Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 22:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2012, 17:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Panowie mam pytanko..Jak wysłać wykrywke do serwisu Rutusa(jeszcze nigdy nie wysyłałem)...Jest na gwarancji(mam ją jakieś 4 miechy i padła :(,w pełni sezonu....Jak mam zaadresować paczkę ,czy mam ubezpieczyć,,kto za to płaci itp...Pozdrawiam... Ps..Na stronie producenta nic nie pisze ...:(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2012, 20:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wystarczy zadzwonić lup napisać do Rutusa i zostaniesz pokierowany co dalej.
To takie proste.
Pozdr,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2012, 21:06 
Podporucznik
Podporucznik

A ja mam inne pytanko: Tu na poludniu jest straszna susza i ziemie piaskowa kopie sie jak kamien, ale kurzy sie niesamowie. Dzisiaj bylem na wykopkach i zauwazylem, ze glosniki mi sie zatykaja i Optima wydaje stlumione dzwieki. Czy ktos moze je rozkrecal do wyczyszczenia? A jesli juz rozkrece, to z gwarancji pewnie dypa :( . Czy moze jakis macie patent na zaklejenie, ale tak, by bylo slychac sygnaly. osobiscie nie uzywam sluchawek...
Ps: kurcze dzisiaj sreberko mi wyszlo, ale calkowicie nieczytelne :x

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 19:43 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
A jesli juz rozkrece, to z gwarancji pewnie dypa

hm, może tak być, choć z zewnątrz żadnych plomb nie widać. Ale, zawsze możesz zadzwonić albo mailnąć do producenta i porozmawiać na ten temat. Rutyna jest w porządku człowiek i na pewno coś ci podpowie, oczywiście poza pokrowcem.

mleko80rt napisał(a):
Czy moze jakis macie patent na zaklejenie, ale tak, by bylo slychac sygnaly.

ja u siebie w ogóle zakleiłem głośnioki taśmą, ale fakt, że w zasadzie ich nie używam.

Co do zabezpieczenia, to chyba najskuteczniejsze i najprostsze widziałem w naszym smętku - sam głośniczek obciągnięty jest szczelnie cienką folią - łatwe w wykonaniu, nie tłumi dźwięku i dość dobrze chroni. Tyle, że w tym wypadku wymaga to rozebrania obudowy z głośnikami. Ale pogadaj z producentem.

mleko80rt napisał(a):
osobiscie nie uzywam sluchawek...

a szkoda, bo w trybie 'mix' można pracować również z sygnałami "duchami" i w ten sposób wyciągnąć z ziemi coś, co jest już w zasadzie poza zasięgiem normalnej pracy detektora, czyli poza działaniem układu identyfikacji. Bez słuchawek trudno takie króciutkie i cichutkie "duchy" wyłapać.

Tyle, że tam u ciebie we Francji to chyba dawnymi czasy obsiewali pola monetami, sądząc po twoich filmach... :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 20:19 
Podporucznik
Podporucznik

Dzieki za odpowiedz.
"Tyle, że tam u ciebie we Francji to chyba dawnymi czasy obsiewali pola monetami, sądząc po twoich filmach... "
Hm...Cheetah, moze i nie obsiewali, ale wychodza, a nawet na ostatnim filmie z jedego pola wyszlo ponad 10, a i tak wykasowalem monety, zfilmowane- ktore byly nie czytelne. Odebralem to stwierdzenie troszke uszczypliwe, ale zapewniam Cie, ze sam sobie pod wykrywacz nie podkladam, bo byloby to nawet glupie :lol: . Czasami, by sklecic jeden film wychodze ze trzy razy w teren- jak ostatnio. Wlasnie przesylam nowy filmik z wyjscia. Mialem pozwolenie na detekcje na ogromnej winnicy i znalazlem przez pol dnia tylko trzy monety :?
Ale faktem jest, ze raz w Polsce chodzilem po polu pod Piotrkowem i tylko jedna moneta mi wyszla... Pozdrowionka serdeczne :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 20:32 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
Odebralem to stwierdzenie troszke uszczypliwe, ale zapewniam Cie, ze sam sobie pod wykrywacz nie podkladam, bo byloby to nawet glupie :lol: . Czasami, by sklecic jeden film wychodze ze trzy razy w teren- jak ostatnio. Wlasnie przesylam nowy filmik z wyjscia.

a w żadnym wypadku uszczypliwie, wyglądało, jakbyś to wszystko na ostatnim filmie wykrył w jednym wypadzie (komentarz do filmu pozostał mi nieznany z powodu braku znajomości francuskiego)... stąd o tej mnogości w formie "obsiane"... :P

Choć po prawdzie, wszędzie mogą się zdarzyć przysłowiowe rogi obfitości... :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2012, 05:51 
Podporucznik
Podporucznik

