Gocki napisał(a):
Zrób sobie takie doświadczenie jak masz kolego ten wykrywacz( a moze tylko sprzedajesz) i wrzuć filmek na YT .
a nie wciskaj książkowych teorii społeczności forum .
Zrobiłem. Widzi pokrywki i gary, choć generalnie na mniejszych odległościach (10...20cm) zawsze się wzbudza, więc tam grata zawsze pokaże. Ale faktem jest, że przy bardzo dużych powierzchniach (~30cm patelnia Alu) zasięgi na dynamiku są takie sobie, czyli prawie żadne (powyżej zakresu wzbudzenia). Za to na mix-ie to jest jej w zasadzie wszystko jedno, co i w jakiej odległości jest pod cewką. Nawet jeśli tor dynamiczny już nie widzi pokrywki/gara/patelni/etc., to statyk w dalszym ciągu je namierza.
Jeszcze jedno. Mam kilkunasto cm wieczko z czegoś, co daje normalnie Id=79 (przy pełnym zakresie 80). Po wprowadzeniu dużej korekcji kamieni magnetycznych Optima widziała dalej na dynamiku (bez dyskryminacji) pokrywkę, ale nie była w stanie podać jakiegoś stabilnego Id miotając się wskazaniem od kilku do kilkunastu (Id przeszło w zakres żelaza). Natomiast w trybie mix kanał statyczny sygnalizował obecność pokrywki w dalszym ciągu bezbłędnie.
Ja generalnie używam trybu mix (dynamik połączony ze statykiem), bo to jest najlepsza właściwość Optimy,która pozwala jej wyszperać wszystko. Dla tej właśnie skuteczności ją kupiłem...
A, i nie sprzedaje wykrywaczy, ale jestem elektronikiem i nie mam problemów w zrozumieniu instrukcji obsługi i zasad pracy wykrywaczy. Proste rzeczy to są.
Gocki napisał(a):
Niby co optima lepsza od DEusa :lol:
Jeśli już to od GMP, bo odpowiednikiem Deusa będzie Argo. Ale ja nigdzie nie pisałem, że Rutusy są lepsze od XP. Opisałem tylko pewien mechanizm, o którym jak się okazuje niektórzy nie słyszeli. Nie musisz tego czytać i stosować, nie ma obowiązku.
Artur22 napisał(a):
skąd teoria że sondy CC będą na większości miały lepszy zasięg niż DD ?
To fizyka, a dokładniej rozkłady gęstości mocy obszarów aktywnych. W DD masz rozkład mocy w postaci wąskiego (pojedyncze cm) dłuższego boku trapezu, w CC dla odmiany jest to stożek o średnicy podstawy wynoszącej typowo połowę średnicy cewki. A jeśli by rozpatrywać kubaturę przeskanowanej ziemi w jakimś tam czasie, to przy DD będzie tego o wiele więcej niż przy CC.
Sumując, dla cewek o tych samych wymiarach i szukaniu koloru, powiedziałbym tak, że do normalnego przemiatania pola - DD, zaś do przeszukiwania określonego, niewielkiego terenu na głębokie obiekty - CC. Warto mieć dwie cewki.