Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uwaga Szczepionka na lisy...
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 18:25 
Podporucznik
Podporucznik

Wcześniej słyszałem o niej w radio, a dwa dni temu trafiłem na polu całkiem nieświadomy co to jest. Wyglądało jak małe szare mydełko, coś mnie skusiło i przeleciałem sondą, ku mojemu zdziwieniu dało sygnał. Wziąłem do ręki lekko nacisnąłem i skruszyło się, w środku znajdowała się ampułka z opisem i ostrzeżeniem, żeby nie ruszać. Piszę o tym, abyście w podobnych przypadkach nie rozgniatali tego. Przypuszczam, że owe ''mydełko''to nic innego jak karma, która otula ampułkę i wabi lisa. Niestety zdjęcia wyszły kiepskie. Zapodam dodatkowo stronkę. Pozdrawiam Wszystkich. http://www.google.pl/search?q=szczepion ... tAaKk4H4BQ

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Uwaga Szczepionka na lisy...
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 18:53 
Major
Major

Bywają tez w postaci żelu. Kilka dni temu była akcja zrzucania szczepionek z samolotów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 19:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W brud wala się tego po polach i lasach i to już od ho ho czasu także żadna nowość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 19:13 
Podporucznik
Podporucznik

kuba92 napisał(a):
W brud wala się tego po polach i lasach i to już od ho ho czasu także żadna nowość.
Myślę, że wszyscy tematu nie znają, przykładem jestem ja. Po co mają być zniszczone następne szczepionki...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 21:31 
Klucznik z Klucz

NO,spotyka sie takie tabletki.Wydaje mi sie ze jednak trzeba po dotknieciu wyrzucic rękawiczke i ew. odkazic ręce.
K. z K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 21:42 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Drodzy Koledzy, szczepionka pozbawiona wabiącej otoczki jest nieatrakcyjna dla zwierzęcia. Istota działania polega na umieszczeniu blistera w atrakcyjnym zapachowo wabiku, lis/lub inny mięsożerny w trakcie konsumowania takiej szczepionki przebija zębami opakowanie i szczepionka - w postaci płynnej dostaje się do organizmu zwierzaka uodparniając go po pewnym czasie na zakażenie wirusem ,,ulicznym" o implikacjach negatywnych szczepień nie opowiadam, chyba że macie ochotę. Szczepionka ,,spłukana" z wabika jest istotnie śmieciem, a czy niebezpiecznym? Powiem, że nie chociaż z pewnością nie możemy mówić o 100% bezpieczeństwie i do buzi blisterów brać się nie powinno ani tym bardzie przegryzać :lol: bo oprócz atenuowanego wirusa zawiera substancje konserwujące.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 września 2012, 19:47 
Moderator
Moderator

Sądzę że po tak wyczerpującej odpowiedzi jakiej udzielił kolega Prem nikt więcej sensownego nie wniesie do tego wątku , a przerodzi się on w następny zasypany spamem typu "też to znalazłem".
W związku z tym kłódeczka.
Sopel74

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]