Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 16:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 00:46 
Lew morski

Jak zwykle Niwol nas oswieca!!! Dzieki - co nazwisko to zyciorys na ksiazke...takie byly chlopaki z Wilenszczyzny. Mam tak przy okazji nazwisko do sprawdzenia w misternej siateczce pewnego pobocznego watku - Markowicz - w AK wilenskim byl radiowcem - i tu moja wiedza sie konczy....no moze jeszcze, ze przedostal sie na zachod(Anglia?) a wczesniej...krecil sie przy Osobce-Morawskim - chyba byl kierowca czy kims takim. W Glosie w wersji elektronicznej nic nie znalazlem niestety. PZDR :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 01:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

RZeczywiście, wielu było kozaków. POszukam tego Markowicza, choć chyba nie był radiowcem tylko partyzantem. POSzukam i dam znać. A co do Głosu - spaliłeś Pit temat :D Będzie jutro :lol:
Pozdraiwam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 01:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No cóż Niwola nie dogonię chyba never :D . A ten tekst który zamieścił Traper jest dość znany, ale czy zawarte w nim treści są potwierdzone to chyba trudno stwierdzić, lepiej niech wypowiedzą się fachowcy. A chłopaki, zyciorysy piękne :1 . Ja zaczytuję się aktualnie w pamiętnikach "Uskoka" -polecam wszystkim obowiązkowo. Ostatnio w poszukiwaniu literatury do mojej pracy odwiedziłm bibliotekę i znalazłem tam kilka książeczek. Jedną z nich chaiłbym mieć szczególnie "Polegli w walce o władzę ludową" :bond - pierwszy raz widziałem ją u Niwola- to takie zestawienie statystyczne, ogólnopolskie- krótkie notki o każdym 3, 4 linijki tekstu, dla badacza w sam raz- na ile rzetelna to robota, to jednak proszę o wypowiedz naszego niezawodnego kolegę :h
Kolejna książeczka to "Niebezpieczne posterunki" Stefan Sokołowski- o utrwalaniu władzy ludowej :gil na pomorzu środkowym, jest trochę o Brygadzie, "Żelaznym" i Grupie BOA- dość szczegółowo opisana sprawa likwidacji Jana Patrycego- autor dotarł do rodziny wspomnianego, ktoś z nich (chyba syn) przechowuje legitymacje przestrzeloną kulą patrolu Brygady.
Następnie dorwałem też, fajną pozycję "Polegli w walce o utrwalenie władzy ludowej na Białostocczyznie"- sporo mjr "Zygmuncie" - niezłe wstawki :D , ale są też ciekawe zdjęcia, z uroczystości odsłonięć różnych utrwalaczowskich pomników, manifestacyjnych pogrzebów itd.
Swoją drogą jestem ciekaw czy podobne zdjęcia zachowały się tutaj na pomorzu, troszkę tych pomniczków poodsłaniano- może ktoś wie coś na ten temat ???
Też szukałem czegoś na stronie Głosu, ale nic nie ma- ale pewnie niezawodny Tommy1976 coś znajdzie :1
Pit- zdjęcia już dostałem- dziękuje
Niwol, mam prośbę, jak byś mógł wrzucić na forum takie obszerne biogramy "Rekina" i "Ronina" bardzo mnie te dwie postacie interesują, a nie ma strasznie dużo o nich w literaturze.
No to pozdrawiam was Partyzanci- dajcie znać co tam napisano w Głosie
papapa :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 18:30 
Porucznik
Porucznik

Jak zwykle źle przeczytałem posty i podobnie jak WV Wojtek przetrząsnąłem archiwum Głosu. Na razie nic nie znalazłem. Jeśli faktycznie Niwol ma rację i napiszą dopiero jutro to jak tylko gazetkę zakupię to wrzucę skanik albo przepiszę. Wcale bym się nie zdziwił jak napiszą o naszej akcji negatywnie. Głos Wybrzeża to lewicowa gazeta i wątpię aby naszą inicjatywę pochwalali. :gun: Poczytamy - zobaczymy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 11:02 
Porucznik
Porucznik

Głos Wybrzeża 29.12.2004

„DWIE PRAWDY
Żelazny wrócił do Czernina

Stały czytelnik Głosu napisał do nas list z wyrazami oburzenia wywołanego faktem odsłonięcia w Czerninie koło Sztumu tablicy pamiątkowej poświęconej „Żelaznemu”. Ze względu na otwarcie manifestowaną przez autora listu stronniczość (według niego „Żelazny” mordował, a jego przeciwnicy: UB, milicja i wojsko prowadzili działania likwidacyjne) poprosiliśmy o skomentowanie listu Piotra Niwińskiego, kierownika Referatu Badań Naukowych w IPN.

