Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 04:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Karczmy/Stare trakty
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 04:33 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam, nieraz jak czytam różne tematy to przewija mi się że ktoś coś znalazł niedaleko gdzie kiedyś stała karczma, albo że prawdopodobne jest że coś tam się znajdzie. Więc pytam - skąd wiecie gdzie stały takie karczmy? Sam posiadam trochę starych mapek ( lata od około 1850 do naszych czasów ) i takich rzeczy tam nie ma zaznaczonych.

I kolejne pytanie od nowicjusza: Jak rozpoznać na starej, czarno białej mapie że to był jakiś tam trakt główny czy handlowy i jak na niego trafić? Bo wiadomo że teraz jest tyle dróg asfaltowych i leśnych ze masakra :o

P.S. Czy szukać też na bagnach? Bo słyszałem że chodzenie po bagnach bardzo ,,wciąga" :lol: Nie idzie się oderwać :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Karczmy/Stare trakty
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 11:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Porównywanie bardzo starych map do starych, nowszych i najnowszych - ostatnio tym się głównie zajmuję, bo faktycznie to jest jedna z opcji, która faktycznie działa. Zawsze jakaś drobnica wyskoczy.

Na nowych mapach nie będą zaznaczone: stare karczmy, stodoły, młyny, drogi, wsie, które już nie istnieją, a właśnie takie miejsca warto również przeszukać.

Problem tutaj stanowi dojście do map, osobiście kilka musiałem po prostu zakupić, bo nie wszystko, co dobre, jest dostępne za darmo. Poza samym szukaniem "skarbów", dużą frajdą jest właśnie porównywanie tych map. Dużo dróg już nie ma, miejsc, wsi. Później lokalizujesz takie miejsce, wchodzisz i już czujesz w kościach ząb czasu - od chodzenia, od widoku jakiś ruin domów itp. itd.

Z map możesz porównać Reymanna do Urmestischblatter do Mestischblatter do geoportal, googlemaps, zumi itp. itd. Pamiętaj, że mapy dotyczą też rejonów, w których szukasz, może się trafić, że mapa danego kartografa w ogóle nie została wydana dla Twojego regionu. Do tego masa informacji w bibliotekach cyfrowych, czasem jakieś mapy też się trafią.

Pomimo, że napisałem Tobie "na tacy" co i jak, to pamiętaj, że jest do czubek góry lodowej - musisz samemu się naszukać, poświęcić czas, pieniądze, jednak czego nie robi się dla hobby :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 11:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja ,,swoją’’ karczmę znalazłem w historycznym opisie wsi, mam różne mapy tej wsi, lecz na żadnej z nich nie było jej zaznaczonej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 14:42 

Zico napisał(a):
Porównywanie bardzo starych map do starych, nowszych i najnowszych - ostatnio tym się głównie zajmuję, bo faktycznie to jest jedna z opcji, która faktycznie działa. Zawsze jakaś drobnica wyskoczy.

Na nowych mapach nie będą zaznaczone: stare karczmy, stodoły, młyny, drogi, wsie, które już nie istnieją, a właśnie takie miejsca warto również przeszukać.

Problem tutaj stanowi dojście do map, osobiście kilka musiałem po prostu zakupić, bo nie wszystko, co dobre, jest dostępne za darmo. Poza samym szukaniem "skarbów", dużą frajdą jest właśnie porównywanie tych map. Dużo dróg już nie ma, miejsc, wsi. Później lokalizujesz takie miejsce, wchodzisz i już czujesz w kościach ząb czasu - od chodzenia, od widoku jakiś ruin domów itp. itd.

Z map możesz porównać Reymanna do Urmestischblatter do Mestischblatter do geoportal, googlemaps, zumi itp. itd. Pamiętaj, że mapy dotyczą też rejonów, w których szukasz, może się trafić, że mapa danego kartografa w ogóle nie została wydana dla Twojego regionu. Do tego masa informacji w bibliotekach cyfrowych, czasem jakieś mapy też się trafią.

Pomimo, że napisałem Tobie "na tacy" co i jak, to pamiętaj, że jest do czubek góry lodowej - musisz samemu się naszukać, poświęcić czas, pieniądze, jednak czego nie robi się dla hobby :)

Ale to co napisałeś to właśnie sam praktykowałem hehe ( wspomniałem że posiadam mapy ). Używam map, których wymieniłeś i porównuje na geoportalu. Są tam młyny, stare wsie i drogi, których nie ma... Ale właśnie mi o to chodzi że akurat karczm nie ma... A nie każde ruiny na rozdrożu to przecież karczma... No i sprecyzuje pytanie co do dróg jeszcze raz... Jak poznać ( lub gdzie dowiedzieć się ) którędy przebiegał jakiś trakt główny lub handlowy. Bo przypadkową , starą drogę nie sztuka znaleźć, ale co z tego jak to np była kiedyś tylko jakaś leśna droga albo mało ważna łącząca dwie wsie? ;)

P.S. Skąd wziąć starsze mapy pomorza, tzn przed 1800? Albo jeśli nie ma za darmo to gdzie kupić i w jakich cenach takie coś jest?

"Ja ,,swoją’’ karczmę znalazłem w historycznym opisie wsi, mam różne mapy tej wsi, lecz na żadnej z nich nie było jej zaznaczonej."

Gdzie szukać takich opisów? Takie opisy to chyba były ale dużych miast nie małych wiosek? Aha i w tym opisie aż tak dokładnie podali gdzie była ta karczma? :o

Thx za wypowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 17:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Moja wiocha 88 mieszkańcami i 54 ha powierzchni w 1799 została opisana, na takim fajnym blogu miejscowości z mojej okolicy, więc mam szczęście ze ktoś się z to wziął i opisał, dodał fotki itp.
Ale wiedziałem o tym wcześniej z opowiadań starszych ludzi, a na blogu znalazłem szczegółowe informacje. Musisz trochę poszukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2012, 19:13 
Moderator
Moderator

Warto odwiedzać muzea w mniejszych miasteczkach. Często mają tam interesujące i niskonakładowe wydawnictwa dotyczące historii okolicy, czasem można trafić na historyka regionalistę chętnego do podzielenia się wiedzą i współpracy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2012, 19:36 

U mnie niestety nie ma żadnego muzeum, może co najwyżej coś być w domu kultury albo punkcie informacji turystycznej ( nieraz robią wystawy starych zdjęć itp )...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 20:10 
Pułkownik
Pułkownik

No jak nie ma na mapach jak są:
Załącznik:
A27xi2012karczma1.jpg

Karczma na mapach to taka "nutka":
Załącznik:
A27xi2012karczma2.jpg

Ale trzeba mieć dobrej jakości skan, bo na tych które wstawiłem to symbolu karczmy za Chiny się nie znajdzie.
A drogi zależnie od rangi różnią się na mapie szerokością - te mniej ważne to pojedyncza linia, te ważniejsze rysowane są dwiema liniami (co widać na załączonym fragmencie legendy).

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 16:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Anarchista a tak zapytam jakiej mapy to skan?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 19:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wygląda, że to mapa Królestwa Polskiego tz. kongresówka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 20:18 
Pułkownik
Pułkownik

raf1975 napisał(a):
Anarchista a tak zapytam jakiej mapy to skan?

Tak ja przedmówca napisał - mapa Królestwa Polskiego 1839

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 20:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Podziekował :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]