Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 06:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: głębokość: Deus vs. GMP
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 12:26 
Major
Major

Denar napisał(a):
Ten sam TM808 nie wykryje miny przeciwczołgowej na 1 metrze ani kuli 12 funtowej na 60 cm.

hahahaha ! Dobre :666 Wiekszej bzdury w życiu nie słyszałem :lol: :jump

Denar , byłeś w wojsku ??? Widziałeś kiedyś minę przeciwczołgową zakopaną na 1 m , czy znasz przypadek ze słyszenia ??? :h W ogóle czy widziałeś kiedyś w realu minę ??? Wytłumacz proszę zasadność zaminowania na głębokości 1m !??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 12:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Są trzy zakresy główne: żelazo, złoto i srebro. W tym zakresie mieści się cały szereg metali jak: nikiel, ołów, platyna, etc. - także te wcześniej wymienione, które w zależności od rozmiaru (powierzchni i grubości), i szeregu innych przyczyn (gleba, wilgotność, ułożenie celu) mogą dawać różne wskazania dla każdego detektora
Wykrywacz przeznaczony na kolorowe drobiazgi taki kawał srebra nie bedzie przerobiony przez detektor i go nie zobaczy albo zobaczy bardzo Blisko .Pokaze go na końcu skali .
Podobnie jest z żelazem małe pokazuje nisko doże coraz wyżej
A taka masa srebra wyjdzie poza skale i wykrywacz go nie zobaczy

W trybie pseudo statycznym statycznym all metal moze być inaczej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 14:21 
Pułkownik
Pułkownik

zdzichu229 napisał(a):

Tu nie chodzi o wyjście poza skalę ID, skal to zwykłe koło, jeśli sygnał zostanie odczytany przez wykrywacz to gdzieś na skali się pokaże, tylko jeśli wykrywacz nie będzie w stanie odczytać sygnału to go nie ma na skali.. A co do tych zakresów- w zasadzie to są tylko umowne nazwy a podział w miarę dokładny jest tylko na ferromagnetyki lub nie.

Zacytuję " ...materiały posiadające względną przenikalność magnetyczną znacznie większą od jedności, to ferromagnetyki - żelazo, kobalt i nikiel. Warto zapamiętać, że dia- i paramagnetyki zbliżone do sondy zmniejszają jej własną indukcyjność, natomiast ferromagnetyki zwiększają.

http://detektory-metali.republika.pl/ht ... rzetu.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 16:00 
Generał Broni
Generał Broni

zdzichu229 napisał(a):
A miałeś taki przypadek?

Bo to byłoby bardzo dziwne. Prawidłowo działający oraz prawidłowo skonfigurowany wykrywacz, nawet wysokoczęstotliwościowy, powinien zawsze zobaczyć i zasygnalizować dźwiękiem obiekt pod cewką. Oczywiście kanał statyczny zawsze zadziała, natomiast kanał dynamiczny przy obiektach o dużych, płaskich powierzchniach może być z tym problem, ale to już kwestia samej zasady pracy dynamicznej

Natomiast obróbka Id jest wtórna i w sumie mało istotna, pomocna w zasadzie tylko do określenia czy obiekt to żelastwo czy kolor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 16:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Masz kolego przykład na patelni oczywiście nie z czystego alu jak pisałeś ma jakąś domieszkę nity stalowe teflon , etc, zasięg 20 -30 cm i na czymś wiekszym to sie zadławi .
MXT jak kolega pisał jest słępy ale twój jest lepszy oczywiście trzeba doświadczenie przeprowadzić na tych samych przedmiotach

Tę książkę co niej bzdury przepisujesz to lepiej wyrzuć albo postaraj sie o lepszą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 16:49 
Generał Broni
Generał Broni

zdzichu229 napisał(a):
Są trzy zakresy główne: żelazo, złoto i srebro.
A w jakiej książce jest to opisane? Z chęcią się zapoznam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 17:00 
Pułkownik
Pułkownik

zdzichu229 napisał(a):
Masz kolego przykład na patelni oczywiście nie z czystego alu jak pisałeś ma jakąś domieszkę nity stalowe teflon , etc, zasięg 20 -30 cm i na czymś wiekszym to sie zadławi .

No ale to nie znaczy, że wychodzi coś "za skale" tylko to jeden z wcześniej opisanych problemów - przesteruje się (co słychać) albo potraktuje przedmiot jako grunt (bo jest rozległy a to problem dla dynamicznego wyszukiwania) lub jako stalowy śmieć (który zostanie zdyskryminowany).

Wszystkie wykrywacze działają podobnie, nie ma tu jakiejś magii, różnice są w filtrach, dokładności , cyfrowym przetwarzaniu ale od wielu lat w samej zasadzie działania nic się nie zmienia - jeśli napisałeś, że w przykładzie książki są bzdury to podaj lepszą prawidłową książkę bo taka dyskusja nie ma sensu.

