Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 08:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz ANKER - 50
PostNapisane: niedziela, 26 grudnia 2004, 01:06 
Zybinek laleczny

Na rosyjskojęzycznej stronie opisującej samodzielna budowę wykrywaczy http://md04.narod.ru/An50/An50.htm , pojawił się jako prezent noworoczny dosyć ciekawy projekt wykrywacza ANKER50. W ciekawy sposób rozwiązano w nim teleskopowa rurową konstrukcję nośną oraz mocowanie podłokietnika. W projekcie tym opisano też sposób wykonania cewki typu SPIDER oraz podstawowe informacje opisujące zasadę pracy i diagramy oscyloskopowe związane ze strojeniem. Może któryś z kolegów elektroników zainteresuje się tym projektem podczas długich zimowych wieczorów? A może ktoś przetłumaczy ten opis na nasz język?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 21:48 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

WIATAM! :)

Jestem w połowie tłmaczenia(wolnego tłumaczenia). Jak ktoś chce może do mnie później napisać to mu je prześle (powiedzmy za trzy, cztery dni) - na razie jenak będzie tylko ogólna charakterystyka i opis założeń projektu - w innej wolnej chwili przetłumacze dalszą część tekstu w temacie strojenia przyrządu.

Na uwagę zasługuje dosyć duża czułość wykrywacza. Tutaj autorzy projektu podają ją dla monety 5kop.(Czy ktoś wie jaką średnice ma ta moneta i z jakiego stopu jest zrobiona? - ja nie znam tej monety...) podają około 45-50 cm w powietrzu. To dość dużo - biorąc pod uwage inne konstrukcje rosyjskie np. Fazitrony Ivana Kostin, gdzie czułóść dla monety oscyluje w granicach 25-28cm np. FazitronCLs+cewka 22cm, Fazitron A1 26-30cm w zalezności od typu sondy.

Warto też zastanowić się przed budową - ponieważ układ ten pobiera strasznie dużo prądu - 200mA, czyli więcej niż PI. Stąd pewnie w projekcie od razu zastosowano akumulator żelowy. No i nie ma trybu statycznego - przynajmniej nie zauważylem.

Jak podają autorzy projektu sinusoida na cewne nadawczej oscyluje w grancach 60Vpp.

Cewka też jest dość ciekawa. Cewka odbiorcza i kompensacyjna są połączone razem. Prawdę powiedziawszy pierwszy raz się spotykam z takim połączeniem.

Pozdrawiam.
Edik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2004, 15:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

hej ja z przyjemnością zająłbym sie tą wykrywką, jak będzie dokumentacja bardziej "czytelna" to moznaby zacząć skladać te cacko, także czekam na tłumaczenie tylko jakoś nie wpatrzyłem sie czy jest do niego projekt płytki drukowanej a szkoda, również trzebaby poszukać naszych odpowiedników tranzystorów ukł. scalonych itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2004, 18:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

teżz hęcią się nim zajme jak będzie do niego jakieś polskie tłumaczenie a co do projektu płytki to moge się tym zająć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 grudnia 2004, 19:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mnie przeraża to zasilanie i pobór prądu (200mA bez sygnalizacji dźwiękowej) ,może warto pomyśleć o zasilaniu symetrycznym 2x9V ,aby pozbyć się tych przetwornic, które nawiasem mówiąc chyba nie są takie najlepsze. LM 324 pracuje do 30V inne pewno też(tylko jeszcze nie sprawdzałem co to za układy), a generator zasilić z +- 5V tak jak wzmacniacz wejściowy, więc wystrczyłoby zastosować tylko dwa stabilizatory 5V i -5V a reszty się pozbyć. Odpadnie wtedy sporo elementów z zasilania.
Muszę nad tym popracować, ale chyba jest to do zrobienia, co prawda dojdzie jedno zasilanie więcej, ale i długość pracy się podwoi
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 grudnia 2004, 14:42 
Zybinek laleczny

Z tym poborem prądu na poziomie 200mA to coś nie tak!

