Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 22:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Garret Ace 150 Kilka pytań nowicjusza
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 14:38 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.
Zakupiłem miesięczny na polskiej gwarancji wykrywacz Garrett Ace 150 za 500zł.
Ponieważ jestem kompletnie zielony mam kilka pytań:

TECHNICZNE:
1. Jakich bateri używać zwykłe / alkaiczne / akumulatorki (głównie chodzi mi o to czy ma to jakiś wpływ na zasięg, prawidłową prace itd)

2. Czy do ww modelu można podłaczyć słuchawki? (w instrukcji nie znalazłem o tym zmianki ) jest jakieś jedno wyjście które nie mam pojecia do czego służy niestety nie jack / mini jack.. Może tylko słuchawki ze specjalnym wejściem od Garretta?

3. Z racji tego iż sprzet używany posiada drobne ryski na cewce - czy ma to jakiś wpływ na poprawną prace?

4. Warto kupić osłonke na cewke lub zrobić samoróbke np. z rurki od pralki (widziałem takie coś na youtube ;p ) i czy przez używanie takich osłonek zmniejsza się zasięg, czułość itd

IDZIEMY W TEREN:

1.Wiem że wykrywacz jest z dolnej pólki i chciałem zapytać czy w ogóle nadaje się do chodzenie po polach / lasach
(plaża zakładam że tak)

2. Czy na plaży możemy znależć coś tylko w sezonie czy np. bo sztormie można pochodzić nabrzeżem licząc że coś morze wypłucze?

Z góry dzięki za każdą pomoc :oops:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Garret Ace 150 Kilka pytań nowicjusza
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 14:53 
Major
Major

Najlepiej używaj akumulatorków, także osłony. Jak z kasą krucho to zrób coś ala Adam Słodowy.
Kanarek ma tyle zwolenników co przeciwników ale bądź pewny, że nie raz Cię zakoczy, oczywiście na +.
Wydatek nie wielki a zawsze sprzedaż go bez większej straty, także nikłym nakładem kosztów będziesz mógł stwierdzić czy Ci to hobby leży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 15:06 
Generał Broni
Generał Broni

kolego,przeczytaj jeszcze raz instrukcję.wiadomo że najpewniejsze są barerie alkaliczne,znanych firm.tak samo jest z akumulatorkami.na dobrym zasilaniu,wykrywacz będzie pracował prawidłowo nawet przy prawie wyczerpanych bateriach[na AA-do ostatniej kreski na wskaźniku stanu baterii,jednak przy tej ostatniej kresce,ja zawsze wymieniam baterie].słuchawki podłączysz w każdym kanarku.to wolne gniazdo,to do słuchawek-włączenie słuchawek,wyłącza głośnik.drobne ryski na cewce,nie mają znaczenia.z osłoną cewka jest bezpieczniejsza.pola i lasy oraz plaża to typowe miejsca dla tego wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 15:21 
Szeregowy
Szeregowy

Wielkie dzięki wasze odpowiedzi.

Co do przeczytania instrukcji to owszem zalecaja tam baterie alkaiczne, lecz nic poza tym nie jest napisane.

Co do słuchawek to jeżeli są na zwykły jack to jestem jakiś inny i nie umiem podłaczyć :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 15:34 
Specjalista
Specjalista

Z tego co pamiętam wejście na słuchawki jest na duży jack,jeżeli masz jakieś zwykłe słuchawki z małym jackiem wystarczy dokupić przejściówkę .A tak ogólnie dobry sprzęt na początek :1 i na pola i na lasy.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 15:39 
Szeregowy
Szeregowy

Tak faktycznie, własnie doczytałem (probowałem małego jacka włożyć :oops: )

Wsumie zastanawiałem się czy nie wziąc garrett garrett 250 ale gdzieś wycztałem że to prawie to samo i posępiłem 300zł. Mam nadzieję że nie pożałuje ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

kolego marpo,ace250,ma trochę wiecej funkcji,które ułatwiają życie operatorowi.zasięgi,tych wykrywaczy sa takie same.jak się dobrze zgrasz z tym co masz,to efekty będą takie same.powodzenia i "aby do wiosny".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 22:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

rufa napisał(a):
zasięgi,tych wykrywaczy sa takie same.

