komentarz do pewnego artykułu na WP.pl ~pozdrawiam Użytkownik anonimowy Polska to jednak dziwny kraj, mieszkam w usa od wielu lat... od kilku lat zainteresowalem sie wykrywaczami metalu i praktycznie raz na dwa tygodnie szwedam sie gdzies po lasach, parkach, plazach, nie traktuje tego jako formy zarobkowej, lecz jako czysty relaks, przyjemnosc, proste odlaczenie sie od ... rozwiń całośćrzeczywistosci i poraza mnie, jak bardzo w Polsce wiele rzeczy jest ograniczone dla przecietnego obywatela, prosty przyklad, tutaj (NY) zeby chodzic po miejskich parkach i plazach wysylam forme z kopia prawajazdy do urzedu parkow i po tygodniu, lub dwoch mam bezplatne pozwolenie na wloczenie sie po wiekszosci parkow z wyjatkiem parku centralnego, jadac do innego stanu zachodze do parku i moge dostac kolejne bezplatne pozwolenie zeby po tym parku biegac z wykrywaczem i nikt tego nie traktuje jako rabunku, zlodziejstwa, zlomiarstwa i tak dalej. Po prostu hobby. W tym roku bylem w Polsce latem, zabralem wykrywarke i podczas pierwszego wloczenia sie nad jeziorem na mazurach spotkalem sie z jakims lokalnym urzednikiem ktor dal mi do zrozumienia, ze tego robic nie wolno i jezeli nie przestane to wezwie policje, i nie bylo to jakies miejsce wyjatkowo cenne ze wzgledow historycznych i archeologicznych, ot zwykle mazurskie jezioro. I takich przykladow jest masa, kiedys lubilem lapac ryby, tutaj ide do pierwszego lepszego sklepu z artykulami sportowymi, place chyba z 25 dolkow i moge lapac ryby w praktycznie kazdym miejscu, w Polsce bedac na mazurach musialem biegac za kazdym razem do dzierzawcy jezior zeby kupic pozwolenie i no i ceny raczej sa z ksiezyca, lub zostanie mysliwym, tutaj klasa pieciogodzinna jak sie poslugiwac bronia zeby sie nie zastrzelic, oplata kolejnych 20stu dolkow, w Polsce jakies testy z wiadomosci o rasach psow, uczestnictwa w jakis nagonkach, bycie normalnie czeladnikiem. To wszystko powinno byc dla ludzi, a nie jakies kolejne utrudnienia, ze niby co, pojade z wykrywarka na Grunwald szukac resztek ozbrojenia komturow krzyzackich. No i kolejna rzecz, bo jednak facet z wykrywaczem na plazy czy w lesie to jednak nie koles z palka do bejsbola ktorego mozna sie obawiac, moze ktos jednak pomysli, ze wydlubujac te kapsle z ziemi, jakies puszki i inny zlom, najczesciej wlasnie tacy ludzie jak ja zanosza to na smieci, i jednak nikt mi nie powie, ze zabierajac jakas monete z 18 wieku naruszam stan miejsca ze wzgledow archeologicznych, bo jednak bylem swiadkiem wykopaliski archeologicznych pod Bialymstokiem, piekne fundamenty starej osady ktore trzeba bylo zalac asfaltem i to jest wlasnie polska archeologiczna rzeczywistosc, polegajaca na zachowaniu sie jak pies ogrodnika. Z drugiej strony, czasami spotykam ludzi ktorzy laza z wykrywaczami i zostawiaja po sobie dziury i gorki ziemi, lecz nie jest ich az tak duzo, zreszta kazdemu mozna zwrocic uwage. Ktos mi moze napisac, ze nie powinno mnie obchodzic co dzieje sie w Polsce, lecz nie do konca, place podatki w Polsce, mimo ze tam nie mieszkam i jednak jako podatnik moge czegos wymagac, zeby to panstwo mialo normalne prawa"
|