Na schemacie (fragment w załączeniu) narysowana jest bateria i opisana jako 1200 mAh co wystarczyło by tylko na około 4-5 godzin poszukiwań. Ogólnodostępny pojedynczy akumulatorek w kształcie paluszka ma obecnie standardowo 2500 mAh pojemności a więc pojemność jego jest 2 x większa niż zastosowanego w projekcie akumulatora 12 V!

Nie jest to więc wada dyskwalifikująca wykrywacz, zwłaszcza, że jego zasięg jest praktycznie 1,5-2 x większy od zasięgu wykrywaczy z wyższych półek!

Dodatkowo Edik wykonał taki generator, według jego pomiarów układ pobiera 85mA, nie przypuszczam, aby pozostała elektronika pobierała 115mA, gdyż w większości to wzmacniacze operacyjne i układy typu CMOS.

Jeżeli ktoś z kolegów wykona tłumaczenie projektu bardzo prosze o kopię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 17:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam!

Pierwsze tłumaczenie umieścilem na forum "Odkrywycy"

:pa

Pozdrawiam
Edik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2005, 16:18 
Zybinek laleczny

Na stronie http://md04.narod.ru/An50/An50.htm pojawił się już prototyp płytki drukowanej do tego wykrywacza z prośbą o wnoszenie uwag w przypadku zauważenia błędów projektowych.

Obrazek PCB można obejrzeć za pomocą Download “Viewer für Sprint-Layout 4.0” który można pobrać pod adresem http://www.abacom-online.de/uk/html/bod ... ayout.html ( link do programu jest na dole strony)

Widać z tego, że projekt ten ma szanse rozwijać się dalej ....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2005, 17:47 
Zybinek laleczny

Ze strony http://www.abacom-online.de/uk/html/demoversionen.html można pobrać wersję demonstracyjną programu Sprint-Layout 4.0. Jest to w pełni chodząca wersja programu, lecz jak sama nazwa wskazuje posiada pewne ograniczenia - dotyczy to opcji zapisu projektu i jego wydruku.

Po pobraniu pliku an-50.lay ze strony http://md04.narod.ru/An50/An50.htm i wczytaniu go do programu Sprint-Layout 4.0 można projekt płytki drukowanej dalej doszlifowywać!

Płytkę drukowaną można w sposób bezstresowy wykonać metodą opisaną tu http://www.elektroda.net/pomoce/metoda_fotolitografii.html lub tu http://www.elektroda.net/pomoce/plytki_folia.html chociaż najprostrzy i najdokładniejszy sposób wykonania płytki opisano tu http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=3

Dla znawców tematu, na stronie http://www.astalavista.box.sk/ , można znaleźć witaminkę :1 o nazwie Sprint-Layout v4.0 Multilanguage.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 13:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam!
Coś moco mi się wydaje, że największe problemy mogą być z sondą. Na schemacie Anker-50 nie widać dokładnie gdzie są początki uzwojeń a gdzie końce dlatego przedstawiam schemat bardzo podobny pochodzący z innej rosyjskiej konstrukcji Fazer11 – chyba nawet tego samego autora.

Zakładając, że wszystkie cewki są nawinięte w tą samą strone – w prawo, na rysunku widzimy:
Cewka nadawcza TX, koniec cewki przez kondensator rezonansowy jest połączony z generatorem a początek do masy.
Cewka odbiorcza RX jest połączona szeregowo z cewką kompensacyjną Comp1(ściśle połączone są ich początki) koniec cewki RX trafia wprost na bufor a koniec cewki kompensacyjnej Comp1 jest połączony do masy. Tutaj widać wyraźnie, że cewka kompensacyna jest przeciwzojem. Na końcu zaś jest mała pętelka służąca do „ostatecznej” kompensacji.
Cewki RX i Comp1 są nastrojone w rezonans kondensatorem C3
Kompensacje na drodze elektronicznej uzyskuje się dzięki układowi elektronicznemu i cewce Comp2 – w Anker-50 jest to rozwiązane inaczej.

Tak to wygląda na tym schemacie. Przy nawijaniu warto zaznaczyć sobie początek np. kawałkiem czerwonej taśmy, żeby później nie było problemów. Po ułożeniu ich zgodnie z kierunkiem nawinięcia
Cewki łączymy tak jak to jest do góry opisane i przystępujemy do kompensacji.

