Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przesiadka ACE150 na DELTA 4000, ale czy warto?
PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 13:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

kriss wydaje mi się ze w szczerym polu nic mi nie zakłóca delty ale zauwazyłem cos takiego,mianowicie jak cos znajde to odkładam wykrywacz z boku,wtedy lezy on płasko i cewka na bok...wtedy zaczyna sama z siebie pikac co chwilka ...wystarczy ze ja skieruje w dół na szukanie i cisza...nie mam pojecia cio ona wyłapuje..fale telefonnii? nawet na niskiej czułosci..zachowuje sie jak antena.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 14:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

to akurat jest normalne, :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 20:15 
Kapral
Kapral

front247 napisał(a):
kriss wydaje mi się ze w szczerym polu nic mi nie zakłóca delty ale zauwazyłem cos takiego,mianowicie jak cos znajde to odkładam wykrywacz z boku,wtedy lezy on płasko i cewka na bok...wtedy zaczyna sama z siebie pikac co chwilka ...wystarczy ze ja skieruje w dół na szukanie i cisza...nie mam pojecia cio ona wyłapuje..fale telefonnii? nawet na niskiej czułosci..zachowuje sie jak antena.
pozdrawiam

Obejrzyj filmik http://www.youtube.com/watch?v=BsNT6SI9lLA a po położeniu Delty na ziemię będziesz miał ciszę przy czułości nawet 12.
.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 21:21 
kapral riese1968
kapral riese1968

Rokar napisał(a):
front247 napisał(a):
pozdrawiam

Obejrzyj filmik http://www.youtube.com/watch?v=BsNT6SI9lLA a po położeniu Delty na ziemię będziesz miał ciszę przy czułości nawet 12.
.

Ten filmik kolego pokazuje wyjątkowy egzemplarz Delty czułej na kierunki geograficzne :666 a powyższe zachowanie tak jak napisał kolega krisss37 jest normalne i to nie tylko w Delcie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 11:32 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

no to teraz już wiem jak się ustawiać z wykrywaczem :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 11:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

jak, bo ja nie wiem? :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 11:49 
kapral riese1968
kapral riese1968

Tak jak widać na filmie... wykrywkę zawsze odkładasz w kierunku wschód-zachód :666
A tak na poważnie... cewka jest dostrojona do gruntu więc jeśli nie jest nad nim tylko jest podniesiona łapie różne dziwne rzeczy z powietrza (tak jest czuła :1 ) Najlepiej tak wyregulować śrubę mocującą cewki by nie opadała przy przemiataniu ale też kładła się swobodnie na ziemi przy odkładaniu wykrywacza... powinno być cicho :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 12:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

dokładnie tak, jak mówisz
ja staram się jej nie odkładać, zwykle tak trzymam że cewka jest przy gruncie, chyba że muszę kopać głębiej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 13:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

dobry patent z tą cewką... zawsze mnie wkurzało to pikanie wykrywacza gdy go odkładałem żeby coś wykopać. Muszę to wypróbować. Ale jeśli cewkę za lekko dokręcimy i będzie się poruszać podczas przemiatania to sprzęt może się wzbudzać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 14:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

będzie ci się ruszać aż wreszcie odpadnie, bo się wytrze, wystarczy odrobinka piachu a ten działa jak papier ścierny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 15:40 
kapral riese1968
kapral riese1968

brodacz napisał(a):
dobry patent z tą cewką... zawsze mnie wkurzało to pikanie wykrywacza gdy go odkładałem żeby coś wykopać. Muszę to wypróbować. Ale jeśli cewkę za lekko dokręcimy i będzie się poruszać podczas przemiatania to sprzęt może się wzbudzać?

krisss37 napisał(a):
będzie ci się ruszać aż wreszcie odpadnie, bo się wytrze, wystarczy odrobinka piachu a ten działa jak papier ścierny

