Teraz jest czwartek, 24 lipca 2025, 01:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2012, 21:52 
Moderator
Moderator

no to może boratynka na 22cm ? ale w teście w ubitej ziemi ( podczas poszukiwań trudno dokładnie powiedzieć na jakiej faktycznie głębokości była monetka )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2012, 22:50 
Generał Broni
Generał Broni

@ prymek: Ale po co Ci takie testy? Każda ziemia jest inna, każda moneta użyta do celu testowego też będzie inna, każdy egzemplarz sprzętu będzie delikatnie różny od innego egzemplarza danego typu (normalny rozrzut statystyczny czułości). I co Ci to da, że jedna Optima pociągnęła by jakąś monetę z 18cm, a inna z 19cm... a inny sprzęt, powiedzmy z 22cm? Moim zdaniem nic, kompletnie nic poza tym, że dla tej monety, zakopanej tak a nie inaczej w tej ziemi ten egzemplarz sprzętu z cewką na takiej wysokości nad ziemią by ją zobaczył, a inny nie. W innej ziemi, z inną monetą może być już inaczej... Weryfikacja zasięgu sprzętu na granicy czułości wymagałaby powtarzalnych warunków laboratoryjnych. Byłoby to kosmicznie drogie, więc nikt tego nie robi... a poza tym udowodniłoby, że większość sprzętu ma porównywalne parametry, bo pewnych rzeczy na pewnym etapie rozwoju techniki przy pewnych kosztach się po prostu w produkcji komercyjnej nie przeskoczy.

Szkoda czasu i nerwów.

To, czy "zobaczy" się obiekt rzeczywisty w terenie zależy od takiego mnóstwa czynników, że będzie się to miało nijak do takich testów... Zwykle decydującym czynnikiem jest ucho i mózg poszukiwacza, a nie sam sprzęt.

Jeszcze testy w powietrzu, to jak cię mogę, ale w ziemi - nie...

Ale moja chyba by tej dwugroszówki z dwudziestu kilku cm w ziemi nie zobaczyła - 'chyba', bo uważam, że szkoda sobie głowę zawracać takimi drobiazgami i nigdy nie sprawdzam z miarką na jakiej głębokości coś było - większość mieści się w głębokim sztychu saperki plus trawa lub ściółka albo grudy na powierzchni...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2012, 23:00 
Moderator
Moderator

z lektury wiem że optima to szybki drobnicowiec o przyjemnym audio jestem jednak ciekaw jak tam z zasięgami - trochę mnie ten wykrywacz interesuje i dlatego pytam
jestem pewien że ktoś robił jakieś testy w gruncie na monetki , może head-to-head z innymi wykrywaczami wiem że żeby sobie wyrobić opinię to trzeba kupić ale mimo to pytam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2012, 23:08 
Generał Broni
Generał Broni

@ prymek: Pamiętaj, że każdy test, poza robionymi w warunkach laboratoryjnych w oparciu o określony standard, będzie subiektywny i nieobiektywny.

Każda opinia z natury rzeczy też jest subiektywna, nawet jeśli piszący ma najlepszą wolę.

Powtórzę, szkoda nerwów i rozczarowań. Czytasz instrukcje, sprawdzasz co i jak możesz ustawić, co i jaką informację uzyskasz z wykrywacza, porównujesz ceny i kupujesz ten, który wydaje ci się najlepszy, najlepiej ci się podoba, a sprzedawca i serwis jest OK.

