Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 11:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: głębokość: Deus vs. GMP
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 20:10 
Pułkownik
Pułkownik

Jacek napisał(a):
Panowie
Nie zrozumieliście problemu.
Nie chodzi o to czy dany wykrywacz w ogóle nie widzi garnka aluminiowego zastępującego nasz skarb !
/

Dla mnie sprawa jest jasna, tylko ktoś nie chce uwierzyć, że moja x-terra normalnie potrafi widzieć taki depozyt, tylko trzeba uważać z jej konfiguracją:)
Ja gdy nie rozumiem jakiegoś parametru to go nie używam, jak wiem jak działa to stosuję robiąc testy, nigdy nie używam ustawień prosto z internetu bez zastanowienia.

Ostatnio edytowano niedziela, 23 grudnia 2012, 20:28 przez jwaldek, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 20:11 
kapral riese1968
kapral riese1968

Denar napisał(a):
Tzw. depozyty były wyciągane z użyciem wielu bardzo różnych wykrywaczy, prawdopodobnie także "chińczykami", trzeba się tylko znaleźć w odp. miejscu i czasie, ale przede wszystkim trzeba szukać dużo i w różnych dziwnych miejscach a nie p......ć, że się nie da, bo grunt źle ustawiony.
Nie znajdzie się depozytu tam, gdzie go nie ma, niedawno szukałem gościowi ukrytych przez niego samego w latach 70tych monet międzywojennych, obszar 10x10 metrów. Wybrałem wszystkie gwoździe do 50 cm, wszystkie puszki od konserw do 80 cm, ale depozytu nie było. Najprawdopodobnie depozyt został wcześniej wydobyty przez jego ojca, który mu nic o tym nie powiedział. Ot taka sobie historyjka.

Po dokładnym przeczytaniu całego wątku i wnikliwej jego analizie stwierdzam, że ten depozyt tam jest!! :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 20:55 
Generał Broni
Generał Broni

jwaldek napisał(a):
nigdy nie używam ustawień prosto z internetu bez zastanowienia.
a to kolejny problem - stosowanie czyichś ustawień bez zastanowienia, zrozumienia i adaptacji do lokalnych warunków. Ale to w końcu problem tych, co tak robią, skoro wierzą że "odpowiednio ustawiony" sprzęt załatwi wszystko sam... Matka Ziemia po prostu nie odda im swoich skarbów... :lol:

MIŁYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 22:04 
Główny Administrator
Główny Administrator

jwaldek napisał(a):
Jacek napisał(a):
Panowie
Nie zrozumieliście problemu.
Nie chodzi o to czy dany wykrywacz w ogóle nie widzi garnka aluminiowego zastępującego nasz skarb !
/

Dla mnie sprawa jest jasna, tylko ktoś nie chce uwierzyć, że moja x-terra normalnie potrafi widzieć taki depozyt, tylko trzeba uważać z jej konfiguracją:)
Ja gdy nie rozumiem jakiegoś parametru to go nie używam, jak wiem jak działa to stosuję robiąc testy, nigdy nie używam ustawień prosto z internetu bez zastanowienia.

jwaldek
Temat dotyczy Deusa i GMP a nie Xterry
Nie zrozumiałeś tematu zadania domowego, a mi nie chce się już powtarzać
Wyciągasz moją wypowiedź z kontekstu.
Historia ze skarbem jest prawdziwa a Xterra to raczej sprzęt z nie najwyższej półki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2012, 09:12 
Pułkownik
Pułkownik

Jacek napisał(a):
jwaldek
Temat dotyczy Deusa i GMP a nie Xterry
Nie zrozumiałeś tematu zadania domowego, a mi nie chce się już powtarzać
Wyciągasz moją wypowiedź z kontekstu.
Historia ze skarbem jest prawdziwa a Xterra to raczej sprzęt z nie najwyższej półki.

