i Wezuwiusza.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2004, 04:18 
Małomówny czytacz

no to jesli polecamy miejsca we wloszech to ja z cala pewnoscia polecam okolice jez Garda.
bylem we wloszech w roznych miejscach, ale to wlasnie przypadlo mi najbardziej do gustu - akurat lipiec jako szczyt sezonu musi byc nieco gorszy [tlumy turystow], ale gdy bylem tam we wrzesniu bylo po prostu SUPER !!! jez garda z jednej strony otoczone niduzymi pagorkami i lakami [ahh te winnice] a drogiej gorami skalistymi idealnymi wrecz na wycieczke.
dno jeziora kamieniste, woda czysta, powietrze w zaleznosci od tego gdzie sie zatrzymasz - gorskie lub typowo srodziemnomorskie..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2004, 23:02 
Porucznik
Porucznik

Szary Wilk napisał(a):
Rimini to kurort dla emerytow :) sztuczny piasek na plazy tlumy dzikie w sezonie i drogo. Pozdrawiam

I o to właśnie mi chodzi :)

Myśle, że odrobinka piękna znajdzie sie wszędzie, nawet w Rimini. Natomiast dzikie tłumy na plażach pozostawią po sobie dzikie tony fantów i wyjątkowo tym razem jest to dla mnie ważniejsze, niż malownicza droga przez Apeniny.

Ps. Plaża obejmująca również Rimini jest naturalna i ma ponad 60 km długości. Piasek jest ciemniejszy niż gdzie indziej ze względu na skład chemiczny a nie jego "sztuczność" czy brud :) jak niektórzy to tłumaczą. Nie sądze aby była konieczność dowożenia piasku do tak potężnej naturalnej plaży.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2004, 23:37 
Specjalista
Specjalista

No nie bede sie czepial naturalnosci i potegi tej plazy bo moje empiryczne doznania mowia cos dokladnie odwrotnego :) ale jak jedziecie po eurosy i lancuchy to co innego i nie chodzi o atrakcyjnosc :)
Pytania wiec brzmia : Kopales juz tam ?? Jakie efekty ?? jak konkurencja ?? co na to carrabinieri ??
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 grudnia 2004, 16:37 
Porucznik
Porucznik

nie, nie kopałem tam jeszcze także nie odpowiem Ci na temat efektów i konkurencji. Co do carabinierów to problemów nie będzie, mają tam podobne prawo jak u nas. Czyli na plaży nikt sie czepia, w terenie szukaj byleś nie znalazł. Jeden mankament - włochy to jedno wielkie stanowisko archeologiczne i defacto tylko na plaży możesz być pewien że nikt sie nie przyczepi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 grudnia 2004, 00:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pifko,

sorry ze nie odpisalem na twojego pirva. Urwal mi sie niestety kontakt z gosciem z Wloch i nie moge go namierzyc. Moze za ostro zaatakowal z wykrywka pod Wezuwjuszem :D i odsiaduje. Wiem tyle o wloszech co umiescilem w Prawo a poszukiwania w watku o szukaniu we wloszech. Troche po Italii sobie pojezdzilem ale z wykrywka tylko ostatnim razem. I nawet mi sie nie chcialo kopac bo ziemia w Groseto (zach Toskania) jest tak twarda ze musialbym walic kilofem zeby sie przekopac. Wiec doswiadczenia nie mam. Z tymi plazami to jest dziwnie. Zazwyczaj sa waskie, kamieniste i poprzerywane skalami (ciezko przejsc na druga strone). Nad Garde nie masz sie za bardzo co wybierac (cos ty wymyslil BtS :kolko ) sa bardzo male 4-6 m szerokosci,kamieniste, wybetonowane lub ciezko dostepne. Rimini to syf i nikomu nie rekomenduje ale pewnie ludzie gubia tam mase rzeczy i pewnie sie oplaci tam poszperac. Nik pisal ze wiele osob chodzi z wykrywkami w kurortach a do tego pamietaj ze dobre plaze sa zarezerwowane dla gosci hotelowch lub sa dostepne za oplata , zreszta sa malutkie i ludzi jest pelno.Tak wiec albo trzeba szukac z ranca albo wieczorem. Jakby was chcieli wygonic to pamietaj ze prawo we Wloszech jest takie iz pas chyba z 3 m od strony wody jest strefa "panstwowa" i nikt nie ma prawa was stamtad wywalic bo nie jest to teren prywatny (to oczywiscie teoria). Sam pomysl wyjazdu ciekawy. Sprobuj moze wejsc na jakas wloska strone poszukiwaczy kilka razy takie widzialem i popytaj jak wyglada to w praktyce.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 grudnia 2004, 02:12 
Specjalista
Specjalista

Ardengard napisał(a):
Jakby was chcieli wygonic to pamietaj ze prawo we Wloszech jest takie iz pas chyba z 3 m od strony wody jest strefa "panstwowa" i nikt nie ma prawa was stamtad wywalic bo nie jest to teren prywatny (to oczywiscie teoria).
Ardengard

Dokladnie tak jest. Mozesz przechodzic nawet przez plaze prywatne bo nie sa zagrodzone i przejscie nad morzem jest wolne i nikt sie nie czepia.Tyle ze w kurortach typu rimini raczej błąd ortograficzny!!! nie przejdziesz bo nawet mysz sie nie przeslizgnie taki tlok w sezonie a ta "gigantyczna" plaza przypomina wielkoscia i struktura cos na ksztalt pasa zieleni na autostradzie tyle ze zamiast zieleni sa zwaly smazacego sie na sloncu i piasku miesa, zalegajacego bez przerwy od switu do zmierzchu w waskim pasie miedzy morzem a ulica potocznie zwany plaza Rimini :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]