Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 06:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: głębokość: Deus vs. GMP
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 19:30 
Główny Administrator
Główny Administrator

Witcher napisał(a):
Jacek napisał(a):
Denarze drogi
Mam GMP i robiłem testy Deusa z dealerem na Czechy

I Deus z podkręconym gruntem nie wskazywał bardzo dużych, dobrze przewodzących przedmiotów?

Właśnie tego testu wtedy ani później na Deusie nie robiliśmy stąd opisałem tylko GMP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:00 
Pułkownik
Pułkownik

Jacek napisał(a):
Denarze drogi
Mam GMP ....

Dziękuję za merytoryczne wypowiedzi, będą mi bardzo pomocne w nowym sezonie.
Skoro temat dotyczy zasięgów między innymi GMP to mam jeszcze jedno konkretne pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi bo "testy" znalazłem tylko ze strony producentów.

Na ile warto w GMP standardową cewkę 9" uzupełnić o jakąś większą? W przypadku zakupu większej cewki nie interesuje mnie jej większy obszar pokrycia a zysk w zasięgu na w miarę czystym terenie.
Na rynku jest większa cewka produkcji XP ale dość droga, z jakiś opisów wynika, że daje powiedzmy 3-4 cm większy zasięg na miedzianą monetę.
Sprawdzałem też dostępne alternatywne cewki firmy Detech - 12x10" oraz lub 13" ultimate coil sporo tańsze od tych z XP.
Czy ktoś z was miał doczynienia z tymi cewkami Detech i czy sprawują się przynajmniej równie dobrze jak 27 cm oryginalna cewka XP?
Widziałem zestawienia testów od producenta cewek ale według mnie mogą być mało wiarygodne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:04 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

_cheetah_ napisał(a):
Gocki napisał(a):
_cheetah_ żadna minimalna dyskryminacja nie pomoże wykrywacze z wysoką czestotliwościom maja to do siebie .
Ale na co nie pomoże?

To ze taki obiekt generuje taki sygnał ze wskazania wychodzą poza skale i twoja opiimka będzie bezużyteczna .
wyjdzie jej poza skalę 80 :roll: . Duże srebrne monety też pokazuje nie za daleko ?. NiE wspomnę rzymskim gaże z brązu zakopanym płytko jedynie pomarzyć możesz :ang

potrenuj sobie z taką pokrywką foto wyżej było .
Co innego fisher Sapera :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:16 
Moderator
Moderator

dla jwaldek:
tak, warto kupić firmową 27cm wzrost zasięgu jest zauważalny, w sumie jej jedyna wada to waga, co do porównania z detechem ultimate to po testach terenowych uznałem że nie ma żadnej przewagi nad firmową XP 27cm i dodatkowo ma swoje wady

porównanie 27cm do 22cm
trzy monetki w ziemi dawno zakopane , boratyna 22cm , 5 groszy 25cm pod kawałkami cegieł . 2 grosze na 27cm
cewka 27cm wszystkie monetki wykryte na czułości 12.00-12.30
cewka 22 cm wszystkie monetki wykryte na czułości 15.00 ( nie wszędzie uda się taką używać )

inne wykrywacze które testowałem na tym miejscu:
CS 6mxi - zero sygnału
MXT - zero sygnału
Tejon - zero sygnału
Omega - czułość 99 cewka 11cali - zero sygnału
deus- hmmm bardzo ciężko , może gdyby użyć rect. 0 , a GB zaniżyć o parę jednostek poniżej wskazań

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:23 
Główny Administrator
Główny Administrator

27 centymetrowa cewka podatniejsza jest jednak na tzw "efekt maskowania żelaza"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:23 
Generał Broni
Generał Broni

Gocki napisał(a):
To ze taki obiekt generuje taki sygnał ze wskazania wychodzą poza skale i twoja opiimka będzie bezużyteczna .
Nie ma czegoś takiego, jak wyjście poza skalę, bo nie ma żadnej skali. Przebieg fazy sygnału od obiektu jest ciągły w zakresie 360°, a wskazania typu '0' ('początek skali') oraz '80' (koniec skali') dla Optimy są czysto umowne. Inaczej mówiąc, jeśli z jakiegokolwiek powodu w Optimie wskazanie Id miałoby być 81, to byłoby to po prostu 1. Rzecz jasna, w innych dekoderach jest dokładnie tak samo, tyle, że każdy producent inaczej ustawia sobie zakres.

