Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Solaris
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 19:00 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam.
Ile wg Was warto poświęcić maksymalnie kasy na używanego Rutusa Solarisa? Powiedzmy, że w dobrym stanie:)
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Solaris
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 19:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Niedawno wyłożyłem 780zł i nie żałuję,po Fisherku F2 Solarka wyciąga jeszcze sporo,a dołki kopię głębsze.
Aktualnie na All.... stoi na kup teraz 750zł z nową cewką,więc myślę że warto.Ostatnio rekordową cenę osiągnęła Ultra,poszła za prawie 800zł :ups: Często więc cena zależy od zainteresowania i ilości wykrywaczy stojących na aukcjach.
Bywało że Solarki szły po 500,a były przypadki że prawie 1000,wystarczy przejrzeć archiwum all...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 19:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dzięki za pomoc. Ja swego czasu miałem Ace 250. Także myslę, że chyba zawiedziony w porównaniu z nim nie będe. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 19:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeżeli chodzi o zasięgi i uniwersalność sprzętu,to na pewno się nie zawiedziesz. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 20:01 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

A jak jest z opanowaniem sprzetu? Bo wiadomo ace był typu włącz i szukaj. Ciężko się połapać w optymalnych ustawieniach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 20:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Chodzę w dynamiku.Czułość od 70% do max zależy od terenu.Głośność max,dyskryminacja 50%,dostrojenie do gruntu jest półautomatyczne tz.zerujesz w powietrzu i trzymając przycisk opuszczasz sondę do gleby.
Jeżeli grunt jest w porządku jest napis "grunt ok",w innym przypadku pisze "grunt w lewo" lub "grunt w prawo"
Po dostrojeniu gruntu można szukać.
W trybie dynamicznym jest trochę ustawień procesora,ale wszystko masz w instrukcji.
Do tego jest tryb statyczny i mix,ale z nich na razie nie korzystam.
Solaris lubi kamienie magnetyczne,ale to słychać i widać ostatni kwadrat na skali.Ja chodzę tylko w dobrych słuchawkach i wiem kiedy sygnał jest dobry,a kiedy śmieć lub fałszywy.
Jeżeli sygnał jest niepewny taki rozmywający się,wystarczy wbić szpadel i lekko wzruszyć ziemię,wtedy sygnał najczęściej ginie jeżeli był fałszywy.
Ogólnie jest to dość prosty i skuteczny wykrywacz,którego na pewno trzeba się nauczyć,a zacznie się odwdzięczać.
Ja z solarką chodzę bardzo krótko,ale mam jeż przyzwoite efekty.Tyle że wcześniej prawie rok chodziłem z Ultrą2 którą miałem nieźle osłuchaną a solarka tu jest bardzo podobna,więc efekty miałem już na pierwszym wyjściu.
Zasięg w powietrzu na 5gr tak jak zapewnia producent czyli 30-31cm dość wyraźny.
Poczytaj po forach opinie,ustawienia,obsługę,a łatwiej Ci będzie po wyjściu w teren.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 16:51 
Kapral
Kapral

Ja z solarką chodziłem dobre 5 lat i przyznam się, że sprzęt naprawdę dobry i trochę nim nawyciągałem :) A użytkowanie nie było takie trudne wystarczyło parę wyjść i już miało opanowany się wykrywacz. Na początek i tak radze kopać każdy dźwięk bo czasami potrafi miło zaskoczyć cichym słabym dźwiękiem ;)

3/4 skali - czułość
dyskryminacja na godzinę 1
dźwięk max lub 3/4 skali
VCO tak
korekcja żelaza 2
3 tony
wzmocnienia namierzania chyba 1/2 skali ale nie pamiętam

Na tych ustawianiach chodziłem przez 90% swojego użytkowania, czasami tylko bawiłem się dyskryminacją w zależności od terenu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 23:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Rujewit napisał(a):
Na tych ustawianiach chodziłem przez 90% swojego użytkowania, czasami tylko bawiłem się dyskryminacją w zależności od terenu.

A jak wyglądała u Ciebie sprawa gruntu?
Ja dostrajam grunt na OK,a i tak za chwilę skręcam do około godz.13,bo inaczej mam dużo fałszywych sygnałów.
Przy testach w powietrzu,w zasadzie nie ma różnicy w zasięgu przy gruncie na 12 a 13,nie wiem jak to wygląda w glebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 00:12 
Kapral
Kapral

Tak jak w instrukcji było podczas strojenia do gruntu dokręcałem pokrętłem aż nie pojawiło się "ok". Generalnie grunt miałem tak jak piszesz od godziny 12 do godziny 13 i teraz nie pamiętam czy poza tą skale kiedyś wychodziłem ale chyba nie..
Ale tak jak pisałem nie potrzebowałem zmian ustawień bo te były jak dla mnie idealne. Tylko jak zaczynałem kopać czy zmieniałem miejsce robiłem strojenie do gruntu gdzie w zasadzie było to formalnością bo przeważnie między godziną 12 a 13 wyświetlało mi się "ok".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 lipca 2012, 10:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam
Jestem od około dwóch tygodni posiadaczem Rutusa Solarisa. Mam taki problem, że nie mogę dostroić gruntu w trybie MixD, cały czas pisze że grunt w prawo. W trybie dynamicznym tego problemu nie ma.
Jeśli ktoś z z użytkowników miał taki problem mógłby udzielić jakichś wskazówek?
Dodam że styki od baterii wszystkie dobrze łączą. Czy może to być uszkodzenie cewki czy może elektroniki?
Pisałem do Pana Arkadiusza ale odpisał żebym sprzęt mu wysłał i nic poza tym. Na razie słabiutko u mnie z kasą :cry:

Koledzy poradzicie coś? Na jaką kwotę naprawy muszę się szykować?

Pozdrawiam i liczę na zrozumienie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]