Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 20:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sprzedam Karabin Mauser 98k polskie deko CLK KGP
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 00:30 
Pułkownik
Pułkownik

Zgadzam się, cena jest kosmiczna ale z drugiej strony mamy wolny rynek, jak ktoś cierpi na nadmiar PLN to jego sprawa. Swoją drogą, ta 29-ka z Gunservis-a już 2 razy była w rezerwacji która była potem zwalniana (może potencjalny nabywca źle policzył zera :666 ). Od dłuższego czasu obserwuję Egun, w tym czasie pojawiło się kilka naprawdę pięknych polskich VIS-ów, niestety nie dopatrzyłem się nawet jednego równie ładnego kb/kbk. A ile czego wyprodukowano wszyscy wiemy. Biorąc pod uwagę ostatnią nowelizację UOBIA popyt się mocno zwiększył.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 02:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

witam kolegów,

chwile tu nie zaglądałem, fotek już nie ma sensu zamieszczać, bo karabin już sprzedany kolekcjonerowi, rekonstruktorowi.
był to typowy niemiec 98k, wszystko ful oryginał, kompletne, stan według mnie chyba średni, ale najważniejsze że legalny w PL. nabite clk.
zgadzam się z Argo, że broń do dekowania to idzie taka która już jest mocno wyeksploatowana, przecież żywotność lufy takiego karabinu to też ileś tam tysięcy strzałów, a później wymaga remontu, wymiany, bo jest niecelna, nie nadaje się choćby dla myśliwego. a taniej jest ja zdekować niż wymieniać lufę.
a taka właśnie zdekowana może jeszcze długie lata cieszyć kolekcjonera na manekinie, może wisieć nad kominkiem, czy rekonstruktora, bo nie biega z plastikiem, tylko z oryginalnym metalem.funkcja edukacyjna, na pikniku, po reko można dać dzieciakom do zabawy, przeładować, klepnąć na sucho, zobaczyć jak zamek pracuje etc.

a cena koledzy??

no cóż jesteś w europie i jest europejska...

jeżeli ktoś kupi na e-gunie przechodzonego mausa na chodzie, tzn. kupi mu ją rusznikarz, za powiedzmy około 1200-1500zł. do tego doliczcie przesyłkę z niemiec.
dalej ten rusznikarz musi dokupić w clk specyfikację ttechniczną, później musi według niej wykonać dekowanie (koszty robocizny),następnie musi zawieść mausa do warszawy do ckl kgp, zakładam że gdzieś średnio z jakiegoś zakątka polski jest to około 400-500km. w jedną stronę, czas rusznikarza, paliwo = koszty, tam go zostawia i czeka aż clk kgp sprawdzi dekowanie czy jest wykonane prawidło i nabije swoją sygnaturę clk kgp, za co też pobiera opłatę, czas oczekiwania co najmniej pół roku, anie raz i rok czasu, później znowu rusznikarz musi po to jechać = koszty paliwa średni 800-1000km. i wtedy może ją TOBIE sprzedać, i musi coś zarobić, marża 25-30% ??? 50% ?? nie wiem?
to jak policzycie koszty to wyjdą one około 1000zł. razem +cena broni z eguna 1200(przy dobrych wiatrach) + marża rusznikarza 500(około) to macie razem 2700zł.

stąd polskie deko są takie drogie ............

oczywiście wyjdzie taniej jak będzie robił kilka sztuk na raz i za jednym razem za wiezie do warszawy do clk kgp kilka, kilkanaście sztuk broni, ale to i tak jest drogo....

czemu na zachodzie jest taniej nie wiem? może tam jest tańsza i prostsza procedura dekowania? tam chyba sam rusznikarz może tego dokonać ? bez kontroli polizei ? nie wiem...

a jak komuś drogo to niech na reko goni z wykopkiem i trzyma go w domu... a jak zaglądną na wizytę, to będzie proces sądowy.... a jak się zakończy ? oczywiście można wygrać w sądzie uniewinnienie, względnie umorzenie... ale to kilka lat stresu i duża kupa kasy....
polecam :-)

niech każdy sobie sam przekalkuluje co się mu bardzie opłaca ?
ryzykować czy nie?
podsumowując kolekcjonerstwo(broni etc.), rekonstrukcje to nie jest raczej chyba sport dla ubogich...

jeszcze kilka linków dla porównania cen... zwróćcie uwage na ceny karabinu MG 42/53

http://www.gunservis.pl/sklep.php?tabela=deko_karabiny

http://www.saguaromike.com/sklep/index. ... -bron-deko

i dorzuce jeszcze ciekawostkę... Mannlicher 95 full legal, na chodzie, w 100% sprawny technicznie, na pozwolenie, można sobie nawet z niego postrzelać na strzelnicy, a cena 199 euro :-) śmich na sali :-) ach plu jeszcze wysyłka do polski...
tylko oczywiście trzeba mieć najpierw pozwolenie w polsce by móc go sobie zamówić..

