Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 23:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 13:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

U mnie Tracking sprawdza się najlepiej, ponieważ nigdy nie odstawiam wykrywacza w czasie kopania; kopię jedną (lewą) ręką saperką z rękojeścią ok. 73 cm.
radosci, nie rozumiem o czym piszesz (o jakich szarpanych sygnałach)? Sprawdź lepiej swojego Deusa i ustawienia z innym użytkownikiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 15:34 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Generalnie jest ok, nie mam,zazwyczaj, najmniejszych problemów. Raz na jakiś czas, jednak, zdarza się pole gdzie deus daje sygnały bardzo szarpane, dźwięk i numerki vdi skaczą i trzeszczą. Uznałbym to za charakterystykę pola, porządnie zaśmieconego jednak XLT pomimo zaśmiecenia ma sygnały czyste i znajdami to potwierdza. Rozważałem już zakłócenia od innych wykrywaczy, telefonu etc. Nie znalazłem jeszcze klucza, faktem, jednak jest że pole obok potrafi już brzmieć zupełnie dobrze. Może to też kwestia interpretacji... Nie podejrzewam uszkodzenia sprzętu ale będę miał to na uwadze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 15:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Oznacza to niedostosowanie ustawienia do warunków; może trzeba podnieść silencer, zmniejszyć TX, zmniejszyć czułość, zmniejszyć reaktywność, zmniejszyć wartość GB, zwiększyć poziom dyskryminacji etc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 15:49 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

No właśnie :) Czyli jednak odpowiedni klucz, nie bawiłem się do tej pory silencerem, TX i reaktywnością. Czas chyba porządniej poznać sprzęt :) Dzięki!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 16:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

miało być zwiększyć wartość GB

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 16:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Odnośnie ustawień gruntu. Na programie Deus Fast próbowałem "pompowania" ale za każdym razem wynik był negatywny mimo że szukałem czystego miejsca.
1. W każdym z 9-ciu programach grunt ustawiony jest "na sztywno" na 90?
2. Pasek u góry wyświetlacza to wskaźnik głębokości obiektu?
3. Pasek po prawej stronie, oprócz wskazywania mineralizacji gruntu ma jakieś zastosowanie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 18:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na tym etapie zostań lepiej przy GMP i zniż GB manualnie o 2 - 3 punkty. Wykrywacz nie wskazuje głębokości, wskaźnik po prawej to poziom zmineralizowania gruntu.
GB w 8 programach fabrycznych jest ustawiony na 90 i w Wet Beach (mokra plaża) na 27. Są to tylko ustawienia fabryczne i należy je modyfikować, zazwyczaj zmniejszać, by uzyskać większy zasięg. Osobom bardzo zaawansowanym polecam Tracking.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 19:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za odpowiedź. Co pokazuje zatem ten pasek u góry praktycznie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 19:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W instrukcji stoi, że jest to analogowa skala przewodności. Nie ma raczej jakiejś wiekszej przydatności, bo przewodność jest wyrażana głównie przez liczbę ID. Jeżeli używasz notchu np. do poszukiwań na plaży to odrzucany wycinek jest na skali zaznaczony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 października 2012, 22:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam pytanie praktyczne dotyczące GB. Chodziłem po polu pełnym kamieni magnetycznych, wysokozmineralizowanym i pełnym śmieci. Gdy chodziłem na ręcznym ustawieniu było ok ale bez szału w zasięgu, gdy chodziłem na "śledzeniu" była trudna do opanowania kakofonia, najlepiej jednak chodził się na "pompowaniu" gdzie wartość GB pokazywał mi się bodajże w zakresie od 68 do 74, wtedy dopiero Deus stał się w moim odczuciu w pełni "czytelny" i bardzo głęboki.. Coś mi się wydawało czy faktycznie "pompowanie" to najlepsze rozwiązanie GB na tego typu pole? Czułość miałem na 97, dyskryminację na 7, reaktywność na 2.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 08:46 
Porucznik
Porucznik

Siła autosugestii...
Dla pracy wykrywacza istotna jest nastawa korekcji gruntu. Śledzenie, pompowanie czy ustawienie ręczne to tylko metody wprowadzania tejże nastawy. Innymi słowy, jeśli ręcznie ustawiłbyś wartość gruntu na poziomie ustalonym przez pompowanie, wykrywacz działałby dokładnie tak samo.

W przypadku trudnego pola, o którym piszesz, nie ma się co napinać na głębokość - im głębiej sięgniesz, tym więcej sygnałów trafi do twoich uszu. Nadążysz je rozróżniać? Nastawy 68-74 to dość nisko. Mam tylko jedno poletko, które tak bije, z reguły odczyt gruntu powyżej 80.
Zjeżdżając z nastawą poniżej odczytu gruntu dodajesz głębokości ale akceptujesz kamienie, które będą wyć w górze skali. Dają specyficzny skowyt oraz wysokie wskazania na pasku mineralizacji. Spróbuj może obniżyć dyskryminację, zamiast niej użyj notcha. Myślę, że reaktywność 3 przy wyciszaczu na 2 może sporo pomóc na śmieci. Wolno przemiataj bo przy trójce sygnały są króciutkie. No i TX - dwójka to już dużo.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 16:22 
Podporucznik
Podporucznik

porewit napisał(a):
Mam pytanie praktyczne dotyczące GB. Chodziłem po polu pełnym kamieni magnetycznych, wysokozmineralizowanym i pełnym śmieci. Gdy chodziłem na ręcznym ustawieniu było ok ale bez szału w zasięgu, gdy chodziłem na "śledzeniu" była trudna do opanowania kakofonia, najlepiej jednak chodził się na "pompowaniu" gdzie wartość GB pokazywał mi się bodajże w zakresie od 68 do 74, wtedy dopiero Deus stał się w moim odczuciu w pełni "czytelny" i bardzo głęboki.. Coś mi się wydawało czy faktycznie "pompowanie" to najlepsze rozwiązanie GB na tego typu pole? Czułość miałem na 97, dyskryminację na 7, reaktywność na 2.

Pozdrawiam

ja bym zmniejszył czułośc nawet do 87
duzo zalezy od gleby i czego szukasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 16:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

bastek1281 napisał(a):
ja bym zmniejszył czułośc nawet do 87
duzo zalezy od gleby i czego szukasz

zależy mi na maksymalnych osiągach :) więc przeżyję te wszystkie niepotrzebne sygnały. Jest naprawdę głęboki. Mimo kakofoni dźwięków jakoś, sam czasem nie wiem jak , udaje mi się odróżnić ten właściwy dźwięk.
Co do dyskryminacji, to zastanawiam się czy jej nie zwiększyć skoro i tak nie kopię niczego poniżej 28-30.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 17:34 
Porucznik
Porucznik

Dyskryminacja "zjada" ci głębokość. Dlatego lepiej zamiast niej używać notcha.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 19:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

C_D napisał(a):
Dyskryminacja "zjada" ci głębokość. Dlatego lepiej zamiast niej używać notcha.

czyli zjechać z dyskryminacją na np. 1 i wyciąć notchem od 0 do 30 ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]