Wczorajszy reakcyjny bandyta, dziś jako opiewany przez swoich fanów „bohater” nowych czasów – wrócił w postaci wmurowanej tablicy na murze kościoła w Czerninie k, Sztumu. W owym powojennym ciężkim czasie, zaraz po wyzwoleniu - V Brygada AK majora Zygmunta Szendzielarza ps. „Łupaszka”, pod naporem armii radzieckiej została zepchnięta na Podlasie i Pomorze w celach oczywiście dywersyjnych do powstałej w tym czasie władzy ludowej. W ramach tej brygady znajdował się ppor. Zdzisław Badocha ps. „Żelazny” – protegowany z rozkazu mjr. „Łupaszki” jako dowódca 2szwadronu, który prowadził działania dywersyjne w okolicach Sztumu. – To ta banda „Żelaznego” – jak oświadczają mieszkańcy starszego pokolenia – grasowała w imię walki z nową władzą ludową, no bo inna w tym czasie nie mogła powstać. – To „Żelazny” ze swoją grupą mordował milicjantów, funkcjonariuszy UB i żołnierzy WP, którzy prowadzili działania likwidacyjne przeciwko dywersji. To „Żelazny” pod płaszczykiem rzekomo patriotycznej walki z nową władzą napadał na instytucje państwowe, sklepy i hurtownie, mordował działaczy partyjnych. (...)
Fani „Łupaszki” i „Żelaznego”, w celu upamiętnienia tego „bohaterstwa” postanowili wmurować tablicę na murze kościoła w Czerninie za zgodą ks. Proboszcza Zbigniewa Bieleckiego, który okazał wielką przychylność. Zrobiono z tego tytułu wielka uroczystość, na którą przybył nawet biskup Jan Styrna w celu poświęcenia tablicy.
Wynika z tego, że nawet dostojnicy kościelni doceniają „bohaterskie” dzieje „Żelaznego”; że wielu tych, co budowali zręby nowej państwowości – to on ich wysłał na drugi świat w imię „szacunku i miłości bliźniego”. Ale cóż się nie robi w tym naszym rzekomo wolnym kraju, gdzie fani prawicowi umacniają swoje rządy i czczą swoich bohaterów, - A nasi bohaterowie?..... którzy bronili władzy ludowej przed bandytyzmem - jak mówią starsi działacze, leżą dziś na sztumskim cmentarzu w opuszczonym i zapomnianym grobie... (...)
Wielu mieszkańców Sztumu dziwi się, jak zmienia się historia i jak tu komu wierzyć?!
Stały czytelnik „głosu”

-Nie chcę ustosunkowywać się ani do nadawcy, ani do terminologii, jakiej używa – mówi Piotr Niwiński – lepiej po prostu podać wiadomości, jakimi dysponujemy, a niech czytelnicy sami ocenią, kto ma racji. (...)”

Tutaj został przytoczony krótki życiorys „Żelaznego”. Nie będę go przytaczał bo już na forum był prezentowany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 12:52 
Lew morski

Brrrrrrrr!!! Przenioslem sie na chwile w czasy komuny za sprawa autora tego listu.Nie ma nawet z czym polemizowac - dodam tylko, ze poswiecenie tablicy odbylo sie przy okazji wizyty duszpasterskiej biskupa w w/w parafii i wcale nie byl to glowny punkt tej wizyty. Poza tym autor zali sie, co z "jego" bohaterami - z tego co wiem np w Zielencach, Tulicach, Lipowej stoja sobie spokojnie pomniczki utrwalaczy - fakt przewaznie zapomniane. No zeby byc w zgodzie z prawda tez sporo tych pomniczkow zniknelo z inicjatywy lokalnych spolecznosci np z Koscierzyny.Ja jestem zwolennikiem rozwiazania w stylu Bockow na Podlasiu gdzie obok siebie stoja 2 tablice - jedna "utrwalaczowska" druga niepodległościowa. Nikt nie broni poleglym utrwalaczom miejsca na cmentarzu a gdzie jest grob Zelaznego, Lupaszki, Pohoreckiego, Wiktora, Lufy i wielu innych???? Ano nie wiadomo bo koledzy "stalego czytelnika" skutecznie zatarli slady - komuna i tyle - i dlatego wcale mnie nie dziwia takie artykuliki - znam dobrze ten styl choc ostatnio o nim juz zapominalem. :mg: PZDR :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 13:30 
Kapral
Kapral

Czolem chlopaki!!We lbie sie nie miesci,jak mozna cos takiego wypisywac!!Po mojemu to ten "staly czytelnik"pachnie mi "resortem"z daleka.Kto wie czy on sam czasami...niewazne :mg: .Odnosnie wypowiedzi VW Wojtka,to w mojej biblioteczce znalazlem "dzielo" Babczenki i Bolduana "Front bez okopow".Nic dodac,nic ujac!!Z tego wszystkiego jedynie zdjecia mozna przelknac.Pozdrawiam i zycze wszystkim szczesliwego,jeszcze bardziej odkrywczego Nowego Roku!!Oby nadchodzacy rok przyniosl Wam wyjasnienie wszelkich niejasnosci i tajemnic przeszlosci!! :pa :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: "utrwalacze" straszą nadal...
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 18:57 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Cóż, podzielam zdanie Niwina - no comment... :evil: Chyba trzeba wysłać patrol (niekoniecznie dywersyjny) do tego pana i zapodać mu ze dwadzieścia "szampołonów" na gołą d... to może zmieni mu się opcja, hehe. :666 Niestety, mity i zakłamania dawnej władzy nadal straszą zza grobu.

