Teraz jest środa, 7 stycznia 2026, 09:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rowerowo?
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:12 
Kapral
Kapral

Witam!
Pytanie moje brzmi.. Czy ktos z tu obecnych jezdzi na poszukiwania rowerem? :)
Zastanawiam sie nad tym poniewaz moze byc to bardzo dobra alternatywa dla samochodu ( no i bede taki modny - EKO ;) ) Wiec jak to wyglada?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rowerowo?
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:17 
Specjalista
Specjalista

Czasami się zdarza, ale wolę wygodę. Samochód możesz zamknąć i iść w las a rower ? Po lesie się nie bardzo da zostają poletka. Ale dla chcącego nic trudnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:22 
Generał Broni
Generał Broni

Ja w Polsce jezdzilem na wykopki rowerem, a konczylo sie to tak, ze na koniec dnia dzwonilem po szwagra bo nie mialem sily wracac :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:31 
Kapral
Kapral

Aa.. Czyli da sie :) Generalnie podstawowym problemem jest to czy jest mozliwosc zabrania sie ze wszystkim co potrzebne na rower. Wiadomo plecak, jakas inna torba gdzies jeszcze.. Ale przeciez ile rzeczy zapakuje w jeden maly plecak. :D Wiec jak juz sie wybraliscie.. nie jechaliscie zalawodani jak indyjska furgonetka? Wlasnie tego chcialbym uniknac.. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:35 
Specjalista
Specjalista

Ja mam fajny torbo-plecak z paroma kieszeniami więc wszystko co mi potrzebne wchodzi. Oczywiście w gre wchodzą krótkie wypady. Na cały dzień jednak samochód.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:43 
Kapral
Kapral

Znaczy.. generalnie ja wlasnie lubie dlugie, dalsze wypady rowerowe. No i pasjonuje sie fotografia przyrodnicza, reportazowa. ( no tu w gre wchodzi jedynie przyrodnicza ) wiec chcialem to polaczyc z "poszukiwaniem skarbow" stad pytanie czy po prostu "da sie" zapakowac ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:47 
Generał Broni
Generał Broni

Da sie da, wiec wsiadaj na rower, wykrywka do plecaka, aparat na szyje i w droge.

PS Pamietaj, ze czekamy na zdjecia i reportaze z wypraw :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:51 
Kapral
Kapral

Ahaaa.. Oczywiscie ze tak. W gruncie rzeczy wypadow typowo z wykrywaczem to jeszcze nie mialem bo na pomysl polaczenia pasji fotografowania z bieganiem z wykrywaczem wpadlem stosunkowo niedawno. Ale zakupu sprzetu "szukajacego" wlasnie dokonuje wiec obiecuje ze efektami sie z Wami podziele ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 22:55 
Specjalista
Specjalista

Rondel napisał(a):
Ale zakupu sprzetu "szukajacego" wlasnie dokonuje wiec obiecuje ze efektami sie z Wami podziele

Tylko nie mów tego głośno bo się ustawi kolejka po fanty. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 23:02 
Kapral
Kapral

Spokojnie - bede sprzedawal bilety w razie potrzeby ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 23:11 
Specjalista
Specjalista

Nasuwa mi sie tylko jedno prozaiczne pytanie? Kto ma pilnowac roweru w czasie oddalenia sie od niego. Kiedys wlamano mi sie nawet do samochodu, kiedy bylem nie wiecej jak 200 metrow od niego oddalony. Takie czasy nastaly niestety!
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 23:27 
Kapral
Kapral

Fakt... rower moze szybko zniknac, a w srodek lasu go targac raczej ciezko.. no chyba ze przypnie sie go do drzewa ;) Tak czy inaczej dziekuje za podpowiedzi. Faktycznie o kilku rzeczach nie pomyslalem, a co dwie glowy to nie jedna. Tak czy inaczej spróbuje takiej wyprawy. I efektami jak juz mowilem sie podziele ;)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 23:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja również śmigam na wykopki rowerem, ma to tyle zalet co i wad.

