blackmoore napisał(a):
Ferrer, a czy jesteś pewien oryginalności tej odznaki?
Bo mi się ona nie do końca podoba, tzn jest bardzo ładna :) ale wygląda na produkcję Olszewskiego... Moim zdaniem nie jest to Reising. Zwróć uwagę na kształt tarczy, emalię. Kształt gałązek jest też inny, choć wiem że wersji było kilka. Co do złoceń - były różne wersje ale te ze złoconymi elementami miały też złoconą datę 1920. Stare złocenie też wygląda nieco inaczej, to jest dość świeże... Zdjęcie rewersu nie ukazuje dobrze numeru ale jestem prawie pewien że został on wybity współcześnie - najpopularniejszy kształt spotykanych obecnie numeratorów. Ogólnie odznaka wygląda mi "nowo" ale to już moje subiektywne odczucie.
Podsumowując, moim zdaniem jest bardzo duże prawdopodobieństwo że jest to współczesna odznaka 9 Bryg. Kawalerii Panc. z Braniewa, wzorowana na przedwojennej 27PU.
Możesz jeszcze podać wymiary?
Twoje uwagi są słuszne, nr bity współcześnie odznaka jest trochę podrasowana w PS i złocenie jest blade, sprawdziłem ją w dobrych źródłach i jedyne obiekcje jakie były to kto był producentem, gwint też jest wczesny, tak samo jak powierzchnia pod wykruszoną emalią lecz niestety na fotce tego nie widać, dokładne wymiary podam Ci wieczorem.
Ps. Tam gdzie była kupiona 9BKP raczej nigdy nie dotarła i nie dotrze ;)