Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 12:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Stojadła - okolica Mińska Mazowieckiego kto zna etymologię..
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 02:16 
Generał Broni
Generał Broni

Powiedział mi niedawno mój szanowny kolega - Józio, że nazwa miejscowości Stojadła pochodzi od tego, że tam w jakiejś karczmie stu jakichs kolesi jadło i wpadli jacys inni kolesie i ich wyrżnęli......
Znacie może temat?

:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 09:14 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

A "stojadła" to przypadkiem nie jest synonim słowa "sztućce"? :D W takim wypadku etymologia nazwy miejscowości może być mniej sensacyjna i krwawa... :=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 12:55 
Kapitan Petersen

Czy nazwa jest synonimem sztućców - z tym się nie spotkałem, ale na pewno nazwa ta pojawiała się przez lata na sztućcach (ja spotykałem tylko na
aluminiowej masówce dla barów oraz na menażkach i niezbędnikach turystycznych). Po prostu w miejscowości Stojadła (na zachód od Mińska Mazowieckiego) działała (działa?) fabryka wyrobów metalowych specjalizująca się w nakryciach stołowych.

Co do etymologii mogę tylko luźno dywagować. Może miejscowość przejęła nazwę od fabryki produkującej sztućce? Zawsze sobie wyobrażałem, że "stojadła" to takie sztućce, którymi można sto razy jeść i nic - jak nowe :) Tym zdaniem raczej nie wnoszę nic do dyskusji więc proszę go nie traktować zbyt poważnie;)

Od razu przypomina mi się stare hasło reklamowe, brzmiące mniej więcej tak: :fon "Prędzej ci serce pęknie niźli nasza prezerwatywa".

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 13:14 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Ja wielokrotnie słyszałem określenie sztućców jako stojadła. Być może to jakiś regionalizm (nie tak daleko mamy do Mińska Mazowieckiego) i właśnie ta alternatywna nazwa sztućców pochodzi od nazwy miejscowości - wtedy mój żart byłby błędny. Z drugiej strony w takie tłumaczenie nazwy miejscowości nie chce mi się wierzyć... Gdybym miał rozpatrywać nazwę miejscowości, to raczej bym pomyślał, że chodziło o sto osób, które było na jakiejś uczcie - weselu, imieninach etc. a niekoniecznie od razu zarżniętych... Zamordowanie 100 osób na pewno odbiło by się innym wydźwiękiem nazwy miejscowości, np. "Stuzabito", "Stozdechło" :D itp. Mądrzę, się mądrzę :skromny - ale poważnie, ja w taką historię nazwy wsi, jak napisał Kocio nie wierzę...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 16:55 
Generał Broni
Generał Broni

Kocio napisał co usłyszał i pyta co o tym sądzicie! Kocio nie twierdzi, że tak jest bo też ma wątpliwości. A owszem fabryka była i była to fabryka w Stojadłach i nazwę od miejscowości przyjęła.
To tak jak byście powiedzieli że swarzędz to meble....... Albo region Mazowsze nazwany został od słynnej wody mineralnej dobywanej tam od zarania, która to woda nazywa się Mazowszanka, a Krynica przyjęła nazwę od Kryniczanki.... :jump

OJ BO SIE POSIKAM........ :hahaha

:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 20:00 
Kapitan Petersen

Kocio napisał(a):
fabryka była i była to fabryka w Stojadłach i nazwę od miejscowości przyjęła. To tak jak byście powiedzieli że swarzędz to meble..

No, chyba, że odwrotnie. Nie twierdzę, że w tym przypadku tak być musiało, bo na Mazowsze mam ze 400 km. Wyraźnie zaznaczyłem, że fragment dot. pochodzenia nazwy Stojadła to luźne dywagacje (zbudowane zresztą na podstawie podejrzanego współbrzmienia tej nazwy z czynnością jedzenia).

