Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: głębokość: Deus vs. GMP
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 21:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Więc testowałem na wszystkich garnkach, kaloryferach i wszystkim co było ogromne i zdawało się wysoce "przewodniościowe". Czułość MAX Częstotliwość 18khz- różne programy z gruntem na 65.
Mój Deus na...dala jak dziki :ups: .

Udało mi się wprawić go w czkawkę- Bardzo powoli poruszając cewką nad kaloryferem- zauważyłem że potrafi na dyskryminacji poszatkować sygnał. Ja tak nigdy niczym nie machałem, ani nikt kogo znam.

Btw. gdzieś kiedyś widziałem test na Gary's detecting jak kolesiowi zakopane specjalnie monety Deus sygnalizował bez większych problemów... Jako jeden z nielicznych czy też jedyny- a ustawienia miał moim zdaniem strasznie "lamowate"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 21:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mamy tutaj doskonały przykłada na depozyt skarb rzymskich monet 750kg srebra w kupie znaleziony na Jersey widać jaka głebokośc 50-70cm . Setki poszukiwaczy i lipa , jedynie TM dał rade
[ img ]

Jacek napisał(a):
Większość z Was widziała skarb Sapera z Czermna. Otóż niektóre topowe wykrywacze go nie widziały. Podejrzewam, że własnie z tego powodu.

JW

Masz tu przykład

Ostatnio edytowano piątek, 21 grudnia 2012, 22:00 przez zdzichu229, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 22:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ten sam TM808 nie wykryje miny przeciwczołgowej na 1 metrze ani kuli 12 funtowej na 60 cm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 22:01 
Porucznik
Porucznik

A czego TM nie znajdzie to znajdzie goradar itp, to jedynie pokazuje że sprzet należy dobierać do tego co chcemy za jego pomocą odszukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 22:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No to jeszcze radzę przejrzeć testy i obejrzeć film:
http://www.garysdetecting.co.uk/xp_deus_coil_review.htm
są tam aluminiowe pokrywki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 22:08 
Pułkownik
Pułkownik

prymek napisał(a):
dla jwaldek:
co do porównania z detechem ultimate to po testach terenowych uznałem że nie ma żadnej przewagi nad firmową XP 27cm i dodatkowo ma swoje wady

A jakie to konkretnie wady? Raczej nie szukam cewki lepszej ale porównywalnej tylko tańszej bo różnica w cenie to obecnie 400zl. O wadach takich jak większe maskowanie przy dużych cewkach wiem ale już wspomniałem, że to na czysty teren (ostatnio zbieram sreberka i pozostałości napoleońskie po lasach gdzie szły szlaki handlowe).

Możesz coś więcej napisać o tych Detech Ultimate? A czy wiesz cokolwiek o tej drugiej cewce Detech-a? W Polsce nie ma o nich wiele informacji w przeciwieństwie do produktów NEL

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 22:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Deus z cewką 34x28 cm był jedynym wykrywaczem, który zasygnalizował depozyt, którego nie wykrył żaden inny wykrywacz w przeciągu 4 lat!
Dodam, że moim zdaniem Gary nie jest żadnym doświadczonym użytkownikiem Deusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 22:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witcher napisał(a):
Więc testowałem na wszystkich garnkach, kaloryferach i wszystkim co było ogromne i zdawało się wysoce "przewodniościowe". Czułość MAX Częstotliwość 18khz- różne programy z gruntem na 65.

Grzejnik to nie garnek Aluminiowy może być manierka wojskowa aluminiowa albo kanka do mleka aluminiowa :lol:
Gar średnica 30 -40 cm
To bedzie mała namiastka tego depozytu z fotki u góry

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 22:22 
Generał Broni
Generał Broni

Gocki napisał(a):
Zrób sobie takie doświadczenie jak masz kolego ten wykrywacz( a moze tylko sprzedajesz) i wrzuć filmek na YT .
a nie wciskaj książkowych teorii społeczności forum .
Zrobiłem. Widzi pokrywki i gary, choć generalnie na mniejszych odległościach (10...20cm) zawsze się wzbudza, więc tam grata zawsze pokaże. Ale faktem jest, że przy bardzo dużych powierzchniach (~30cm patelnia Alu) zasięgi na dynamiku są takie sobie, czyli prawie żadne (powyżej zakresu wzbudzenia). Za to na mix-ie to jest jej w zasadzie wszystko jedno, co i w jakiej odległości jest pod cewką. Nawet jeśli tor dynamiczny już nie widzi pokrywki/gara/patelni/etc., to statyk w dalszym ciągu je namierza.

Jeszcze jedno. Mam kilkunasto cm wieczko z czegoś, co daje normalnie Id=79 (przy pełnym zakresie 80). Po wprowadzeniu dużej korekcji kamieni magnetycznych Optima widziała dalej na dynamiku (bez dyskryminacji) pokrywkę, ale nie była w stanie podać jakiegoś stabilnego Id miotając się wskazaniem od kilku do kilkunastu (Id przeszło w zakres żelaza). Natomiast w trybie mix kanał statyczny sygnalizował obecność pokrywki w dalszym ciągu bezbłędnie.

