Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 06:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: głębokość: Deus vs. GMP
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 00:56 
Podporucznik
Podporucznik

Witam ja tez życzę wesołych świat wszystkim.

Chcem tylko dodać ze poznalem Pana Denera w zeszlym roku przy zakupie wykrywacza i uwazam ze jest wpozatku . Wszystko co pisze Denar jest pomocne i fajnie ze jest ktoś taki na forum .

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 07:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

bastek1281 napisał(a):
Witam ja tez życzę wesołych świat wszystkim.

Chcem tylko dodać ze poznalem Pana Denera w zeszlym roku przy zakupie wykrywacza i uwazam ze jest wpozatku . Wszystko co pisze Denar jest pomocne i fajnie ze jest ktoś taki na forum .

Pozdrawiam

My też się cieszymy :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 08:24 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

KrisssK napisał(a):
Gocki, masz X-Terrę? Zrobiłeś podobny

[ img ]

A cóz to za gar to zaledwie mały kubeczek 15x14 cm większego sie nie da :lol:

Sprawa ma się następująco obiekt aluminiowy powyżej 3/4 srednicy cewki przytłumi go tak wyraźnie ze nawet nie jęknie .
Kolego KrisssK zaprezentuj jakieś twórcze wideo z udziałem X-Terra i aluminiowym garem wiekszym od średnicy cewki

PS
Ta miałem kiedyś sprzedałem beZ wiek wszego żalu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 09:56 
Pułkownik
Pułkownik

Gocki napisał(a):
Xtera widzi wszystko :lol: nie długo okaże sie ze widzi Tupolewa .

Zrobiłem testy na przedmiotach z aluminium (nie jakiś emaliowanych garach których nie mam w domu) o średnicy powyżej 40cm i nie ma najmniejszego problemu - wszystko daj normalny sygnał.

Właśnie robię taki sam test specjalnie dla ciebie dla cienkiej płyty aluminiowej 40x45 cm i skrzyni aluminiowej 35x40x10 cm - wszystkie przedmioty są widoczne i dają wyraźny sygnał.

Mogę też porobić dla większych przedmiotów z innych metali bo mam dostęp do normalnych materiałów przemysłowych/półproduktów (z których robi się różnego typu konstrukcje) a nie sprzętu domowego.

Może miałeś wadliwy sprzęt albo źle ustawiony bo u mnie widzi wszystko normalnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 11:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Wystarczy pokrywka okrągła i tylko okrągła aluminium średnica 30 cm
Możesz sfilmować i sprawa załatwiona raz na zawsze >>> bo cała reszta to niepotrzebny spam
Jeśli się uda to przyklęknę z szacunkiem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 11:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gocki napisał(a):
A cóz to za gar to zaledwie mały kubeczek 15x14 cm większego sie nie da :lol:

Jak by się dało to by był większy ale nie mam.
jednak spróbuję gdzieś skombinować coś większego i pokazać film. Sam jestem ciekaw wyniku.

Alufelga samochodowa 15'' będzie dobrym obiektem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 11:45 
Pułkownik
Pułkownik

Gocki napisał(a):
Możesz sfilmować i sprawa załatwiona raz na zawsze >>> bo cała reszta to niepotrzebny spam

Postaram się o taki okrągły element (czy może koniecznie ma być pokrywka?) wycięty z blachy aluminiowej bo z tego co pamiętam, leżą w magazynie warsztatu a jak nie to wytnie się i tyle. Pewnie jak w większości przedmiotów które sprawdzałem te okrągłe dadzą sygnał +48 który domyślnie wiele osób dyskryminuje więc nie dziwie się, że go nie widzą. Ogólnie w testach mi wyszło, że okrągłe przedmioty - duży gar, patelnia teflonowa oba ponad 30cm średnica dawały sygnał +48 a przedmioty prostokątne (skrzynki do przechowywania danych, aluminiowe obudowy od dużych wzmacniaczy) +44 do +46.

Testy robię na cewce średniej częstotliwości (7,5khz) bo te wysokiej częstotliwości używam tylko na drobnicę bo same w sobie są płytsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 13:34 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

jwaldek napisał(a):
Gocki napisał(a):

Ogólnie w testach mi wyszło, że okrągłe przedmioty - duży gar, patelnia teflonowa oba ponad 30cm średnica dawały sygnał +48 a przedmioty prostokątne (skrzynki do przechowywania danych, aluminiowe obudowy od dużych wzmacniaczy) +44 do +46.

Testy robię na cewce średniej częstotliwości (7,5khz) bo te wysokiej częstotliwości używam tylko na drobnicę bo same w sobie są płytsze.