Na właśnie pic w tym żeby dokręcić to tak z czuciem żeby przy przemiataniu nie opadała a po odkładaniu wykrywki się kładła na ziemi. Oczywiście jak cewka nabierze błocka to już jest niemożliwe do zrobienia bo środek ciężkości jest jaki jest i to o czym pisze krisss37 jest wcześniej czy później nieuniknione. Wtedy podkładki jakieś czy cóś?! Nie wiem co lepsze... a może trza się przyzwyczaić do tych dźwięków i tyle... a może ktoś ma lepszy patent?
Ja chodzę z Tornado a tam mocowanie sztycy do cewki jest po środku więc problem mniejszy jeśli chodzi o wyważenie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 19:44 
Specjalista
Specjalista

Wytnij podkładkę z gumy i wstaw miedzy sztyce a cewkę,jest tam nawet wyprofilowane gniazdo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2012, 20:43 
Kapitan
Kapitan

myślę że tu odzywa sie automatyczne strojenie do gruntu( nie może złapac) a jak się odłorzy wykrywacz z cewką pioziomo do gleby wtegy nie popierdewa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 16:16 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pogoda jest świetna więc mam za sobą kolejne wypady z Deltą. Jedna rzecz mnie totalnie irytuje i nie doszedłem jaki jest powód. Otóż wykrywa mi sygnał...pewny jasny i czytelny, oczywiście mały kolor na dyskryminacji ,potem pinpoit i kopie...i teraz tak zdarza się ze kopie jamę na 40 cm i tam nic nie ma.... przystawiam wykrywkę no i pokazuje że jest , głębokość 15-20 cm na wyświetlaczu...a tam zero,innym razem dokładnie takie same objawy i jest coś.Czym to może być spowodowane?

Następna sprawa to dźwięk plus ID na ekranie..po kilkunastu wyjściach już wiem ze nie ma czegoś takiego jak nie kopanie pewnych sygnałów... już to wytestowałem i nie ma absolutnie żadnej prawidłowości czy to jest aluminiowa klamka czy srebrna moneta- dźwięk i id identyczny tak samo z jakimiś kapslami czy drobnym złomem.... uważam ze trzeba kopać właściwie każdy powtarzalny sygnał,inaczej będziemy omija. Stad na zaśmieconym miejscu będziemy kopać co chwilkę .

Kolejna rzecz troszkę irytująca, łapie sygnał kopie...sprawdzam a sygnał przesuwa mi się o 3-5 cm...kopie i znów to samo...po kilku takich rezygnuje....czym to może być spowodowane?

Ostatnio trafiłem całkiem przypadkowo na piękną miejscówkę militarną gdzie nie było żadnych śmieci tylko fanty...wtedy po jakiejś chwili możemy wyczuć ze brak jest śmieci i każdy sygnał to fant.
Poza tymi krytycznymi uwagami sprzęcik generalnie pięknie wybiera małe rzeczy,na każdej wyprawie już coś tam udaje mi się sensownego wykopać,także jestem zadowolony:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 17:10 
kapral riese1968
kapral riese1968

front247 napisał(a):
... wykrywa mi sygnał...pewny jasny i czytelny, oczywiście mały kolor na dyskryminacji ,potem pinpoit i kopie...i teraz tak zdarza się ze kopie jamę na 40 cm i tam nic nie ma.... przystawiam wykrywkę no i pokazuje że jest , głębokość 15-20 cm na wyświetlaczu...a tam zero,innym razem dokładnie takie same objawy i jest coś.Czym to może być spowodowane?

Przede wszystkim wskazania głębokości są skalibrowane na małe monetki więc jeśli pod cewką jest coś większego będzie to głębiej niż wyświetlane wskazania :)
Nigdy nie kopałeś do skutku :? ... a jak jakiś "garczek" pominąłeś? :666
No chyba, że niedokładnie zdiagnozowałeś położenie celu pinpointem i było coś obok w ściance wykopu!

front247 napisał(a):
Następna sprawa to dźwięk plus ID na ekranie..po kilkunastu wyjściach już wiem ze nie ma czegoś takiego jak nie kopanie pewnych sygnałów... już to wytestowałem i nie ma absolutnie żadnej prawidłowości czy to jest aluminiowa klamka czy srebrna moneta- dźwięk i id identyczny tak samo z jakimiś kapslami czy drobnym złomem.... uważam ze trzeba kopać właściwie każdy powtarzalny sygnał,inaczej będziemy omija. Stad na zaśmieconym miejscu będziemy kopać co chwilkę .

...dokładnie tak :za

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]