Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zasyp dołek cz. 2
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 10:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam kolegów,pewnego razu chodziłem z kanarkiem po lesie i napatoczyłem się na polowanie.Napotkany myśliwy przestrzegł mnie abym nie zapuszczał się w prawo z wiadomych przyczyn.Trochę porozmawiał zemną,że ma kolegę który też szuka historii i pokierował mnie gdzie są ruiny starego gospodarstwa.Tereny były już przeszukiwane przez kolegów,ale dołki był ZASYPANE :1 Gdy wracałem to myśliwi i gajowi palili ognisko,mijając powiedziałem dzień dobry,odpowiedzieli i ani słowem,"kolego a pozwolenie to jest"Jestem przekonany,że gdyby dołki były nie zasypane to by się przyczepili.Tak jak poprzednicy pisali warto zasypywać bo nie wiadomo kiedy na kogo trafimy,pamiętajmy,że nikt nie zna lasu lepiej niż Oni,wiedzą o każdym zasypanym czy otwartym dołku.Panowie i jeszcze jedno JAK ZOBACZYCIE WNYKI, to prośba leśników aby je niszczyć [pamiętać należy,aby zrobić zdjęcie przed niszczeniem i po zniszczeniu],to robimy aby ktoś nie posądził was,że to wasze wnyki.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 11:27 
Generał Broni
Generał Broni

Dobry pomysł z robieniem zdjęcia wnyków przed zniszczeniem i po. A zawsze jest to dowód, w razie spotkania z leśnymi lub mundurowymi ludźmi, że nie tylko historia tych terenów jest nam bliska, ale także dbamy o żyjące tu obecnie zwierzaki. Pzdr,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 12:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fortus,dokładnie oto chodzi,z wnykami należy postępować jak z niewypałem czyli powiadomić odpowiednie służby,ale to trwa i dużo tłumaczenia.Więc każdy ma w komórce aparat i po zrobieniu zdjęć,przed zniszczeniem i po zniszczeniu,mamy dowód,że to nie nasze,a nie wiadomo kiedy straż leśna nadejdzie[wnyki najlepiej zakopać,dalej,aby ich nie nosić]Gdy rozejdzie się po Polsce,że pomagamy zwalczać kłusownictwo,to inaczej będą nas postrzegać,ORGANY LEŚNE ALE I SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE.A to tylko przybliża nas do legalności naszych zamiłowań :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2013, 14:56 
Chorąży
Chorąży

Witam
Z tym zakopywaniem wnyków to chyba nie najlepszy pomysł. Zakopywać po to, aby wykopał go następny poszukiwacz? A jak jeszcze trafi się jeden z tych co to nie zasypują po sobie i dalej sprawa nie załatwiona. Chyba najrozsądniej rzeczywiście zrobić zdjęcie i wynieść to z lasu. A potem czy na złom, czy do leśniczego to już nasza sprawa.
W ogóle jestem przeciwnikiem zakopywania (za wyjątkiem wiadomo czego) czegokolwiek w lesie. A już diabli biorą człowieka gdy podmęczony parogodzinnym wypadem męczy się nad dołkiem, na dnie którego spoczywa sobie opróżniony browarek. Jakby nie można było zabrać puszki ze soba i wyrzucić do śmietnika. No ale kto nosi smieci do domu. Śmiecie wywozi sie do lasu. :x

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2013, 19:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jarolud,masz racje co do zakopywania,chodzi mi o nasze bezpieczeństwo.Naprawdę ciężko będzie się wytłumaczyć służbom leśnym jak,cupną Cię z wnykami.Uwierz mi,1 wnyk więcej w ziemi,nic lasowi się nie stanie ale 1ego zwierzaka mniej to dla lasu strata.Rób jak uważasz.Wątek rozpocząłem aby niszczyć wnyki a w jaki sposób to zrobisz to decyzja należy do Ciebie.Zgodnie z prawem należy powiadomić służby leśne.Powodzenia :pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2013, 19:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jarolud oczywiście masz rację.tylko aspekt sprawy jest nieco inny.wnyki niestety wbrew utartym standardom wyglądają nieco inaczej niż malutkie oko rozpostarte między krzewem.dzisiaj najczęściej jest to stalowa lina zakotwiona do ziemi,która jednocześnie jest przywiązana do nagiętego drzewa, zwierzyna wchodząc w taki wynalazek nie ma najmniejszych szans i umiera kilka godzin w wielkich męczarniach.poluję od kilku ładnych lat i wiem kolego,ze gdybyś był sam na lesie i się władował w tego typu wynalazek zmieniłbyś diametralnie spojrzenie na temat.
pzdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2013, 19:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

''....napięta brzoza sprężynuje..''cyt.z pewnej komedii..co do wnyków,chodzac po lesie trzeba zwracaj uwagę gdzie sie staje tym bardziej teraz podczas obfitych opadów śniegu..a znalezione wnyki mozna spokojnie zabrac i przekazac lesniczemu na pewno bardzo wam podziękuje,i złego słowa nie powie ze latacie z wykrywką po jego lasach.. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 09:14 
Chorąży
Chorąży

Zgadzamy sie panowie co do jednego, że to dziadostwo trzeba bezapelacyjnie niszczyć. Też boli mnie serce gdy widzę w lesie każde padłe zwierzę, niekoniecznie z ręki kłusola. A ostatnio trafia mi się to coraz częściej. Standard - to przy szosach sarny i nawet młode dziki.
Jeśli chodzi o wnyki to sam w lesie miałem do czynienia wielkorotnie wyłącznie z różnej maści pętlami i zawsze je likwiduję czy to pakując do plecaka czy zarzucając wysoko w koronę drzew. Raz za to natrafiłem na poletku pomiędzy laskami na narzędzie zbrodni kłusola, samoróbkę-maczetę (rurka zespawana z szerokim ostrzem).
No ale miało być o dołkach :)
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 lutego 2013, 00:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

heja heja, w tvn24 wypowiadał się leśnik, że nie wolno zabiera wnyków ani przy nich mądrować, bo gdy złapią przy tym to lipa i tyle, skąd będą wiedzieli że to nie ty zakładałeś? a jak ich zobaczyłeś to udawałeś że chowasz czy idziesz zanieść... a tak serio to raz z psem byłem na spacerze i też w gówno zwane "wnykiem" mi się zaplątał... ale udało się raz dwa trzy i po sprawie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2013, 12:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja natomiast czesząc pewien las ,który jest w pobliżu niemieckiego zapuszczonego cmentarza znalazłem niezły dół.
To nie wszystko , na cmentarzu wymienionym powyżej były podobne wykopy, niestety nie zrobiłem zdjęć :(

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2013, 21:16 
Generał Broni
Generał Broni

Hieny dojdą wszędzie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2013, 22:42 
Pułkownik
Pułkownik

stalker84 napisał(a):
Ja natomiast czesząc pewien las ,który jest w pobliżu niemieckiego zapuszczonego cmentarza znalazłem niezły dół.
To nie wszystko , na cmentarzu wymienionym powyżej były podobne wykopy, niestety nie zrobiłem zdjęć :(
Debilów nie brakuje. Ja też miałem u siebie podobny dół zostawiony. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 22:00 
Plutonowy
Plutonowy

Ja spytałem dwóch takich czemu ni zasypują dołków ? to usłyszałem spi....aj pan :o .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 22:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

po zastosowaniu sie do zaleceń,jaki czas kolega wykręcił ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 22:10 
Plutonowy
Plutonowy

Co najlepsze było to dwóch sczyli na oko ze 12 -15 lat , no z takim podejśćiem do tego hobby daleko nie zajdą :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]