Wlasnie wstalem, by ugotowac zonce jajeczka na miekko, bo zonka w ciazy i sie zachcialo... korzystajca z chwili podaje linka z nowego filmiku-staralem sie mowic w dwoch jezykach :D .

http://www.youtube.com/watch?v=ahY9ERIM ... t_received
Ps: jak widac tutaj rowniez nie zasypuja dolkow... milego ogladania!!! Acha, dzieki za komentarze...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2012, 08:08 
Generał Broni
Generał Broni

Ech te zachcianki ciązowe przezywałem to samo rok temu hehe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 19:10 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc wszystkim!!! A ja dalej na wakacjach, niestety nie dalem rady przyjechac do Polski :( . Zato troche pochodzilem z moja Optima i pare fajnych znajdek wyszlo :D . Zaznaczam, ze pierwsza czesc filmu, to ponad 5 godzin, a druga 3 godziny- choc druga czesc lepsza... Film po Polsku i Francusku. Milego ogladania, ach i dzieki za komentarze ;)

http://www.youtube.com/watch?v=qH4BUXc_3oM&feature=plcp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 20:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cześć. Oglądałem twoje filmiki po rżysku jak chodzisz to twoja optima gdzieś mniej się wzbudza. Ja mam czułość 45 dyskryminacja 17 i bardziej się wzbudza napisz na ile masz korekcje kamieni magnetycznych itp. Pozdro z POLSKI panie mleko80rt. ps też urlopuje jutro idę na pola.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 sierpnia 2012, 12:10 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc Rebok26!!! Nie no, tez sie wzbudza od uderzenia w slomki. Jedynie w tym miejscu byly one rzadsze. A fajna sytuacje mialem, bo facetowi, co wczesniej chodzilem u niego, pomoglem w zaladunku snopkow i jeszcze mi pokazal swoje inne pole ponad hektar chodzenia :D . W tym filmiku zadowolony jestem z pierscienia chrzescijanskiego- XI wiek, a rzymek myslalem, ze lepiej wyjdzie... Czekam, tylko, az facet zaora te pola, to sonda dojde blizej i moze jeszcze cos wyjdzie... Pozdrowionka serdeczne!!!
Ps: acha, korekcje kamieni mam chyba na minus 1. bede musial zerknac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 sierpnia 2012, 09:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

siemka. Ja chodziłem wczoraj po zaoranym monetodajnym polu i 1kopiejka gdzie na wiosnę przed obsianiem z 10szt mi wyszło. Nieźle się zdziwiłem . Myślę, że optimka co miała znaleźć to znalazła a ta kopiejka myślę, że na wiosnę ją ominołem po prostu. Dziś jeszcze po południu skocze w 1no miejsce zobaczymy co będzie się działo nowa miejscówka po prostu. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 18:23 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc Panowie!!! Wczoraj dokonczylem poletko, ktore ostatnio filmowalem i co prawda wyszly tylko dwie monetki, ale zato zobaczycie, ze, jedno to pokiereszowane sreberko. W dolku, jak i na gorze dawalo taki sam sygnal- brzydki, falszywy, no ale koplem( +45). Zobaczycie na filmiku. Jutro z wczesnego rana jade pokopac, bo tutaj straszne upaly. w dzien 38 :ups: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 16:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam Kolegów… No więc zacznę tak…Wykrywacz wysłałem 13.08.2012r już 14.08.2012r był u pana arka….20.08.2012r usterka została naprawiona(wymiana elektroniki w puszce oraz chyba gratis pojemnik na baterie)….Wykrywacz został wysłany 23.08.2012r a dotarł do mnie dziś czyli 24.08.2012r To tak mniej więcej…Sprzęt w pełni sprawny.. Strojenie do gruntu znakomite, wykrywacz pracuje stabilniej niż wcześniej,,, chciałbym podkreślić, że przed awarią gdy stroiłem optima bez cewki(w celu zmiany ustawień w domu, tak aby wykrywacz się nie wzbudzał i dzieciaka nie obudził) WZÓR miałem na -1450, a teraz po wymianie elektroniki zawsze jest 0…. Co wy na to, zobaczcie jak jest u was …Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 19:30 
Generał Broni
Generał Broni

@ mleko80rt" czyli potwierdza się, tak, jak pisałem wcześniej - kopać wszystko >40 (jakby co, to 35 z przebłyskami na 70 to mały śrut, Φ4mm ;) )

Bravo!!!

@ Tofi1987: Optima 2.0:
  • bez cewki wzór = 0
  • cewka DD wzór ≈ -5445
  • cewka CC elipsa wzór ≈ -4070
jak widzę, dla podłączonych cewek te wartości są trochę zmienne od położenia cewki, zwłaszcza w mieszkaniu (widać wpływ żelastwa ze ścian ;)).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]