Bierzesz do ręki, idziesz na pole i weryfikujesz po roku używania, czy spełnia twoje oczekiwania, czy nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2012, 18:31 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Właśnie Koledzy.Nie warto gdybać na temat zasięgów....Ostatnio zaobserwowałem niezbyt ciekawe zachowanie Optimy. Wykopałem z ziemi 20 Forintów z 1893r(jest to chyba mieszanka miedzi z niklem),moneta wielkości naszej 2 zł....I co,gdy była w ziemi sygnał wyraźny i powtarzalny. W czasie przeszukiwania ziemi sygnał raz był a raz nie,zdziwiło mnie to...Po odnalezieniu monetki rzuciłem ją na ziemie, w czasie przemiatania ok. 1 cm nad monetą nie miałem żadnego sygnału :(od 2 od 4 cm sygnał niestabilny ,,, powyżej 5 cm tak do 23 sygnał powtarzalny oraz stabilny.....I co Koledzy na to ?? Może ma ktoś z was taką samą monetkę,interesuje mnie zachowanie waszego wykrywacza...Moje ustawienia Dys 25,,czułość 40,, korekcja kamieni -1,,maskowanie 2.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2012, 18:59 
Podporucznik
Podporucznik

Metal,z jakiego byla zrobiona,moze byl zlej jakosci i Ci ja dyskryminacja odrzucila,podobnie jak zelazo zardzewiale, w ziemi daje sygnl na kolor,a po wyciagnieciu trudno znalezc. Ja dzisiaj wyskoczylem na godz. i taka glebe mialem beznadziejna, ze błąd ortograficzny!!!. 4 razy strojenie do gruntu i wychodzila ok.76-78. A potem piszczenie i szalenstwa Optimy,az wreszcie udalo mi sie ja dostroic do gleby na 82 i bylo spokojnie, ale i tak nic nie znalazlem. Pytanko jak macie str.do gruntu w glebie dziwnej,to ustawiaci grunt na fabryczny,tj- sada dostrajana w powietrzu? Pozdro!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2012, 21:18 
Generał Broni
Generał Broni

Tofi1987 napisał(a):
Wykopałem z ziemi 20 Forintów z 1893r(jest to chyba mieszanka miedzi z niklem),moneta wielkości naszej 2 zł....I co,gdy była w ziemi sygnał wyraźny i powtarzalny. W czasie przeszukiwania ziemi sygnał raz był a raz nie,zdziwiło mnie to...Po odnalezieniu monetki rzuciłem ją na ziemie, w czasie przemiatania ok. 1 cm nad monetą nie miałem żadnego sygnału
Nikiel to ferromagnetyk, może tu jest powód, że przy bardzo małej odległości zadziałała dyskryminacja. Sprawdź bez dyskryminacji.
Ja nigdy z niczym takiego efektu nie miałem.

mleko80rt napisał(a):
4 razy strojenie do gruntu i wychodzila ok.76-78. (...) Pytanko jak macie str.do gruntu w glebie dziwnej, to ustawiaci grunt na fabryczny,tj- sada dostrajana w powietrzu? Pozdro!!!
Już pisałem, że dla mnie Optima ma jakoś beznadziejnie zrobiony balans gruntu, albo ja go nie potrafię prawidłowo zrobić. Osobiście, to robię zwykle kilka prób, tak by wyłapać uśrednioną wartość, a potem ustawiam ją ręcznie, czasami przekompensowując delkatnie, tak o 1,5...2,5. Przekompensowuje do momentu, aż na statyku nie widzę, że Optima ma ochotę na wyciszanie sygnału wiodącego przy sondzie na gruncie.

Jakichś specjalnych szaleństw na dynamiku nie miewam przy dowolnych ustawieniach balansu gruntu, choć po prawdzie chodzę tak bardzo rzadko, korzystając głównie z mix-a (na dynamik przełączam do kopania, bo wygodniej). Z drugiej strony przy czystym dynamiku balans gruntu nie powinien mieć w zasadzie znaczenia (poza pin-pointem rzecz jasna), bo przecież balans gruntu dokonywany jest stale i automatycznie przy ruchu cewki.