Temat tak się rozwinął, można by wydzielić część postów do osobnego na temat wykrywania dużych przedmiotów i depozytów.
Historia ze skarbem np tym Sapera wiem, że jest prawdziwa bo znam jakieś tam szczegóły już od dawna, wiem też, że niektóre osoby mocno kombinują nie tylko z samymi ustawieniami sprzętu ale nawet z przerabianiem wykrywaczy aby tylko poprawić ich parametry w konkretnym celu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2012, 23:01 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ciekawe co można kombinować przy sprzętach jak one na max czułości mają i tak za dużo już mocy Tak jest w minelabach i też GMP że na maxa nie ma co chodzić bo wykrywacz jest bardzo nie stabilny i po prostu nie da się szukać nawet w suchym piasku las lub pole one i tak za dużo mają mocy i nie da razy chodzić na 100 % w minelabach chodzenie na 80 % to i tak już sukces żeby pracował stabilnie wykrywacz. Wyjątek Sovereign którego można kręcić na maxa.a Cudownych ustawień nie ma po prostu bo w każdym terenie wykrywacz inaczej działa .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2012, 00:47 
Moderator
Moderator

Sovereign napisał(a):
Wyjątek Sovereign którego można kręcić na maxa.a Cudownych ustawień nie ma po prostu bo w każdym terenie wykrywacz inaczej działa .

Wcale nie stanowi wyjątku, w lesie,podciągnięty na maxa ,na minimalnej dyskryminacji, sovereign XS 2a pro,nie widział z 30 cm,spłaszczonej dużej aluminiowej manierki.Nie dawał żadnego sygnału.Dopiero po przełączeniu na allmetal dawał ładny sygnał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 12:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Sprawdzałem u siebie i powiem tyle ze nieumiejętne ustawienie gruntu w trybie dynamicznym możne spowodować zmniejszenie zasięgów pomocna jest ręczna korekta

Pokrywka średnica 40 cm różnica w zasięgu w trybie dynamicznym a AT to jakiejś 50 cm na czułości 70

http://www.youtube.com/watch?v=o5a-lPxn ... e=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 11:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ale temat się rozwinął :) tylko nie na temat.

Z tego co przeczytałem to ja zostaję przy mojej optimie 2.0 ona może i skarbów nie ciągnie ale 3dni temu monetkę srebrną 10groszy 1840r z około 30cm sięgnęła i to na 3/4czułości.

A co do czułości w Deus mam pytanko:

Pytanko :8) : Czy na maxa czułości wykrywacz się wzbudza czy pracuje stabilnie?

Bo z tego co czytam to GMP się wzbudza a Deus?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 12:59 
Podporucznik
Podporucznik

Z deusem byłem puki co kilka razy w terenie , chodziłem na programie GMP sens.99 gb.86 ton 3
i spokojnie da sie chodzić z na maxa , każdy dźwięk metalu pięknie słychać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 22:02 
Plutonowy
Plutonowy

Denar napisał(a):
GMP w Deusie to znacznie więcej niż GMP, wielokrotnie już to próbowałem tłumaczyć. Za dodatkowe 2 tysiące mamy supernowoczesny, bezprzewodowy, ultralekki, rozwojowy wykrywacz o bardzo dużych możliwościach. Teraz mówisz, że nie będziesz używał innych programów, ale ja np. mam świetny program na plażę, podrasowany GMP, program na militaria - te trzy używam najczęściej, sporadycznie używam też Deus Fast i Pitch.
Jaki to program na militaria?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 22:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

Miał ktoś do czynienia z cewkami do GMP
interesuje mnie porównanie oryginalnej 11"do cewek sef 12x10 oraz 15x12

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 19:50 
Generał Broni
Generał Broni

Witam. Mam pytanie do użytkowników GMP. Jeśli skręcimy IRON THRESHOLD na AUTO oraz IRON LEVEL na 0 to takie nastawy zmniejszą zasięg wykrywacza na cienkie sreberka..?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 21:40 
Moderator
Moderator

na pewno uniemożliwią wykrywanie drobnych monetek w pobliżu żelaza , w goldmaxxie trzeba się nauczyć rozpoznawania żelaza i nie próbować go dyskryminować - ustawienie auto to maksymalna dyskryminacja , wbrew pozorom jest to proste

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 23:04 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki, Prymek :za a jakie nastawy uważasz za optymalne ?
Aha, jeszcze jedna sprawa. Słyszałem, że bardzo ważne jest dostrojenie wykrywacza do gruntu, najlepiej przez pompowanie i jednoczesne skręcanie pokrętła GROUND do wartości w której sprzęt będzie stabilny. Jednak Instrukcja nic nie mówi o pompowaniu...w jaki sposób stroisz w takim razie detektor do gruntu..?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]