Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 10:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dlaczego ID złota jest blisko folii
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 14:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Witam

Interesuje mnie kwestia techniczna, dlaczego w każdym wykrywaczu identyfikacji złota jest w bliskiej odległości od folii aluminium, a srebro jest bardzo wysoko ?

Czy tutaj decyduje przewodność metalu ?
Czemu nie ma możliwości, aby złoto jako najszlachetniejszy metal było najwyżej w skali ID ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dlaczego ID złota jest blisko folii
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 15:02 
Główny Administrator
Główny Administrator

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Dodam jeszcze, że oprócz składu stopu lub rodzaju metalu duży wpływ na identyfikację ma kształt, głębokość zalegania przedmiotu, pozycja w jakiej zalega, sąsiedztwo innych metali czy minerałów czy wreszcie rodzaj i wilgotność gleby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 15:15 
Generał Broni
Generał Broni

Ano, czeka Cię jeszcze wiele zdziwień.... W rutusowej Optimie złoto bywa identyfikowane w przedziale 40...65 (folia Al to ~35...40typ.), zaś srebro dla odmiany w granicach 55...78. Optima ma pełny zakres identyfikacji 0...80. Id zależy od tylu czynników (jak napisał wyżej Jacek), że w zasadzie może być dowolne dla danego "metalu"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 16:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Doskonale zdaje sobie sprawę, że w gruncie może wyjść różnie, ale na przykładzie znajdywania obrączek złotych, ID przeważa w większości w granicy folii.

Stąd takie pytanie, czy aluminium i złoto mają podobną przewodność; dlaczego nie dąży się, aby złoto odróżnić np najwyższym możliwym ID (załóżmy, że dla Optimy 75-80).

Marzeniem byłoby w wykrywaczach ID im wyższe tym szlachetniejszy metal :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 16:15 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież Id wyświetlane przez detektor to jakieś odzwierciedlenie właściwości rzeczywistego obiektu, w tym między innymi i przewodności. W praktyce jest tak, że różne obiekty mogą mieć dokładnie takie samo Id - nie mówiąc o drucie aluminiowym, który odpowiednio poskręcany może udawać dokładnie wszystko. Jak więc detektor ma odróżnić "złoto" od "nie złota"? Nierealne, zwłaszcza dla prostszych sprzętów.

Przewodność właściwa:
Ag: 61*10e-6
Au: 44*10e-6
Al: 37*10e-6

czyli złotu bliżej do Al niż do Au, nie mówiąc o tym, że cienkie złoto to miewa widmo zbliżone wręcz do żelaza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 16:27 
Główny Administrator
Główny Administrator

Obrączka złota, srebrna, aluminiowa, miedziana a nawet stalowa da taką samą lub zbliżoną wartość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 16:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pytacie się jak to jest możliwe, aby odróżnić złoto od nie-złota ?

Tak samo jak kiedyś nie do pomyślenia było wyszukiwanie w ziemi, a potem jak już były pierwsze wykrywacze rozpoznawanie czy to żelazo czy kolor.
Następnie doszło rozpoznawanie na różne metale (mniej więcej, ale jednak do tego się dąży).

Teraz to wydaje się nie możliwe, ale w praktyce to wszystko dalej się rozwija więc czemu nie miałoby być złoto wyżej od srebra w hierarchii identyfikacji :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 16:59 
Pułkownik
Pułkownik

opi napisał(a):

Teraz to wydaje się nie możliwe, ale w praktyce to wszystko dalej się rozwija więc czemu nie miałoby być złoto wyżej od srebra w hierarchii identyfikacji :)

Tylko, że w sposobie działania wykrywaczy praktycznie nic nowego nie pojawia się a "szlachetność" to równie abstrakcyjne pojęcie jak piękno/kolor/nominał. Równie dobrze można myśleć o tym, żeby skonstruować wykrywacz szukający najładniejszych monet :)

Nie ma i pewnie nie będzie takich wykrywaczy, które rozróżnią kolorowe metale, to wynika z ich fizycznych właściwości a nie widzi mi się człowieka, który określa szlachetność lub nie szlachetność.

Dużym błędem jest nie kopanie sygnałów aluminium lub mówienie przez wykopaniem dołka jaki to będzie metal. Można tylko mówić o pewnym prawdopodobieństwie - jak kopiesz w lesie na jakimś sygnale 10 sztuk łusek to pewnie 11 to też będzie łuska ale jest też jakieś prawdopodobieństwo, że będzie to srebrna moneta czy miedziany guzik. Ja kopię wszystkie sygnały powyżej żelaza i w ten sposób niczego nie pomijam a nieraz miałem okazję sprzątać ciekawe fanty po osobach, które pomijają aluminium (tak im się wydaje, że pomijają tylko aluminium)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 17:26 
Pułkownik
Pułkownik

opi napisał(a):
Pytacie się jak to jest możliwe, aby odróżnić złoto od nie-złota ?

