Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 04:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: tesoro silwer umax
PostNapisane: niedziela, 30 września 2012, 09:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam mam pytanie .Mam Tesoro Silver uMAX z "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! cewką ,jak założe większą cewke jak w ciboli o ile zwiększy się zasięg. Dziękuję pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tesoro silwer umax
PostNapisane: niedziela, 30 września 2012, 22:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Samo założenie większej cewki nie wystarczy i może mieć nawet mniejszy zasięg o ile nie dostroisz wykrywacza wewnętrznym trymerem. Trzeba jeszcze wiedzieć jak to zrobić (ja wiem). Dotyczy to wszystkich wykrywaczy nie posiadających dostrajania do gruntu wyprowadzonego na zewnątrz. Niestety większość użytkowników wykrywaczy tego nie wie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 08:18 
Generał Broni
Generał Broni

Denar,bardzo prosimy o radę jak to zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 09:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To jest metoda doświadczalna a nie naukowa, dlatego polecam tylko osobom, które mają zielone pojęcie o elektronice i nie uszkodzą urządzenia (lepiej nie robić tego kiedy wykrywacz jest na gwarancji). Proste wykrywacze Tesoro mają pośrodku płytki trymer koloru niebieskiego. Przed rozpoczęciem dostrajania warto zaznaczyć lub zapamiętać ustawienie śrubki regulacyjnej przed przestrajaniem (np. godz 14ta, 15ta itd.). Potrzebny jest kamień magnetyczny z pola np. wcześniej znaleziony lub w przypadku jego braku rdzeń anteny ferrytowej ze starego radia. Podączamy cewkę ustawiamy w trybie dyskryminacji dość nisko np. Iron lub poniżej. Przemiatamy kamień nad cewką kręcąc śrubką. Przy kręceniu w prawo usłyszymy sygnały lub trzaski, przy kręceniu w lewo będą one zanikać. Przy ustawieniu zbyt mocno w prawo, będziemy mieli zbyt dużo fałszywych sygnałów, przy ustawieniu zbyt negatywnym wykrywacz będzie spokojny, ale będzie miał słabszy zasięg. Ja wyszukuję punkt, w którym będą słyszalne słabe trzaski w trakcie przemiatania. W ziemi będą już słabiej słyszalne. Jeżeli nie jestem zadowolony z efektów przestrojenia powtarzam czynność ponownie. Trzeba znaleźć kompromis między ilością zakłóceń a zasięgiem.

Nie dotyczy to np. DeLeona i Cortesa gdzie jest więcej trymerów do innych regulacji i w dodatku jest kilka różnych wersji w zależności od roku produkcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 11:55 
Generał Broni
Generał Broni

Denar,dzięki za oświecenie.pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 12:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

rufa napisał(a):
Denar,dzięki za oświecenie.pozdrawiam.

Widzisz kol. rufa jak to jest? Nawet dystrybutor wykrywaczy podzielił się swoją wiedzą której wcale nie musiałby publicznie ujawniać a Ty potrafisz robić tajemnicę z własnej konstrukcji stelaża do kanarka albo jak wykombinowałeś złącze do przedłużki do AT Pro. Zastanów się nad tym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 19:00 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzięki za poradę, tesoro jeszcze na gwarancji to niebędę nic grzebał.Dzięki pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 18:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam, mam kolejne pytanie odnośnie tego wykrywacza,jaką on ma głębokość przeważnie monety.Mój łapie monete z 10-15cm, to chyba troche mało,Jak go kupiłem,to był chyba troche głębszy,czy mógł się troche rozstroić.Na aledrogo jest taki i pan pisze że monete łapie z 27 cm. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 19:25 
Chorąży
Chorąży

witam,też miałem nowego tesoro silwer umax,monetkę to on łapie 1 zł PRL do 27cm w powietrzu.w ziemi zasięg mikry ace 150 wali go na łeb.miałem i szybko sprzedałem.pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 19:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ale mój w powietrzu łapie 10cm, coś chyba z nim nie tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 19:50 
Chorąży
Chorąży

to raczej na pewno coś szwankuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2013, 17:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

darecki napisał(a):
witam,też miałem nowego tesoro silwer umax,monetkę to on łapie 1 zł PRL do 27cm w powietrzu.w ziemi zasięg mikry ace 150 wali go na łeb.miałem i szybko sprzedałem.pozdro.

Zasięgi analogiczne jak Ace 250 z małym wskazaniem na plus - badaliśmy to w terenie ze znajomym, proszę nie siać ciemnoty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2013, 18:54 
Chorąży
Chorąży

troszeczkę delikatniej oki .!!!!!bo ciemnotą mogę kogoś nazwać ,przy ace nawet 150 to tesoro silwer u max nie postoi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 03:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

darecki napisał(a):
troszeczkę delikatniej oki .!!!!!bo ciemnotą mogę kogoś nazwać ,przy ace nawet 150 to tesoro silwer u max nie postoi.

Wręcz odwrotnie:

- dużo lepsza dyskrminacja
- nieco lepsze zasięgi
- dużo większa możliwość kombinowania sprzętem (ace 150 nie daje nam właściwie nic w tej kwestii)
- mniejsza masa

Jedyną zaletą ace w porównaniu jest mniejsze zużycie baterii w sumie. Plus to, że jest sprzętem, którego laik się bac nie będzie, silver umax początkującego może nieco zniechęcić. Chodziłem (i mogę właściwie w każdej chwili chodzić) na tym tesoraku i Ace 250. Wymieniłbym się z chęcią za mojego kanara w sumie:)

I nie, nie będzie delikatniej, bo ja nie mam w zwyczaju delikatnie odpisywać na oczywistą nieprawdę. Gratuluję też "kultu kanarka 150".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 10:46 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,dlaczego on jest taki płytki jak był nowy to łapał monetki naprawdę głęboko,a teraz masakra.Czy mogło na to wpłynąć,jakich baterji używałem,przewarznie kupywałem droższe,ale czasem te z dolnej półki cenowej 3zł sz :P .Dodam jeszcze że metal bieże dość dobrze ,za szklanką ze szrapnela ;75 chyba;kopałem 70 cm.To z dyskryminacją coś się pochrzaniło.pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]