Druga i ostatnia część tłumaczenia umieściłem tradycyjnie na forum"O"

Pozdrawiam.
Edik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 14:21 
Zybinek laleczny

Otrzymałem właśnie od jednego z kolegów bardzo ciekawy układ generatora 8 kHz do sterowania cewki nadawczej wykrywacza synchronizowanego kwarcem 32 kHz i pracującego w układzie mostowym. Obrazek w załączeniu. Czy ktoś już kiedyś zbudował podobny generator?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 14:45 
Zybinek laleczny

Bardzo polecam kolegom zajmującym się projektowaniem płytek drukowanych program "SPRINT-LAYOUT 4.0". Po krótkim zapoznaniu się z nim spokojnie mogę powiedzieć, że jest to jeden z najprostszych i najlepszych programów służących do tego celu.
Np. posiada oprócz całej gamy ciekawych opcji możliwość importowania obrazu zeskanowanej płytki drukowanej w postaci .bmp i potraktowanie jej jako podłoża do skopiowania lub zmodernizowania jej układu ścieżek.

Poniżej zrzut ekranu z wczytanym do programu SPRINT_LAYOUT obrazem jednostronnej płytki do F555 prezentowanej tu viewtopic.php?t=7921

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2005, 15:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam!

Dzięki Zybinkowi za linki do programu i materiałów odnośnie samodzielnego wykonania płytek. Wcześniej używałem (do małych projektów) programu Sprint-Layout 3.0, który nawiasem mówiąc posiadał szereg błędów. Mam nadzieje, że nowa wersja będzie już poprawiona bo jest to faktycznie dobry program i dodatkowo bardzo łatwy w obsłudze.

Nowa wersja prezentuje się znakomicie! :)

Wątpie jednak, żeby jakaś firma projektująca obwody drukowane przyjeła nam w tych plikach
zlecenie.

Dlatego projektuje w darmowej wersji znanego wszystkim Eagle 4.01 i te pliki *brd są już akceptowane przez firmy i można z nich robić profesjonalne płytki drukowane. Niestety darmowa wersja Eagle ma ograniczenie polegające na tym, że można zaprojektowac tylko dwie warstwy i płytka nie może mieć większych wymiarów niż 10x10cm.

Jeśli znalazłaby się większa grupa entuzjastów to można by pokusić się o zrobienie płytki w specjalizowanym zakładzie. Dostałem z jednej takiej firmy wycene. Oto ich wycena:

Nasza wycena:
Powierzchnia: 1.00 dm2 (100.0x100.0mm)
Opcja: [2-stronne; 2-str soldermaska; 1-str opis; metalizacja; obrobka mechaniczna; wiercenie]
Dokumentacja= 65 zl netto (oplata jednorazowa)
Plytki= ok. 22 zl netto (1 szt.)
Czas realizacji: 10 dni roboczych

Można zrobić nawet jedną sztuke płytki. Plik można przesłać do firmy e-mailem.

Pozdrawiam
Edik
:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2005, 19:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja mam tańszą firmę. Za płytkę co pokazał Zybinek (9,5x9,5cm jednostronna z maską lutowniczą i wiercona) - 15zł brutto łącznie z kosztami przesyłki na dokładkę wykonawca nie pobiera kosztów związanych z wykonaniem dokumentacji.
Póżniej znalazłem jeszcze tańsza firmę i za taką samą płytkę płaciłem juz po 7zł przy ilości zamówienia 5szt. koszt przesyłki też wliczony, ale nie polecam mimo ,że płytki są ok to jakość znacznie gorsza nierówno docięte, niedbale wykonane cynowanie no ale coś za coś

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:14 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam

Tak,to faktycznie dużo taniej! Czy Elektronik mógłby podać jakieś namiary-linki bo myśle, że więcej osób byłoby zainteresowanych. Ze swojej strony obiecuje zrobić pcb do Ankera – ale będzie w Eagle i kiedy to nastąpi udostępnie ten plik na forum.

Pozdrawiam :pa
Edik

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]