Sygnał nigdzie nie ginie, a co najwyżej wycina go dyskryminacja. Wyłącz dyskryminację i zobaczysz.

jwaldek napisał(a):
W przypadku zakupu większej cewki nie interesuje mnie jej większy obszar pokrycia a zysk w zasięgu na w miarę czystym terenie.
Można przyjąć zasadę, że zasięg zwiększa się o pierwiastek kwadratowy ze stosunku średnic cewek dla cewek, powiedzmy o średnicach mniejszych niż 40cm oraz dla tego samego rodzaju (DD lub CC). CC będą z reguły głębsze od DD o porównywalnym wymiarze na większości gruntów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Zrób sobie takie doświadczenie jak masz kolego ten wykrywacz( a moze tylko sprzedajesz) i wrzuć filmek na YT .
a nie wciskaj książkowych teorii społeczności forum .
Niby co optima lepsza od DEusa :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:35 
Porucznik
Porucznik

Musiałem sprawdzić to co tu piszecie o tym garnku :D Żeczywiście MXT nie widzi garnka aluminiowego (około 6L ) nawet z przykręconą dyskryminacją w Deusie natomiast wystarczy zjechać z BG do 85 i daje rade pomaga też zmiana częstotliwośći do 7khz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:39 
Główny Administrator
Główny Administrator

wirus napisał(a):
Musiałem sprawdzić to co tu piszecie o tym garnku :D Żeczywiście MXT nie widzi garnka aluminiowego (około 6L ) nawet z przykręconą dyskryminacją w Deusie natomiast wystarczy zjechać z BG do 85 i daje rade pomaga też zmiana częstotliwośći do 7khz.

A jednak :666
Wirus
Czy nie wiedząc o takiej "pułapce" mogłeś nieświadomie ustawić tak Deusa, że byłby ślepy na ten garnek ?
Zmiana częstotliwości na niższą powoduje słabszą wykrywalność srebrnych i złotych monet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

_cheetah_
wszystko jest tak jak napisałeś, lecz mam tylko 1 pytanie
skąd teoria że sondy CC będą na większości miały lepszy zasięg niż DD ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:51 
Porucznik
Porucznik

Jacek napisał(a):
wirus napisał(a):

A jednak :666
Wirus
Czy nie wiedząc o takiej "pułapce" mogłeś nieświadomie ustawić tak Deusa, że byłby ślepy na ten garnek ?
Zmiana częstotliwości na niższą powoduje słabszą wykrywalność srebrnych i złotych monet.
Przeważnie ustawiam śledzenie gruntu z ciekawosci czsem zerknę na GB, jest różnie od 80 do 90 więc jakaś szansa jest :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:54 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Wirus widzi ale co to za widzenie jakieś 30cm . Ale dzieki ze sprawdziłeś , jeszcze sprawdź zasieg w pow jak u ciebie
A cała reszta z was ma podobnie ale żaden sie nie przyznał tylko słodzenie i
Nie mowie o handlarzach pod przykrywką

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 21:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja sprawdzałem na statywie alu i było ok. Zaraz zobaczę czy na moich wyżyłowanych ustawieniach zobaczy spory garnek- o zakopywaniu raczej nie ma mowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 21:24 
Porucznik
Porucznik

Nie jest zle garnek około 6L widzi z 53cm (w powietżu) na ustawieniach :
częstotliwośc 11,7 khz
BG 85
dyskryminacja 5,5
czułosc 95

Powiem tak Deust to nie jakaś magiczna różczka co będzie fanty rodziła pod saperką ale detektor uniwersalny i jest szansa że szukajac bagnetów lub czegoś inego przegapimy kociołek pełen złota. Ale jak sie ktos uprze idzie go ustawic że i garnek zobaczy ,kwestia ustawień :1 W MXT nie ma takiej możliwosci slepy do końca :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 21:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Są jeszcze tryby statyczne, z opowiadań wiarygodnych użytkowników mających wykrywacze Deus tak samo długo jak ja zasięgi są prawie 2 razy większe. Ja trybów statycznych nie używam, ale jak pisałem wcześniej ciągle znajduję duże przedmioty bardzo głęboko i nie zawsze nawet jestem je w stanie wydobyć. Dla mnie zasięg w trybie dynakmicznym jest rewelacyjny i wiem, że nie pominę depozytu jeżeli trafi pod cewkę.
Jasne, że Deus jest nie dla każdego, jeżeli wykrywacz komuś nie leży, lub nie chce się przyznać, że nie potrafi go opanować, powinien wykrywacz sprzedać i poszukać takiego, który go zadowoli.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]