Zalety:
- możesz przemknąć cicho i niezauważenie
- chowasz rower w krzaki czy tez zapinasz go do grubego drzewa, za ramę w jakimś buszu, gdzie go nikt nie znajdzie i nie widać na pierwszy rzut oka czy ktoś w lesie jest (sam tak praktykowałem i działa)
- niski koszt, odpada paliwo
- większa mobilność w lesie, auto jednak niestety widać i słychać i straż leśna może się przyczepić
- pracujesz nad kondycją i lepszą wydolnością
- podziwiasz naturę i nie zatruwasz środowiska
- nie wzbudzasz zbędnego zainteresowania autochtonów i innych służb, parkując przy lesie, na polnej drodze itd.
- wjedziesz często tam gdzie samochodem byś się nie odwarzył

No i niestety wady:
- nie można sobie pozwolić na zabranie większej ilości bagażu
- nie pojedziesz na mocno oddalone miejscówki
- trzeba liczyć się z deszczem i tudzież innymi niespodziankami pogodowymi
- jak wykopiesz większą ilość fantów lub parę sporych fantów to jest problem, mam na myśli np 2 hełmy
- ciężko się wraca po całym dniu wykopków do domu, brak sił
- szpadel ciężko wieźć na rowerze przez parędziesiąt km bo jest mega niewygodnie, ale saperką ciężko jest kopać większe dołki

Ja osobiście jeżdżę częściej rowerem bo jestem do tego zmuszony, jednak mimo wielu zalet roweru jakbym mógł jeździł bym samochodem bo tak dla mnie wygodniej., chociaż może jest pewien odsetek poszukiwaczy, którzy chodź mają wybór jeżdżą rowerem.
Ale muszę przyznać, ale to tylko takie własne ostrożne spostrzeżenie(!!), że tam gdzie nie da się dojechać samochodem lub gdzie trzeba iść na piechotę wiele kilometrów, leży więcej ciekawych fantów. Większość szuka tam gdzie można wygodnie dojechać samochodem i w okolicy. Ja posuwając się rowerem nieznacznie dalej i w głąb lasu, na przeszukanej miejscówce znalazłem bardzo ciekawe rzeczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 23:53 
Kapitan
Kapitan

Ja jeżdżę na rowerze, ale nie dalej niż 10 km. (samochodem jeszcze nigdy nie byłem specjalnie na wykopki :D)

Mam jedną torbę tylko, ale taką jakby treningową. Coś takiej wielkości:
[ img ]

Wystaje z niej końcówka szpadla (szpadel Garden, nie saperka) i ostatni fragment Rutusa Proximy (ten z cewką), ale bardo mało.
Torbą tą zawiązuje na kierownicy. (owijam uchwyty).
No i wyruszam, ciężaru nie czuje, jedzie się spokojnie.

Jeszcze nie zdarzyło mi się, abym znalazł coś, żebym musiał mieć auto (jakieś szklanki, bagnety itp.). No, ale szukam drobnicy. Wiadomo, że jakbym jechał po militarkę to byłoby trudniej. Zresztą co za problem schować fanty i wrócić później autem? :) Wiem, że czasami się idzie daleko. Ale zawsze rower sobie zostawiam gdzieś na drugim końcu pola (nie tym od drogi). Lub schowanego w ugorze, lesie. Tak aby go widzieć.

Suma sumarum - na drobnicę polecam! :za (nie zapomnieć wody! :))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 00:08 
Kapral
Kapral

Swietnie. Wiec mam porady od kogos kto juz widac nie raz wybieral sie rowerem na taka wyprawe. Rzeczywiscie pomysl z torba na kierownicy bardzo dobry. Dziekuje za rade. Mysle, ze jesli wezme plecak na plecy i taka lub mniejsza torbe na kierownice to powinno sie wszystko ladnie pomiescic. NifreX trafiles w sedno, wielkie dzieki ;) No i oczywiscie mobilnosc oraz niskie koszty o ktorych wspominal Bovver rowniez do mnie przemawiaja ;) Swietna sprawa, mysle ze jak na moje wymagania oraz mozliwosci idealnie. Zatem jestem z Wasza pomoca przygotowany na pierwsza konkretna wyprawe ;) Dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam
Rondel

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]