Cały czas skrzenie robicie z tym co nie trzeba
czyste aluminium wiem ze teraz ciężko dostać taki gar pokrywkę , możne ma sąsiad warto popytać możne być srebrna dożą patera .
Żadna lokomotywa dach stodoły ,samochód etc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 13:53 
Pułkownik
Pułkownik

Gocki napisał(a):
jwaldek napisał(a):
Gocki napisał(a):
czyste aluminium wiem ze teraz ciężko dostać taki gar pokrywkę , możne ma sąsiad warto popytać możne być srebrna dożą patera .

Ja mam 100% aluminium i jestem tego pewien :)

Tak jak wspominałem w tygodniu porobię w testy u rodziny gdzie leży kilka ton różnego typu przemysłowych półproduktów/złomu, w tym także grube aluminiowe elementy, kany, stare aluminiowe miski z czasów komuny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 15:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

Panowie
Nie zrozumieliście problemu.
Nie chodzi o to czy dany wykrywacz w ogóle nie widzi garnka aluminiowego zastępującego nasz skarb !
Pokazałem wam, że istnieją ustawienia na których wykrywacz go nie zauważy.
Jednym zdaniem są ustawienia idealne dla małej monetki przy których duży skarb może zostać pominięty.
Tak np jest właśnie z GMP.
F75 również ma podobnie w zależności od trybu w jakim pracujemy.
W pewnych ustawieniach w trybie ID nie widzi garnka w trybie moution widzi go zawsze.
Kolega _cheetah_ opisał to zjawisko wcześniej w sposób bardzo jasny więc wróćcie do jego postu i postarajcie się zrozumieć.
Sam nie miałem świadomości występowania tego zjawiska, aż do sytuacji związanej ze skarbem Sapera.
Uwierzcie mi, że wielu bardzo doświadczonych poszukiwaczy było bardzo zdziwionych przemiatając cewką nad odkrytym już skarbem a w słuchawkach zalegała cisza.
Na drugim zdjęciu w artykule jest skarb Sapera jeszcze w garnku: http://archeowiesci.pl/2011/12/15/wspan ... z-czermna/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 17:17 
Kapitan
Kapitan

Jacek napisał(a):
Jednym zdaniem są ustawienia idealne dla małej monetki przy których duży skarb może zostać pominięty.
Tak np jest właśnie z GMP.

witam nie bardzo rozumiem jak skoro w swoim gmp nawet na najwyższym ustawieniu dyskryminacji nie wytne nawet większego żelaza o aluminium nie wspomnę.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 17:19 
Główny Administrator
Główny Administrator

Chodziło o ustawienie gruntu.
Proszę sięgnij wstecz wątku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 17:22 
Podporucznik
Podporucznik

arkona napisał(a):
witam nie bardzo rozumiem jak skoro w swoim gmp nawet na najwyższym ustawieniu dyskryminacji nie wytne nawet większego żelaza o aluminium nie wspomnę.

Tu chodzi o pokrętło ground żeby na czerwone pole nie wkręcać. Tak najprościej wytłumaczyć. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 19:04 
Kapitan
Kapitan

ok fakt :) jest to możliwe tym pokrętłem .. ale w praktyce chyba nieczęsto tak mocno się kręci gruntem? przynajmniej nie było mi to do tej pory potrzebne.

Inna sprawa grunt trzeba dozować ostrożnie zauważyłem jak cienka jest granica miedzy ustawieniem eliminującym za mało ( cewka wzbudza się od najmniejszego dotknięcia o glebę) a za mocnym wycinającym pożądane fanty

pozdrawiam serdecznie i korzystając z okazji WESOŁYCH ŚWIĄT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 19:39 
Generał Broni
Generał Broni

Jacek napisał(a):
Uwierzcie mi, że wielu bardzo doświadczonych poszukiwaczy było bardzo zdziwionych przemiatając cewką nad odkrytym już skarbem a w słuchawkach zalegała cisza.
Problem jest szerszy, albowiem w zasadzie każda regulacja to potencjalna pułapka, bo niestety w życiu jest tak, że zawsze jest coś za coś. A czym bardziej skomplikowany sprzęt i bardziej zaawansowane ustawienia tym łatwiej wpaść w taką pułapkę, de facto zmniejszając sobie w jakimś tam zakresie skuteczność pracy wykrywacza.

Na szczęście przynajmniej część producentów ostrzega w manualach o niepożądanych skutkach, które mogą wywołać regulacje, ale żeby się o tym dowiedzieć trzeba dokładnie przeczytać (i to najlepiej kilkukrotnie) taki manual, co jednak, jak uczy życie, nie jest zbyt popularne. I przy sprzętach zagranicznych najlepiej czytać manuale w oryginale, bo z tłumaczeniami to różnie bywa.

Czasami jest wręcz tak, że aby zrozumieć działanie swojego wykrywacza warto przeczytać instrukcję i inne materiały producentów innych, jemu podobnych sprzętów. Może to śmieszne, ale mnie, jeśli chodzi o posługiwanie się Optimą, najwięcej dała instrukcja od Deusa... :lol:

MIŁYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT!
:)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]