Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 21:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Proxima
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 21:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Hej, chciałem inaczej zacząć niż inni początkujący ale chyba się nie da :D
Mianowicie chodzi mi o najlepsze(najbardziej optymalne) ustawienia dla Proximy. Póki co próbuje coś tam nastawiać z różnym skutkiem(kopie wszystko co pipnie). Głównie uganiam się na drobnicą w lesie. Wyciągnąłem kilka fantów ale dźwięk nie różnił się niczym od metalowej blaszki i wskaźnik podobne dane pokazywał. Chodzę oczywiście w trybie dynamicznym. Wertuję instrukcję i niestety chyba ciężko mi to idzie ponieważ nie słyszę żadnego sygnału wiodącego(chodzę bez słuchawek i do tego myłem uszy :D ) Poratujcie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 23:02 
Moderator
Moderator

Koledo skorzystaj z opcji szukaj :) Sporo na tym forum napisano o proximie :) W razie wątpiwości pisz na priwa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 23:33 
Major
Major

Witaj

Moje ustawienia (dla DYN):
Czułość: max (gdy za dużo przypadkowych sygnałów, przy liniach w.n. zmniejszam, ale mniej niż 35 nie chodziłem)
Dyskryma: -20
Sygnał wiodący: niesłyszalny
Pięć tonów.
Spaceruj wolno.

powodzenia!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 01:58 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

iKRG napisał(a):
Witaj

Moje ustawienia (dla DYN):
Czułość: max (gdy za dużo przypadkowych sygnałów, przy liniach w.n. zmniejszam, ale mniej niż 35 nie chodziłem)
Dyskryma: -20
Sygnał wiodący: niesłyszalny
Pięć tonów.
Spaceruj wolno.

powodzenia!

Dzięki za rzeczową odpowiedź :) :jump :jump

sopel74 - Na pewno skorzystam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 09:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

masz instrukcje obsługi ? przeczytaj ją dokładnie - proponuje parę przedmiotów rzucić na glebę i po testować - na innych ustawieniach chodzę u siebie a na innych np w Biesach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 23:11 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

prezka napisał(a):
masz instrukcje obsługi ? przeczytaj ją dokładnie - proponuje parę przedmiotów rzucić na glebę i po testować - na innych ustawieniach chodzę u siebie a na innych np w Biesach

Ok-dzięki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Proxima
PostNapisane: piątek, 12 października 2012, 09:26 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.

Mam pytanie do użytkowników Proximy. Czy jest możliwość takiego ustawienia, aby wykrywacz "nie widział" pierwszych kilku centymetrów gleby , ale żeby już był skuteczny od tych kilku centymetrów dalej wgłąb gleby. Mam na myśli sytuacje w której chodząc z wykrywaczem np po zaśmieconym lesie wykrywacz ignoruje lub w ogóle nie widzi pierwszych kilkunastu centymetrów zaśmieconego runa leśnego, jednak wykrywa już głębiej zalegające fanty.

Czy w ogóle w wykrywaczach jest możliwość takich ustawień?

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 października 2012, 15:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Chyba takie wykrywacze nie istnieją :lol: nie jeden z nas chciałby wykrywacz działający np.10cm pod ziemią i zasięg min 30cm na monetkę. Ale tak się raczej nie da . Sam mam optimke 2.0 i też bym tak chciał. :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 października 2012, 17:59 
Generał Broni
Generał Broni

rokfor napisał(a):
Czy jest możliwość takiego ustawienia, aby wykrywacz "nie widział" pierwszych kilku centymetrów gleby , ale żeby już był skuteczny od tych kilku centymetrów dalej wgłąb gleby. Mam na myśli sytuacje w której chodząc z wykrywaczem np po zaśmieconym lesie wykrywacz ignoruje lub w ogóle nie widzi pierwszych kilkunastu centymetrów zaśmieconego runa leśnego

Byś się zdziwił jakie fanty są w tych pierwszych kilku centymetrach.
A drugi raz byś się zdziwił ile poniżej tych pierwszych centymetrów też jest śmieci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2012, 07:37 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

rokfor napisał(a):
Witam.

Mam pytanie do użytkowników Proximy. Czy jest możliwość takiego ustawienia, aby wykrywacz "nie widział" pierwszych kilku centymetrów gleby , ale żeby już był skuteczny od tych kilku centymetrów dalej wgłąb gleby. Mam na myśli sytuacje w której chodząc z wykrywaczem np po zaśmieconym lesie wykrywacz ignoruje lub w ogóle nie widzi pierwszych kilkunastu centymetrów zaśmieconego runa leśnego, jednak wykrywa już głębiej zalegające fanty.