Zasięgi tych wykrywaczy nie są takie same. Dawno temu to porównywałem. Na małą monetkę wielkości 5gr współczesnych różnica ok 2-3cm na korzyść 250-tki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 22:39 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Takie same :) sam producent o tym napisał. 350(euro ace) tez takie same tylko, że jest "dokładniejsza"
A co do chodzenia po polach/plażach to idelany sprzęt na każdy teren no i na kolorek (czyt. złoto, sreberko)

Ostatnio edytowano czwartek, 17 stycznia 2013, 22:47 przez Jogurt18, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 22:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

http://www.wykrywacze.net/zasieg.htm

Jogurt18 napisał(a):
350(euro ace) tez takie same tylko, że jest "dokładniejsza"

Jasne, Euro z większą cewką ma też takie same zasięgi co 150-ka... :hahaha
Dokładniejsza czyli że łatwiej jest nią namierzyć fanta? Cewka typu dd jest dokładnejsza od koncentryka.... dobre.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2013, 12:01 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za pomoc ;)

Szkoda że na razie nie ma jak przetestować w terenie :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 17:06 
Pułkownik
Pułkownik

Witam ! ja mam pytanie odnośnie garretta 150 wiem ,że nie jest przeznaczony na militarkę ale za domem u sąsiada mam ``dziewicze okopy`` które przeczesane być nie mogą -ledwo kto wie że to okopy bo są wkomponowane w krzaki sam nie wiedziałem ze tam coś jest póki mi nie powiedział, a dojście do nich jest mega utrudnione-widać jak ktoś idzie jak na dłoni a sąsiad na to cięty,ma psy które byle co i drą ryjki.Moje pytanie jest takie jak ustawić wykrywacz? tzn na tryb all metal z ``iron`` czy bez? jak to okopy u polaka-wrzuca śmieci -puszek pełno a co 10 cm sygnał na skali garrettowskiej na głębokości od 4 do 6 chyba bym się zakopał na śmierć po drugie prawie całe okopy zarosły już krzakami takimi mega gęstymi - nie wszędzie można podejść a okopy takie że jak się wejdzie to nad głową jeszcze 30cm ziemi.Także jaki tryb polecacie? żeby cokolwiek znaleźć a sie nie zajechać na śmierć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 18:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jak okopy są zasypane dobry towar lezy tam, gdzie kanar nie sięga. Ale zawsze możesz nim poczyścić teren przed wizytą kogoś z militarną wykrywką:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 18:42 
Pułkownik
Pułkownik

no okopy są niezasypane - ładny stan tylko puszki są na powierzchni ,butelki etc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 19:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolego jak będziesz inwestować w słuchawki do Ace 150 to kupuj tylko z regulacją głośności,inaczej na innych stracisz słuch :)
co do baterii.
Dobrej marki baterie działają nawet do 25 godzin tak że na 3 długie wypady styknie
akumulatorki starczają na ok 8-12 godzin
ja osobiście używam akumulatorków 2400mah i zawsze mam do tego 4 baterie alkaiczne na zapas koszt nie jest duży i mam pewnośc że nie padnie na pustkowiu :)
co do osłony cewki jak nie masz kasy kup dobrą taśmę izolacyjną gumowy przewód jest mało praktyczny i brzydko wygląda.
Wykrywacz jak na początek super,dobrze zrobiłeś że nie kupiłeś nowego chinczyka- jak kolega napisał wyżej jak Tobie się znudzi mało na nim stracisz.
Jeszcze jedna rada uważaj na śrube przy cewce nie skręcaj za mocno lekko,z czuciem ja chciałem dokręcić i pękła nowa ok 30 zł + koszt wysyłki
zmieniam na dniach swoją poczciwą 150 na at pro tak wieć zostaje przy Garrecie mam do nich sentyment i zaufanie
powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]