Ale znamy i takie przypadki, gdy miejscowości przyjmowały nazwy od prowadzonej w nich wytwórczości czy nawet bezpośrednio od zakładów przemysłowych. Wystarczy, że w maleńskiej wsi czy przysiółku powstawał zakład wytwórczy, obrastał domostwami osób pozwiązanych z produkcją i wreszcie użyczał rozrastającej się miejscowości swą nazwę.

Mało to mamy Hut, Hucisk, oczywiście w sensie nazw miejscowości lub przynajmniej składników tych nazw?

Kocio, używając Twojej metody wyśmiewania napiszę teraz tak: najpierw była miejscowość Nowa Huta, a potem w niej założono zakład przetopu żelaza i nazwano go od miejscowości hutą... Ha, ha, ha. Ale śmieszne, chyba pęknę itd.

Kocio napisał(a):
a Krynica przyjęła nazwę od Kryniczanki....

Blisko, blisko. Krynica rzeczywiście przyjęła swą nazwę od wód mineralnych. Wszak termin "krynica" oznacza: wywierzysko, źródło, zdrój, miejsce z którego wytryska woda.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 00:38 
Generał Broni
Generał Broni

Spuść powietrze TEST......
Przecież nie nasmiewam się złośliwie. Trochę humoru dodaje zdrowia (psychicznego).

Nie mam nic przeciwko by się inni ze mnie ponaśmiewali jeśli to poprawi choć jednej osobie humor!

Z krynicą dałem tyłu ale Kowary??????????????????????????????????????????

:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 02:50 
Weteran
Weteran

Kilkanaście lat temu, przez kilkanascie lat miałem nieprzyjemność z obowiazku zawodowego mieszkać w Mińsku Maz.
Już wtedy interesowały mnie rzeczy które wywoływały usmiech na twarzach "normalnych" ludzi. Jedyną rzezią, o ile można uzyc takiej nazwy w Mińsku był lokalny pogrom zydów przed wojną. Stacjonujacy tam pułk ułanów w podzięce większości narodowej (80% stanowili żydzi) za to ze ktos ukręcił łeb pijanemu ułanowi wypłazowali paru ludków , a przez przypadek pociągneli ostrzem. Czterech czy pięciu spoczeło na miejscowym kierkucie (po którym chyba już nie ma śladu) a potem do wojny był spokój. (Ułani na gumowych nogach z głowami na miejscu wracali do koszar :D )
Druga rzeź była za okupacji. Słynna rodzina Nalazków (imiennk szkoły w Elblągu) została wymordowana przez niemców. W PRL byli "bojownikami", nawet mieli pomnik. Dla okolicznych starych ludzi którzy pamiętali to zdarzeniebyli bimbrownikami plus kradzieże plus coś tam jeszcze i faktem jest że "oddali życie za ojczyznę".
O Stojadłach historia i plotka milczy. A Stojadła , wtedy to trzy zakłady, 15 gospodarstw jednorodzinnych + 1 sklep, wiadukt nad torami no i oczywiscie "Łyżki" zatrudniające 200 osób.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 09:36 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

No dobra, bez wyśmiewania się (ja zacząłem, przepraszam...) to ktoś Kociowi potwierdzi tą fantastyczną historię?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 16:35 
Kapitan Petersen

Witka !

W dostępnych mi źródłach, prócz ogólnie znanych informacji,
nie znalazłem wyjaśnienia pochodzenia nazwy Stojadła.

Jedynie o początkach miejscowości: Początkiem była osada
budników wśród rozległych lasów płaskowzgórza mińskiego.
Wśród ludu utrzymuje się podanie o pustelniku, cudzoziemcu,
który osiadłszy wśród tamtejszej puszczy, wyświadczał liczne
przysługi całej ludności leśnej.

Informacja ta została spisana w 1890 r.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 16:54 
Weteran
Weteran

Słownik Geograficzny. Sulmierski T XI zeszyt 125 str 354 - też sprawdzałem :D