Kugel, czytam właśnie Babczenkę od Ciebie - niezły ubaw... :roll: Wybaczcie, ale ja podchodzę do tej książki w kategoriach dowcipu - po prostu nie chcę się denerwować niepotrzebnie. :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 21:57 
Porucznik
Porucznik

To przykre... To sa skutki nieodsunięcia czerwonych od władzy definitywnie w 1989 roku, i odkłamywania historii moim zdaniem zbyt wolno... Albo jest to były utrwalacz, albo po prostu ofiara 45 lat propagandy komunistycznej, osoba niedouczona i nieświadoma prawdy historycznej. Szkoda tylko że gazeta wydrukowała coś takiego. Dla mnie to rewizjonizm. "Zastanówmy się wspólnie towarzysze! Kto za tym stoi i komu to służy?" :D
Ale gdzie tam Głosowi Wybrzeża do naszego Dziennika Bałtyckiego!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 22:03 
Porucznik
Porucznik

Tekst fatycznie typowo propagandowy. Nie ma co komentować. "Stały czytelnik" używa ciekawych określeń :D Fani „Łupaszki” i „Żelaznego” Witajcie w Fan Clubie :piwo
Traper nie wiń redakcji, że coś takiego wydrukowali. Artykuł był w dziale listy od czytelików. Uważam, że redakcja zachowała się fair i poprosiła o komentarz Niwola. Swoją drogą list nie został opublikowany w całości i nie wiadomo co jeszcze napisał w nim "stały czytelnik". Jedno jest pewne - on lub ktoś z jego znajomych musiał mieć wspólnego z wydarzeniami powojennymi bo widać, że odsłoniecie tablicy mocno go poddenerwowało. Teraz chłopina nie śpi nocami bo mu chłopaki z fanclubu :D Łupaszki wmurowali pod nosem tablicę. Zakłócono spokojny sen ubeckich emrytów. Po latach panoszenia się moskiewskich pachołków kole ich w oczy , że teraz można mówić prawdę.
Godny pochówek nalezy się każdemu. Koledzy autora listu spokojnie sobie spoczywają na cmentarzu. Tablica jest wmurowana symbolicznie, abyśmy mogli zapalicz znicz, złożyć kwiaty i pomodlić się za tych, którzy nigdy nie wrócili do swoich domów.

Tak na marginesie - w czasie jednej z ostatnich rodzinnych imprez przysłuchiwałem się pewnej rozmowie na temat sytuacji na Ukrainie. Rozmówcy chwalili wszem i wobec nasze narody - Polski i Ukraiński, że w tak ważnej dla chwili potrafili się pojednać. Jeden z rozmówców powiedział, że w zapomnienie powinien iść mord wołyński, UPA i Upaszka (Łupaszka !). Nie wytrzymałem i uświadomiłem gościa co za pierdoły opowiada :gun: . Jest to efekt wieloletniej propagandy.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 21:18 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam wszystkich znajomków i innych poszukiwaczy. Tu nowa twarz, sanitariuszka Matylda z "fan clubu Łupaszki". To mój próbny wpis, więc nie wiem czy dobrze się uda.
Dla wszystkich udanego Nowego Roku! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 21:51 
Porucznik
Porucznik

Witamy w naszym gronie tak szacowną osobę jaką jest Matylda. Dzięki niej to forum zyska blasku... :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2005, 00:43 
Plutonowy
Plutonowy

Pozdrowionka dla Matyldy. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2005, 12:09 
Kapral
Kapral

No wreszcie jest piekniejsza plec := !!Witaj Matyldo w oddziale!Mam nadzieje,ze twoja obecnosc rozjasni choc troche ponure dzieje historii powojennej naszej Ojczyzny :cry: .Pozdrowionka dla wszystkich!! :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2005, 15:42 
Porucznik
Porucznik

Witam serdecznie wszystkich. Podaje terminy mszy św. jakie odbędą się w kościele w Czerninie za naszych chłopaków.
16.01 - godz. 11.00 Żelazny
20.02 - godz. 11.00 Łupaszko
10.04 - godz. 11.00 Żelazny
28.06 - godz. 18.00 Żelazny (wtorek)
18.09 - godz. 11.00 Żelazny
13.11 - godz. 11.00 Żelazny
04,12 - godz. 11.00 Żelazny

Wszystkie odbędą się w niedziele za wyjątkiem 28 czerwca, a więc w dniu śmierci Żelaznego. Mam nadzieje że w tym dniu odbedzie sie krótka koncentracja szwadronu tam gdzie ostatnio :zdr
Data mszy za Łupaszkę miała być jak najbliżej daty śmierci, wyszło 12 dni, bo niestety pozostałe terminy były zajęte, ale to już nie jest przecież takie istotne.
Zapraszamy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]