Tak samo jak kiedyś nie do pomyślenia było wyszukiwanie w ziemi, a potem jak już były pierwsze wykrywacze rozpoznawanie czy to żelazo czy kolor.
Następnie doszło rozpoznawanie na różne metale (mniej więcej, ale jednak do tego się dąży).

Wykrywacz (VLF) NIE rozpoznaje metali tylko określa przesunięcie fazowe sygnału nadawanego i odbieranego, które zależy MIĘDZY INNYMI od rodzaju metalu, i potem wyświetla to jako ID.

Być może da się rozpoznawać rodzaj wykrytego metalu, ale do tego jest raczej potrzebny wykrywacz pracujący w oparciu o inne zasady fizyczne niż obecne wykrywacze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 18:38 
Generał Broni
Generał Broni

Aby odróżnić metale trzeba je niestety wykopać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 19:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Te najciekawsze znajdki są właśnie z zakresu folii . Drobne złotko i cienkie sreberka . Ważna jest próba złotka nap 5 gr złotka o próbie 24 karaty 999 będzie biło bardzo nisko a tej samej wielkości próba 568 wysoko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 20:01 
Generał Broni
Generał Broni

zanim zacząłem kopać,przeczytałem wiele wpisów na naszym forum i na innych,też.po zakupie wykrywacza i szpadelka ogrodniczego,napisałem na trzonku"100% dyskryminacji" i do tej zasady,zawsze się stosuję.zaczynałem od ace250[krótki epizod z salamandrą-pomijam].myślałem że po zakupie droższego wykrywacza[gti2500],dyskryminacja będzie dużo lepsza,jednak w stosunku do ceny,poprawa była niewielka.robiłem doświadczenia,z tymi wykrywaczami,jakie będą wskazania na złoto.pojedyńcza obrączka,daje całkiem inne wskazania niż kilka takich obrączek,wrzuconych do jednego woreczka.wiele razy,na polu,miałem wskazanie na wysoki kolor a po wykopaniu,zobaczyłem zardzewiałe żelazne kółko,od uprzęży końskiej.ostatnio miałem też wskazanie na duży kolor i cóż się okazało-stalowa blacha,grubości 4mm,o wymiarach 50cmx30cm,pomalowana minią ołowiową[bez żadnej rdzy],leżała płasko na głębokości 45cm.wracając do złota-nawet pojedyńcze obrączki,dają różne wskazania.wskazania na wyświetlaczu,traktuję orientacyjnie,o reszcie decyduje głowa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 12:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Najlepiej chodzić na minimalnej dyskryminacji i kopać wszystkie sygnały na folie wtedy prawdopodobieństwo wzrośnie ze trafi nam sie coś ze złotka :) jeszcze ważne jest doświadczenie
Gorzej będzie ze złotymi łańcuszkami .
Sprawdzałem nia kilku złotych babi-lotach bynajmniej u mnie wygląda to tak
cewka 5" NEL specjalna na złotko
W trybie all metalu cienkie złotko bije na 99 a inne różnie

https://www.youtube.com/watch?v=qUCwcvCR9pA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 09:34 
Porucznik
Porucznik

Jacek napisał(a):
Obrączka złota, srebrna, aluminiowa, miedziana a nawet stalowa da taką samą lub zbliżoną wartość.
No tu to przesadziłeś, taki powtarzalny omylny sygnał na złoto 99% przypadków da tylko aluminium wielkości zrywki. Nie zmienia to jednak faktu że niektóre rzeczy da się odróżnić, na przykład na plaży z Teknetics byłem w stanie rozpoznać 1..2gr, 5gr, 2zł, 5zł i to prawie zawsze, dziś z XLT choć ma skalę id. prawie 200 i pokazuje po przecinku nie dam rady, może słabo go znam, ale jednak on ma słabszą separacje , może przy snajperce był by łatwiejszy, bo na ,,moich plażach" sygnały jeden na drugim :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 11:21 
Generał Broni
Generał Broni

kaaktus napisał(a):
No tu to przesadziłeś, taki powtarzalny omylny sygnał na złoto 99% przypadków da tylko aluminium wielkości zrywki. Nie zmienia to jednak faktu że niektóre rzeczy da się odróżnić, na przykład na plaży z Teknetics byłem w stanie rozpoznać 1..2gr, 5gr, 2zł, 5zł i to prawie zawsze, dziś z XLT choć ma skalę id. prawie 200 i pokazuje po przecinku nie dam rady, może słabo go znam, ale jednak on ma słabszą separacje , może przy snajperce był by łatwiejszy, bo na ,,moich plażach" sygnały jeden na drugim :D

Dziwną Masz plażę, skoro wszystko na niej jest w kształcie obrączek o których napisał Jacek... :lol:
W tym konkretnym przypadku decyduje przede wszystkim GEOMETRIA przedmiotu, a nie materiał z którego jest wykonany przedmiot.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]