A co do tak wysokich wskazań w zakresie siedemdziesięciu kilku, to czasami tak mi się pokazuje, jeśli grunt jest bardzo mokry. Tylko, że jak pisałem, ja zawsze robię kilka, kilkanaście prób balansu gruntu machając sondą dookoła siebie. I, o ile dobrze pamiętam, to zawsze średnia wychodzi mi znacznie wyższa, co najmniej osiemdziesiąt dwa, trzy, nawet, jeśli pojawiają się pojedyncze wskazania na siedemdziesiąt kilka. Szczerze powiedziawszy to jest tak naprawdę jedno, co mnie wkurza w Optimie - mnóstwo czasu poświęcane na dobranie balansu gruntu (przypominam, głównie chodzę w mix-ie), gdzie prawidłowy balans gruntu jest bardzo istotny.

Może Rutus by się tu wypowiedział?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 listopada 2012, 07:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

U mnie balans gruntu od 80 do 83 .....faza od 20 do do 30.......Poniżej tych wartości wykrywacz pracuje niestabilnie...Tak jak kolega _cheetah_ ,wyciągam średnią z kilku korekcji do gruntu,na odcinku ok. 1m kwadratowego..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2012, 19:52 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc Panowie!!! Pare dni temu Optima mnie zaskoczyla milo: Wyciagnela mi co prawda duza monetke z okolo40cm!!! Na pinpoincie glebokosc sie nie pokazywala, ale za to sygnal byl bardzo czysty.
Zmieniajac temat, chce Wam przedstawic moje wyjscie z tamtego tygodnia z kumplem Wegrem. Niestety na filmiku nie zamieszczalem fotek monetek, bo video jakos nie mialem zamiaru publikowac. Ostatnia znajdke medalik, znalazlem na Mixie, fajne to, ale chyba duzo trzeba sie nakopac. A Wy czesto uzywacie tej opcji???

http://www.youtube.com/watch?v=JJeqwoVXyEY

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2012, 20:47 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
Pare dni temu Optima mnie zaskoczyla milo: Wyciagnela mi co prawda duza monetke z okolo40cm!!!
Bo te maszyny, pomimo wysokiej częstotliwości, potrafią przy wprawnej ręce naprawdę głęboko zajrzeć, i to przy większych obiektach też. Ja ostatnio wyciągnąłem duży miedziany krążek (średnica ~25mm) z głębokości sporo powyżej 30cm, a sygnał był dobry i cały czas stały: 74.

mleko80rt napisał(a):
Na pinpoincie glebokosc sie nie pokazywala,
Ja na głębokość w pin-poincie ogóle nie patrzę, bo zwykle pokazuje informacje z poprzedniego roku... :lol: Jak dla mnie, to co pin-point pokazuje ma się nijak do rzeczywistych głębokości, szkoda więc sobie nim zaprzątać uwagi.

Pin-point to tylko czasami do precyzyjnej lokalizacji, kiedy chodzę z DD. Przy CC w zasadzie w ogóle go nie używam, chyba, że do sprawdzenia stanu akumulatorów. :lol:

mleko80rt napisał(a):
znalazlem na Mixie, fajne to, ale chyba duzo trzeba sie nakopac. A Wy czesto uzywacie tej opcji???
W zasadzie prawie że tylko mix bez dyskryminacji (chyba, że jest gęsto od śmieci, to wtedy dynamik z dyskryminacją). Jakoś mi się zdecydowanie lepiej i skuteczniej z nim chodzi. Przy szukaniu mix, a przy szczegółowej lokalizacji i odkopywaniu - dynamik. Tak dla mnie jest najefektywniej. Jedyna wada, że nie ma szybkiego przełączenia trybów, tylko palcologia poprzez menu.

Przy mix-ie trzeba robić dobrze balans gruntu, bo od tego zależy czułość toru statycznego. Przy braku dyskryminacji nie ma odgłosów z granicy identyfikacji i dyskryminacji, wiec praca jest spokojniejsza (zwłaszcza dla CC) i jest szansa wyłapać naprawdę słabe "duchy", które są za słabe dla prawidłowego zadziałania identyfikacji i dyskryminacji, ale w słuchawkach już je z któregoś z torów słychać.

Samo Id używam w zasadzie tylko jako pomocnicze wskazanie w odrzuceniu / akceptacji żelastwa w mojej głowie. Bo to ja mam zadecydować, co jest pod cewką, a nie sprzęt.