Ja generalnie używam trybu mix (dynamik połączony ze statykiem), bo to jest najlepsza właściwość Optimy,która pozwala jej wyszperać wszystko. Dla tej właśnie skuteczności ją kupiłem...

A, i nie sprzedaje wykrywaczy, ale jestem elektronikiem i nie mam problemów w zrozumieniu instrukcji obsługi i zasad pracy wykrywaczy. Proste rzeczy to są.

Gocki napisał(a):
Niby co optima lepsza od DEusa :lol:
Jeśli już to od GMP, bo odpowiednikiem Deusa będzie Argo. Ale ja nigdzie nie pisałem, że Rutusy są lepsze od XP. Opisałem tylko pewien mechanizm, o którym jak się okazuje niektórzy nie słyszeli. Nie musisz tego czytać i stosować, nie ma obowiązku.

Artur22 napisał(a):
skąd teoria że sondy CC będą na większości miały lepszy zasięg niż DD ?
To fizyka, a dokładniej rozkłady gęstości mocy obszarów aktywnych. W DD masz rozkład mocy w postaci wąskiego (pojedyncze cm) dłuższego boku trapezu, w CC dla odmiany jest to stożek o średnicy podstawy wynoszącej typowo połowę średnicy cewki. A jeśli by rozpatrywać kubaturę przeskanowanej ziemi w jakimś tam czasie, to przy DD będzie tego o wiele więcej niż przy CC.
Sumując, dla cewek o tych samych wymiarach i szukaniu koloru, powiedziałbym tak, że do normalnego przemiatania pola - DD, zaś do przeszukiwania określonego, niewielkiego terenu na głębokie obiekty - CC. Warto mieć dwie cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 23:13 
Główny Administrator
Główny Administrator

Denar napisał(a):
Ten sam TM808 nie wykryje miny przeciwczołgowej na 1 metrze ani kuli 12 funtowej na 60 cm.

To się nadaje na "złote usta 2012"
Mogę pokazać Ci spory zbiorek dwunastofuntówek wyjętych zarówno TMem jak i F75 z głębokości gdzie ręką nie sięgniesz w głąb dołka :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 23:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jacek napisał(a):
Denar napisał(a):

To się nadaje na "złote usta 2012"
Mogę pokazać Ci spory zbiorek dwunastofuntówek wyjętych zarówno TMem jak i F75 z głębokości gdzie ręką nie sięgniesz w głąb dołka :666

Ja widziałem 2 tromle od emgiety w nosidle trafione TM-em na blisko 2 metrach, hełm wyjęty z podobnej głębokości, oraz skrzynkę od Maxima wyciąganą z ponad metra (o innych fantach nie wspominam) - to tylko potwierdza moją i wielu innych opinię o niektórych handlarzach pozujących na "znafców".

jankos

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 00:11 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Na takiej głębokości wystarczy bardzo tani wykrywacz który pobije wszystkie wymienione zasięgiem i skutecznością poszukiwania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 01:00 
Główny Administrator
Główny Administrator

Wiemy PI ale nie o tym mowa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 11:13 
Pułkownik
Pułkownik

Co do tej skali kołowej _cheetah_ ma zupełną rację, nie ma czegoś takiego jak sygnał poza skalą.

Podsumowując te problemy (i to co doczytałem z teorii działania wykrywaczy) szukaniem depozytów - mogą być one niewidoczne dla wykrywacza z takich powodów:

1. po prostu jest za głęboko

2. przekombinowanie z ustawieniami korekcji skali (ground, korekcja kamieni itp w zależności od sprzętu) - co powoduje, że duży przedmiot z kolorku wpada nam w zakres żelaza (i jest dyskryminowany lub go ignorujemy myśląc, że śmieć)

3. z jakiś powodów sam wykrywacz jest na tyle wadliwy, że za duży kolor wpada w zakres żelaza

4. używamy funkcji ciągłego automatycznego strojenia do gruntu i wykrywacz nie potrafi odróżnić depozytu od gruntu (z testów wynika , że ta funkcja w niektórych sprzętach powoduje taki problem)

5. przy bardzo dużych przedmiotach po prostu sama zasada działania w trybie dynamicznym (wykrywacz wymaga ruchu w celu wyłapania różnić w fazach sygnału który odbiera, bardzo duży przedmiot powoduje, że na całej powierzchni mamy sygnał więc różnicy brak) i tu pomoże tryb statyczny lub zupełnie inny typ wykrywacza (np. PI)

Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę w tych wnioskach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 12:04 
Generał Broni
Generał Broni

Podpisuję się pod tym, co napisałeś. Dodałbym może jeszcze tylko:

6. Niewystarczająca wiedza i doświadczenie operatora sprzętu odnośnie nastaw sprzętu i analizy otrzymywanych sygnałów / wskazań.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]