Nie wiem czemu też ciągle atakujesz kogoś jak tylko ma inne zdanie, nikt nie pisze tu, że jakiś wykrywacz jest lepszy/gorszy bo nie ma czegoś takiego jak lepszy/gorszy - są po prostu różne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 17:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

_cheetah_ napisał(a):
zdzichu229 napisał(a):
Są trzy zakresy główne: żelazo, złoto i srebro.
A w jakiej książce jest to opisane? Z chęcią się zapoznam.

Jeszcze jej Zdzisław nie napisał :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 19:04 
Pułkownik
Pułkownik

Zrobiłem prosty domowy test - X-Terra 705, cewka 7,5 khz DD, w domu z dyskryminacją żelaza w powietrzu, test bez słuchawek i bez jakichkolwiek dostrojeń

1. aluminiowa walizka 30x20 cm - widzi spokojnie z 65 cm w powietrzu, zero problemów, wartość nawet nie dochodzi do maksimum skali

2. duża patelnia - widzi z ponad 70cm, wartość na górnej granicy skali czyli wskazanie +48

3. duży gar - spokojnie widzi go z 80-90 cm, pewne wskazanie +48 czyli też najwyższa wartość.

Chciałem tylko zauważyć, że domyślnie X-Terra na pierwszym kanale (ten najczęściej używany) ma włączoną dyskryminację na wartości +48, ja ją świadomie u siebie zawsze mam niedyskryminowaną i radzę tak też robić innym użytkownikom.

Przy najbliższej okazji porobię testy dla Rutus Optima i dla Xp GMP - zobaczę jak wypadną

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 19:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

żałosne, tylko ignorant się śmieje z rzeczy, których nie rozumie i nie sprawdził: mam minę przeciwczołgową o średnicy 31,5 cm zakopaną od wielu lat na mierzonym metrze i kulę armatnią 12 funtową na 60 cm od górnej powierzchni. żaden wykrywacz do tej pory nie sygnalizował tych przedmiotów tak aby uchodziło to za wyraźny sygnał, z wyjątkiem Pulse Star II Pro. TM808 jest całkowicie ślepy niezależnie od tego jak są wyżyłowane ustawienia. Radzę zakopać podobne przedmioty i sprawdzić, szególnie radzę to znawcy wojskowości i szyderstwa o nicku ROMULUS oraz Jackowi.
mimo to życzę Wesołych świąt i dla mnie jest to koniec dyskusji wobec braku merytoryczności wypowiedzi wyżej wymienionych.

Ostatnio edytowano sobota, 22 grudnia 2012, 19:32 przez Denar, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 19:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

GMP też widzi ale nie w tym rzecz.
Chodzi o sytuację, w której "przeciągniesz" grunt.

Denar pewnie masz zepsutego TMa i proszę nie ośmieszaj się już bardziej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 19:30 
Pułkownik
Pułkownik

Jacek napisał(a):
GMP też widzi ale nie w tym rzecz.
Chodzi o sytuację, w której "przeciągniesz" grunt.

To bedę testował jak dostanę GMP bo zależy mi na porównaniu z X-Terra, czy da się GMP wykorzystać jako w miarę uniwersalny sprzęt także na większy kolor w rozsądnych granicach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 20:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

jwaldek napisał(a):
Chciałem tylko zauważyć, że domyślnie X-Terra na pierwszym kanale (ten najczęściej używany) ma włączoną dyskryminację na wartości +48, ja ją świadomie u siebie zawsze mam niedyskryminowaną i radzę tak też robić innym użytkownikom.

jwaldek- dokładnie jest tak jak napisałeś,ja we wszystkich ustawieniach fabrycznych mam wyłączoną dyskryminacje na wartości +48 tj.ostatnia kreseczka i jest ok :za wszystko widzi -garnki -pokrywki itp.Na fabrycznych ustawieniach była ślepa i to był dla mnie szok :ups: natomiast w all metalu nie ma żadnego problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 20:44 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Xtera widzi wszystko :lol: nie długo okaże sie ze widzi Tupolewa .

jwaldek testowałeś nie ten zestaw obiadowy . patelnia skrzyneczka na biżuterie i gary emaliowane . puszki od piwa wydają sie być aluminiowe ale wcale tak nie jest .

W sumie dobrze ze tak sie dzieje bo to co zostanie w glebie zostanie dla tych co mają jako takie pojecie o detektorach i dobiorą sobie sprzet do tego na co polują .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 00:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gocki, masz X-Terrę? Zrobiłeś podobny test?
Czy taki garnek do gotowania mleka jak na zdjęciu (wygrzebałem go z piwnicy dlatego taki uwalony :D) jest już wystarczająco aluminiowy?

X-terra 705 widzi go w powietrzu w trybie dyskryminacji z odległości ok. 60cm bez problemu. Oczywiście przy wyłączonej dyskryminacji dla ID=48.
Za to Garrett AT Pro ma z nim duży problem. Daje niepewny, przerywany sygnał, bez konkretnego ID. Nie wiem czy bym się nad takim sygnałem zatrzymał - chyba nie.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]