Ostatnio znowu tak miałem, niby żelazo, ale jak się pokręciłem dookoła sygnału, to wydumałem, że żelazo z kolorem. I tak było, gwóźdź nad kolorem. Oczywiście, w promieniu kilkudziesięciu metrów - idealna cisza... teren sterylny. Tu akurat kolorem był guzik marynarski (coś z twoich okolic - producent 'Maurice Bourdon Paris' ;)), ale na dynamiku z dyskryminacją byłbym go nie zobaczył, a Id i dźwięk (dynamik) wskazywały na szybko generalnie na "żelazo", zaś dźwięki na mix-e zastanowiły mnie od razu - takie przemieszanie "żelastwa" z "czymś".

mleko80rt napisał(a):
Zmieniajac temat, chce Wam przedstawic moje wyjscie z tamtego tygodnia z kumplem Wegrem.
A ja przy ostatnim łażeniu znalazłem jakimś przypadkiem chyba 1 pfenig '43 i 20 groszy z PRL-u... he, he. Fajnie masz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 13:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam grono posiadaczy Optimy. Jakieś 4dni temu chodziłem po lekko zmarzniętej ziemi w świętokrzyskim bez dyskryminacji na czułości powiedzmy 35.
Zaobserwowałem też duże zmiany w zasięgu na sreberko czy boratynkę mówię o małych monetkach. 10gr z 1840r sreberko optima pokazywała na wyświetlaczu niewyraźnie 64do75 ale zdziwiłem się jak zrobiłem dołek na sztych ( łopata fiskars długa) a tu nic w wyjętej ziemi a sygnał dalej był niestabilny na wyświetlaczu, tylko piękny srebrny dźwięk, więc wbijam ponownie łopatę, wybieram piasek a tu niespodzianka sreberko.
Chodzi mi o to że po raz kolejny jestem zaskoczony zasięgiem wykrywacza.

Kolejnym moim spostrzeżeniem są kopiejki. Dają piękny sygnał 76-78 dźwięk też jest specyficzny ale jeszcze nie udało mi się kopnąć kopiejki z głębokości większej jak 25-30cm głębiej sygnał znika.

Zamierzam też zmienić wykrywacz na deusa ale czytając co tam o nim piszą to za te 5koła to troszkę drogo. Zobaczymy na wiosnę. Pozdro

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 21:41 
Generał Broni
Generał Broni

A tak przy okazji, warto rzucić okiem na ciekawą dyskusję o ustawieniach korekcji kamieni magnetycznych i jej wpływie na "widzenie" przez wykrywacz dużych obiektów kolorowych --> http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?p=638922#p638922

rebok26 napisał(a):
Chodzi mi o to że po raz kolejny jestem zaskoczony zasięgiem wykrywacza.
Mnie też ciągle przyjemnie zaskakuje - ostatnio wyciągnąłem nie za duży aluminiowy "kapsel" chyba z około 40cm. Co ciekawe, piszczała cały czas wysoko i przeraźliwe, tak, że już miałem przestać kopać, przekonany, że to głębokie, zardzewiałe żelastwo. I chyba miałem ciekawą minę, jak to w końcu zobaczyłem... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 23:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

rebok 26 ..A w jakich okolicach w świętokrzyskim śmigasz??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 10:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Okolice przeróżne, Opatów, Końskie itp. Może jeszcze przed nowym rokiem się uda wyskoczyć ale już na mazurach więc będzie cienko z monetkami bo tu bida.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 19:04 
Podporucznik
Podporucznik

Kurcze,a mnie cholera bierze,bo mam urlop, poletko z autoryzacja do czesania, Optima w bagazniku, a ja w gladzi,farbach i stosie paneli siedze :oops: . Musze skonczyc pokoik,zanim mi sie cora urodzi,bo to lada dzien... Dobrych znalezisk Wam zycze a i w Nowym roku zlotka!!! :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]