Czy w ogóle w wykrywaczach jest możliwość takich ustawień?

pzdr

Jest taka możliwość w Garrecie GTI 2500 ,opcja ta nazywa się "Surface Elimination" i sprawdza się znakomicie (wyprubowałem).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2012, 21:15 
Porucznik
Porucznik

Jest taka możliwość w Garrecie GTI 2500 ,opcja ta nazywa się "Surface Elimination" i sprawdza się znakomicie (wyprubowałem).Tylko po co ta opcja? Albo się szuka albo eliminuje szukanie :lol: można sporo pominąć, a nawet większość fantów. Z tego samego okresu są na różnej głębokości, a już nie wspomnę o wymiarach!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2012, 23:11 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

piotrk69 napisał(a):
Jest taka możliwość w Garrecie GTI 2500 ,opcja ta nazywa się "Surface Elimination" i sprawdza się znakomicie (wypróbowałem).Tylko po co ta opcja? Albo się szuka albo eliminuje szukanie :lol: można sporo pominąć, a nawet większość fantów. Z tego samego okresu są na różnej głębokości, a już nie wspomnę o wymiarach!

Z tego co piszesz wnioskuję ,że większość czasu spędzasz na polach uprawnych i tu masz rację ponieważ pod wpływem działalności człowieka wastwy ziemi przemieszczają się.
Istnieją również inne niejsca gdzie można prowadzić poszukiwnia,na przykład lasy.
Obszary leśne mają taką cechę,że z upływem czasu opadają z drzew liście drobne gałązki itp. tworząc tym większą warstwę im więcej lat upłynęło od interesującego nas okresu.
Tworzy się mech i tzw. ściółka leśna w której na wierzchniej warstwie występują w 95% współczesne śmieci.
Używanie opcji "Surface Elimination" oszczędza nam mnóstwo czasu i niepotrzebnych nerwów.
Jeżeli coś pominę będzie to 1 fant na 100 odnalezionych.
Musisz wiedzieć ,że nie wiem jak byś się starał i miał nie wiadomo jaki sprzęt to i tak wszystkich fantów nie jesteś w stanie w danym miejscu odnaleźć :( .
Chodziłem sporo z GTI 2500 i uważam że jest to dobry sprzęt z różnymi ciekawymi opcjami.
Po rocznej przerwie Postanowiłem wypróbować Rutusa Proximę,nie ukrywam że ze względów finansowych.
Miałem już sporo wykrywaczy w mojej ponad 20 letniej karierze i ciepło wspominam GTI jako sprzęt uniwersalny do różnych zastosowań.
Używałem także Garretta AT PRO z którym Proxima nie ma szans jeżeli chodzi o drobny kolorek.
Jestem na początku przygody z Proximą ale już mogę powiedzieć,że zasięgi ma podobne do GTI no i przekonał mnie do niej tryb statyczny który posiada i w miarę dobre opinie.
Im więcej czasu spędzisz ze swoim sprzętem w terenie tym więcej będziesz o wiedział o jego możliwościach.
Na razie "męczę" tryb dynamiczy na ustawieniach: Dyskrym.- 0 ,sygnał wiodący ledwo słyszalny,1 ton,czułość -max ale jak już zauważyłem to ustawienia zależą od miejsca gdzie szukasz.

Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2012, 23:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Znajdowałem w lesie monetki sprzed 1800 roku,które były prawie na wierzchu...
A co powiesz o drogach leśnych... Tam większość fantów jest na niewielkiej głębokości....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 00:25 
Generał Broni
Generał Broni

Ani w lesie ani na polu nie ma żadnej reguły na głębokość zalegających obiektów, choćby z tego względu, że w lasach zwierzęta nic innego nie robią, jak ciągle ryją... Nie mówiąc o tym, że lasy nie zawsze bywają lasami, a pola polami...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 18:37 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

piowo2007 napisał(a):
Znajdowałem w lesie monetki sprzed 1800 roku,które były prawie na wierzchu...
A co powiesz o drogach leśnych... Tam większość fantów jest na niewielkiej głębokości....

Tak,masz rację w przypadku kiedy las został posadzony później i pewnie kilkakrotnie potem karczowany i sadzony na nowo.
Widzę ,że muszę to wyjaśnić,opcja "Surface Elimination" jest stosowana tylko w niektórych sytuacjach jeżeli jesteśmy pewni jakiego rodzaju mamy podłoże i mniej więcej czego możemy się spodziewać.
Jest to opcja rzadko stosowana ale jakże przydatna w niektórych sytuacjach.
Nikogo nie przekonuję do jej stosowania tylko wyjaśniam zasadę działania.
Zdradzę wam jeden sekret (ale tylko jeden B+ ): Ktoś rozsypał podkładki w miejscu w którym nie chce żeby drugi człowiek namierzył coś detektorem w głębszych wastwach,już wszystko jasne?
Tyle jeszcze przed wami tajemnic i ciekawostek do poznania ;) .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]