Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 13:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podłoże z cegły
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2012, 22:49 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, jestem zupełnie zielony, ale poświęciłem 2 tygodnie na wdrożenie się na forum w temat poszukiwań i sprzętu i muszę powiedzieć, że chyba pomimo wieku (35) znalazłem właśnie nowe hobby.. ;)

A moje pytanie.. otóż chciałbym przeszukać starą piwniczkę, a właściwie jej podłogę, która wyłożona jest cegłami "na sztorc" a więc o grubości 10cm. W tym celu mam zamiar kupić kanarka (250) lub rutusa (argo lub optimę), czy ten sprzęt (lub który) poradzi sobie z zadaniem? czy sygnał przejdzie przez taką warstwę cegły? dodam że pod wspomnianą podłogą powinien być zakopany słoik, jest szansa że z monetami.. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Podłoże z cegły
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2012, 22:52 
Generał Broni
Generał Broni

kupuj śmiało kanarka da sobie radę :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2012, 23:00 
Generał Broni
Generał Broni

RUTUS, tyle, że jest jedno małe ale. Zależy, z jakiej gliny te cegły zrobili. Niestety, bywają takie, które same z siebie potrafią dawać silne sygnały, albo na żelazo, albo na kolor. Więc pytanie, czy to co jest pod nimi ma się szansę w ogóle "pokazać" prze takie tło. Ale, jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 00:08 
Szeregowy
Szeregowy

no właśnie, tego się boję że może reagować na same cegły, ale rozumiem że to będzie bardziej zależeć od właściwości cegieł niż od różnic pomiędzy kanarkiem, a rutusem,
gdy dokonam próby to opiszę, bez względu na rezultat; dzięki za szybkie odpowiedzi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 10:56 
Generał Broni
Generał Broni

robiłem próby z czerwonymi cegłami i garrettem gti2500.grosz współczesny,przykryty 2 cegłami,na płask-był słabo wykrywany a po przykryciu,następną warstwą 2 cegieł-był ledwie wykrywalny.nie wiem jak z większymi obiektami,przykrytymi czerwoną cegłą.test przeprowadzałem w trybie dynamicznym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 11:38 
Generał Broni
Generał Broni

Do piwnicy (pomieszczeń) to raczej statyk z małą cewką, bo wcale nie wykluczone, że zakopali pod ścianą lub w kącie, tak, że ograniczona jest możliwość manewrowania cewką....

Ostatnio edytowano środa, 26 grudnia 2012, 12:04 przez _cheetah_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 11:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

JA robiłem testy omega + nel 10 zł prl pod 4 cegłami cel wykryty w trybie dynamicznym ze wskazaniem na kolor .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 19:33 
Moderator
Moderator

Rutus pod ceglana podloga pokazal bardzo dobrze kolor.
Teraz przychodzi kwestia sloika z monetami-tu moze byc problem-jezeli sa wymieszane rozne metale spora czesc detektorow moze go wcale nie zobaczyc-Saper z Proscanem robili takie proby przy testach publikowanych w Odkrywcy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 21:03 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jms witam :pa podaj mi konkretnie numer wydania tego odkrywcy z testem rutusa albo możne ktoś z forumowiczów nich to zrobi mam wszystkie ale zdaje sie ze tego modelu nie testowano :n Rozumie twoje przywiązanie ale z pustego nawet Salomon nie naleje :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 22:28 
Pułkownik
Pułkownik

Sprawdzałem swoją piwnicę ACE 250 podłoże czerwona cegła na sztorc, doskonale sobie poradził cegła w niczym nie przeszkadzała jak złapał sygnał to ładnie śpiewał. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 23:32 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

i mi się tak wydaje,że jak wyjdzie ten słoik z kolorem, to ucho Ci sygnał oderwie ;) powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 09:11 
Szeregowy
Szeregowy

Dżulia napisał(a):
i mi się tak wydaje,że jak wyjdzie ten słoik z kolorem, to ucho Ci sygnał oderwie ;) powodzenia

dzięki :) skłaniam się do zakupu optimy (choć cena wiadomo nie mała) za kilka tygodni dam znać jak poszło!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 18:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Gocki napisał(a):
Jms witam :pa podaj mi konkretnie numer wydania tego odkrywcy z testem rutusa albo możne ktoś z forumowiczów nich to zrobi mam wszystkie ale zdaje sie ze tego modelu nie testowano :n Rozumie twoje przywiązanie ale z pustego nawet Salomon nie naleje :lol:

Saper pokazywał ostatnio mi (i wielu innym osobom) jak to Rutus Optima znajdzie srebrną monetę z 20cm, ale skarbu naczyń srebrnych z 60 już nie. Nie wierzycie, nie wierzcie.

Zapytajcie właściciela sprzętu (rebok26 na tym forum), fakt że Optimę ten zacny jegomość sprzedaje nie jest również bez znaczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 18:41 
Generał Broni
Generał Broni

Nephilimer napisał(a):
Nie wierzycie, nie wierzcie

Wierzymy :)
Kanarek w trybie jewelry nie widział z 10cm poukładanych miedzianych rurek do centralnego ok 15 sztuk aż mnie zatkało dopiero na all metal dał ładny dong.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 19:11 
Generał Broni
Generał Broni

Nephilimer napisał(a):
Saper pokazywał ostatnio mi (i wielu innym osobom) jak to Rutus Optima znajdzie srebrną monetę z 20cm, ale skarbu naczyń srebrnych z 60 już nie
Tak z ciekawości - tryb dynamiczny czy jednoczesny, jaka dyskryminacja, maskowanie i jaka korekcja kamieni magnetycznych?

Bo jak już się takie rzeczy pisze, to powinno się podawać dokładne nastawy sprzętu i wykorzystywaną cewkę. A tak to dowolnie można zrobić praktycznie z każdym wykrywaczem.

Jestem ciekaw, bo mam Optimę. Ja akurat nie nie narzekam na jaj zasięgi, ale nigdy nie wiadomo.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]