Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 04:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: safari czy explorer
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 14:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Czyli chcesz powiedzieć, że procesor, który szybciej analizuje/przetwarza/obrabia sygnały oraz lepsza dyskryminacja żelaza to nie plusy ?

Ten temat interesuje mnie przede wszystkim ze względu na to, że różnica w cenach tych sprzętów jest rzędu 500-800zł. Czy warto dołożyć tyle? Cewka PRO jest ta sama (Explorer SE Pro, Safari, a także E-Trac).

Na korzyść Explorera przemawiają następujące (według mnie) rozwiązania:
- identyfikacja dwucyfrowa (2D, XY) co umożliwia m.in. rozpoznawania obiektów po wielkości i przewodności,
- dokładniejsza dyskryminacja z w/w powodu,
- podświetlenie ekranu (nocne poszukiwania),
- większa czułość i szerszy zakres ustawień parametrów.

Ciekawy jestem nowych opinii, zwłaszcza, że od ostatniej odpowiedzi tutaj minęło ponad 13 miesięcy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 16:17 
Porucznik
Porucznik

Z mojej strony nic się nie zmieniło dalej kolega z Safari ma dobre wyniki to znaczy odkąd chodzi na all metal :D ostatnio chodzi bardzo, bardzo powoli i dziwię się że potrafi coś jeszcze wykopać na śmietnisku tym zamulonym sprzętem. explororer oczywiście też zamułka :D . Moim zdaniem siła tych sprzętów to analiza wieloczęstotliwościowa zauważyłem że tam gdzie trudny teren Safari potrafi zaskoczyć, przelatuję XLT, kolega Proximą i nic a safari ciągnie . Osobiście jak będę wymieniał sprzęt z XLT to tylko na Explorer albo Safari, dodam że kolega od Safari opiera się głównie na dźwiękach które są świetne jednak i tak kapsla alu nikt nie odseparuje więc wszystko się kopie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2013, 09:29 
Szeregowy
Szeregowy

Witam kolegów. jestem posiadaczem Safari od grudnia i szczerze mówiąc nie mogę wiele powiedzieć;) Dlatego korzystając z okazji zapytam : chodzę w trybie "coin" ewentualnie "coin and jewelry" i mimo wszystko czasami kopię jakieś badziewia (gwoździe), których więc zakresów unikać chodząc w tych trybach??..czekam na sugestie;))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2013, 17:38 
Porucznik
Porucznik

Stare kwadratowe gwoździe maja wyższy odczyt jak ,,typowe" żelastwo, możesz spróbować ustawić dyskryminację ręcznie max do poziomu odrzucania małej folii, ale jednak to już za dużo, bo może pominąć złoto.Staraj się zejść całkiem z dyskryminacji do trybu ALL a Safari będzie chodził ponad przeciętnie, bo dyskryminacja mocno zamula potencjał minelabów wieloczęstotliwościowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 09:23 
Szeregowy
Szeregowy

dzięki za info, ale chyba na razie pochodzę z dyskryminacją bo dopiero ogarniam ten sprzęt:) wcześnieł tył tekentcis omega więc trochę trzeba się przestawić. Gość od którego odkupiłem safari mówił ,że w trybie chyba coin zakresu 19-27 nie warto kopać , ile w tym prawdy cholera wi..może jakieś sugestie ze strony kolegi kaaktusa??;;];];]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 12:08 
Generał Broni
Generał Broni

Nie zdecydowałem się na Safari.
Z perspektywy czasu mogę powiedzieć że jestem zadowolony z mojego ex i zamierzam na wiosnę dokupić snajperkę 4,5x7" i będzie git nawet na zaśmiecony teren. Przynajmniej mam taką nadzieję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 09:36 
Porucznik
Porucznik

emilioestevez6 napisał(a):
Gość od którego odkupiłem safari mówił ,że w trybie chyba coin zakresu 19-27 nie warto kopać , ile w tym prawdy cholera wi..może jakieś sugestie ze strony kolegi kaaktusa??;;];];]

Zasady jak z każdym sprzętem, weź cienką złotą obrączkę i cienką folię alu , zobacz odczyt, poniżej obrączki będzie folia alu, sygnał obrączki kopiesz na 100% jednak jeśli obrączka, moneta będzie w pionie w ziemi głęboko może dać sygnał na folię, czyli jak masz dobrą miejscówkę i czas kopiesz i folię. Jak nie chcesz się tego dnia męczyć to kopiesz od sygnału na obrączkę , ale np. ja pomijając sygnał na puszkę straciłem klamrę carską która wykopał kolega , a ostatnio miałem sygnał na śmieć 100% nieco poniżej folii miałem pominąć a był to medal . Folię powinno się sprawdzić, już po zdjęciu pierwszej warstwy ziemi wiadomo jak sygnał się nie zmieni to śmieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 23:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Zakresów raczej nie warto stosować, prócz (od -10 do +4) oraz (+40).
Na "All metal" może być ciężko. Ja zamierzam w tym roku rozpocząć na tym trybie.

Poniżej tabelka wykrywania przez Minelab Safari obiektów:
Załącznik:
safari.png

Załącznik:
legenda.png

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 00:16 
Szeregowy
Szeregowy

Panowie dzieki serdeczne za rady, o tabelkach juz nawet nie wspomnę ;))) teraz tylko czekam na roztopy, i na przetestowanie mojego nowego pinpointera co prawda whitesa aleco tam:))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 17:38 
Szeregowy
Szeregowy

Jeszcze jedno pytanko....mianowicie czy tabelka tyczy sie jakiegos konkretnego trybu? np"coin",cyz moze all metal?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]