Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 16:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: stanowisko archeo i pasjonat
PostNapisane: czwartek, 13 grudnia 2012, 16:25 
WAZA Z BAZIN

i ja mysle ze wiedzial gdzie kopal
sam kiedys rrozmawialem z pewnym panem ze slaska
ktory mowil ze jego.....kopnal juz kilka sakiewek na grodach czerwienskich

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2012, 20:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jacek napisał(a):
banicjusz napisał(a):
Jacek napisał(a):
pedro72 napisał(a):
Oceniać ludzi łatwo... Ciekawe czy wiedział gdzie kopie :? Z oznaczeniami stanowisk archeo różnie bywa.

Gdyby zapytał właściciela pola o pozwolenie pewnie by się dowiedział, że jest tam stanowisko.

Akurat. Osobiście informowałem właścicieli , że na ich gruncie jest stanowisko. Reakcje były różne, od zdziwienia przez negację do pytań.

A że tam było to dowiedziałeś się z dokumentów czy osobistej penetracji terenu ? :666
Jacek napisał(a):
banicjusz napisał(a):
Jacek napisał(a):
pedro72 napisał(a):
Oceniać ludzi łatwo... Ciekawe czy wiedział gdzie kopie :? Z oznaczeniami stanowisk archeo różnie bywa.

Gdyby zapytał właściciela pola o pozwolenie pewnie by się dowiedział, że jest tam stanowisko.

Akurat. Osobiście informowałem właścicieli , że na ich gruncie jest stanowisko. Reakcje były różne, od zdziwienia przez negację do pytań.

A że tam było to dowiedziałeś się z dokumentów czy osobistej penetracji terenu ? :666

Co było? A rozumiem, żółta karka za nieposłuszeństwo , no brawo, brawo. Wyobraź sobie, że oprócz Ciebie istnieją osoby, które szerzą bezinteresownie wiedzę, pasję, edukują prawniczo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 16:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

A tak trochę prowokacyjnie... :666
Ciekaw jestem, ilu z kolegów detektorystów, w sytuacji gdyby kopanie na stanowisku archeo nie było zabronione prawnie pod karą..., omijałoby takie stanowiska szerokim łukiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 16:29 
Weteran
Weteran

Mikello napisał(a):
A tak trochę prowokacyjnie... :666
Ciekaw jestem, ilu z kolegów detektorystów, w sytuacji gdyby kopanie na stanowisku archeo nie było zabronione prawnie pod karą..., omijałoby takie stanowiska szerokim łukiem.

zależy jaka kara by to była, jak np. kastracja to paru by się zastanowiło :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 16:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

miałem na myśli, co wtedy... gdyby nie było regulacji prawnych a także żadnych sankcji z tym związanych
opacznie zrozumiałeś ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 16:49 
Weteran
Weteran

racja, sorry

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 20:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mikello napisał(a):
miałem na myśli, co wtedy... gdyby nie było regulacji prawnych a także żadnych sankcji z tym związanych
opacznie zrozumiałeś ;)

Głupie pytanie :n
Dlaczego masz ograniczać swoje zainteresowania tylko do kopania na stanowiskach?
Dodaj do listy gwałty na nieletnich, morderstwa z premedytacją i publiczne oddawanie moczu.

jankos

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 14:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

jankos napisał(a):
Głupie pytanie :n
Dlaczego masz ograniczać swoje zainteresowania tylko do kopania na stanowiskach?
Dodaj do listy gwałty na nieletnich, morderstwa z premedytacją i publiczne oddawanie moczu.

jankos

Ciężko mi odpowiedzieć na powyższe, bo nijak nie nawiązuje to do problemu który poruszyłem.
Więc odpowiem sobie sam...
Uważam że, gdyby nie było sankcji karnych za rozkopywanie stanowisk, to wtedy niewielu by się kierowało sumieniem i nie wchodziło na nie z wykrywką.

ps.
morderstwa z reguły są z premedytacją ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 15:18 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Mikello napisał(a):
Uważam że, gdyby nie było sankcji karnych za rozkopywanie stanowisk, to wtedy niewielu by się kierowało sumieniem i nie wchodziło na nie z wykrywką. ps.
morderstwa z reguły są z premedytacją ;)

Toż to zwykła prowokacja - zanim napiszesz warto się zastanowić, iż pisanie takich rzeczy dodatkowo oczernia ludzi. A przy okazji to jak pisze jankos - głupota to gdybanie, na zasadzie czy gdyby narkotyki były legalne to byście zażywali, albo można było jeździć po pijaku to byście jeździli etc. Ja powiem za siebie, jest coś takiego prócz prawa stanowionego - jak prawo moralne i jestem przekonany że jest w większości z nas, które zabrania rozumować w taki sposób jak Ty. A Ty kolego dywagujesz na zasadzie co nie zabronione to dozwolone, a to niespecjalnie stawia w korzystnym świetle poszukiwaczy w oczach innych nie kopiących a czytających to forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 19:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Napisalem ze post ma zabarwienie prowokujace do dyskusji,
nie mam i nie mialem zamiaru nikogo oczerniac a jak zauwazyles temat traktuje o czarnej owcy w naszej spolecznosci i tylko do tego kontekstu mozna to odniesc.
Poza tym nie przedstawilem swojego stanowiska tak jak mi to imputujesz, ze co nie jest zabronione jest dozwolone, uwazam rowniez ze jak to nazwales, prawo moralne w naszym srodowisku jest najwazniejsze, inaczej bedziemy zawsze negatywnie postrzegani.
i tyle,
Nie mozna jednak chowac glowy w piasek i udawac ze wszystko jest cacy dlatego ze czytaja nas nie kopiacy ludzie. To po co zakladac taki temat...
Pomine twoja sugestie ze nie mam go w sobie ( prawa moralnego ) bo zrobi sie z tego jakas awantura, kompletnie niepotrzebnie
pax

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]