merowing74 napisał(a):
Witam..własnie wczoraj odebrałem swojego nowego Rutusika i ruszyłem w pole :) wiedziałem że przesiadka będzie ciężka ( z Ace 150 ;) ) teren z "lekka" zaśmiecony ale obfitujący w monetki..ustawiłem filtr na standard , szybkość 16 , dyskrymina na 0 , czułość na 48 , maskowanie na 3....i niestety nie mogłem się połapać co się dzieje...pomogło dostrojenie ręczne do gruntu i zmniejszenie czułości do 40 i maskowanie do 5...zaczęło się kopanie...2 dołki odpuściłem przy 70 cm ...w dwóch kolejnych na 40 cm kute gwoździe ale przy 5 się mocno ( i miło) zdziwiłem - 10 centimes z roku 1867 ( wielkość ok . 20 zł z PRL ) na głębokości ponad 40 cm!!! doznałem miłego szoku...postanowiłem popróbować filtra 4 rzędu...czułość 44 i szybkość 7...w ciągu 20 minut - 11 monet...2 x po 1 Fenisiu , 8 boratynek i 1 denarek któregoś z Jagielonów...faktem jest że na tym filtrze spada drastycznie głębokość ( monetki były dość płytko ) ale ogólnie jestem zadowolony :) Jedyny mankament to za dużo sygnałow na filtrze standard ...momentami lata wszystko po całej skali i nie wiadomo co kopać a czego nie...nad polem przebiega dodatkowo linia wysokiego napięcia i to też pewnie ma jakieś znaczenie...
Pozdrawiam
Super sprawa :1 . Pierwszy raz filtr 4-go rzędu i takie wyniki to rewelka. Ja długi czas chodziłem na standardzie, dopiero po paru miesiącach i kilkudziesięciu godzinach w terenie zdecydowałem się na filtr 4-go rzędu. Moje wrażenia są takie, filtr trudny ale warty zachodu. Nie odczuwam różnicy głębokości na tym filtrze, a z całą pewnością jest to potwór na drobnicę. Pozdrawiam