http://www.frankonia.de/207868/171074/p ... ber=141806

zastanawiam się właśnie nad jego zakupem,bo jestem na etapie kompletowania sprzętu do rekonstrukcji Austriaka - w końcu zbliża się 1914 - 1915 sto lat później :-) to można by z niego wywalić trochę ślepaków na polach bitewnych wielkiej wojny :-)

Choć Moskal psiawiara

Drogę nam zastąpi,

To kul z Mannlichera

Nikt mu nie poskąpi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 13:18 
Moderator
Moderator

Pablo, jest tansza bo dekowanie w Reichu kosztuje cirka 100 ojro od sztuki, robi ci to rusznikarz praktycznie od reki, w tej chwili nawet nie musi sie pod tym BKA klepnac i co bardzo istotne nie ma bzdurnego wymogu udokumentowania pochodzenia co podowuje ze wykopki dekuja niemal seryjnie i po kosztach...zreszta w naszych warunkach pochodzenie broni to tez bzdura maksymalna bo takie coś to można bez wiekszego problemu załatwic - w koncu jestesmy w Unii :lol:
Manlichera na chodzie to mozna łynkac w kraju ..... swojego czasu pojawialy sie za 1200-1400 zeta sztuka ( karabinki) a przy 200 ojro na Egunie i buchalterii koniecznej do przywozu wole doplacic te 4-6stow zeby nie musieć sie z tym bujać, bo i tak strace czas i paliwo na jezdzenie po komendach ...... a jesli szukasz sztuki na reko to bierz tego w kalibrze 8x50R ...... idealnie pasuja ślepaki z mosina - przetestowane niejednokrotnie :666 choć trzeba przyznac ze trafiają sie znaczne rzadziej nic 8x56R ...za to do tego drugiego Prvi Partizan nadal produkuje amunicje wiec postrzelasz na strzelnicy ...a najlepiej kupic mańka w obu kalibrach :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 16:40 
Specjalista
Specjalista

Witam,

pablo11 napisał(a):
zgadzam się z Argo, że broń do dekowania to idzie taka która już jest mocno wyeksploatowana, przecież żywotność lufy takiego karabinu to też ileś tam tysięcy strzałów, a później wymaga remontu, wymiany, bo jest niecelna, nie nadaje się choćby dla myśliwego. a taniej jest ja zdekować niż wymieniać lufę

Chyba jednak nie zawsze. Do dekowania często idą również egzempl. magazynowe
głównie te z bloku "post-sowieckiego" - które są jeszcze pozawijane w papierze.
Spójrzcie na wojenne mosiny, PPS'y, PPsz, DP, TT oraz powojenne km'y - nawet ryski na kolbie
czy na oksydzie i idealne bruzdy w lufach, w przypadku tych pierwszych - nawet na wojennych rocznikach.
Zwyczajnie naprodukowano tego tyle za dużo, iż sprawnej (zwłaszcza tej maszynowej) nie ma już
gdzie sprzedawać.
A i mauserów takich w stanach magazynowych przecież nie brakuje :)

pablo11 napisał(a):
jeżeli ktoś kupi na e-gunie przechodzonego mausa na chodzie, tzn. kupi mu ją rusznikarz, za powiedzmy około 1200-1500zł. do tego doliczcie przesyłkę z niemiec.
dalej ten rusznikarz musi dokupić w clk specyfikację techniczną, później musi według niej wykonać dekowanie (koszty robocizny)

To teraz takie pytanko;
Po kiego czorta sprowadzać broń sprawną, a następnie do całej zabawy doliczać koszt "dekowania"...
skoro nawet gotowe DEKO na Egunie jest tańsze niż DEKO w PL ?! i to jak widać na przykładzie tego
30M1 nawet kilku krotnie tańsze? Pomijam tutaj mausery 98k, bo to "niemczyzna" która jest obecnie
"na topie" tak u nich, jak i u nas, i w cenach nie ma aż takich różnic. Ale weźcie jakąkolwiek inną broń
DEKO z oferty dajmy na to takiego OKOPU, i poszukajcie takie same modele na Egunie, lub M&F firearms
czy nawet "ZiB Militaria".
Często wychodzi od kilku set, do nawet kilku tysięcy pln różnicy (jak np. w przypadku MG 42/53).
Rusznikarz ma uprawnienia, i dla niego bez znaczenia czy sprowadza broń DEKO, czy broń w pełni sprawną...
...a może nawet ma to znaczenie - gdyż gotowe DEKO z Niemiec może "jechać" do owego rusznikarza w PL zwykłą
przesyłką, a nie jakimś specjalnym drogim kurierem jak broń sprawna (i już koszta sprowadzenia są mniejsze).
Ponad to odpada cała papierkowa robota, czasochłonne wypisywanie papierów EWB, ect. gdyż dla Niemców
broń DEKO to złom, i praktycznie wszystkie firmy wysyłają ją na całe EU bez wnikania w przepisy danego kraju.
Jako iż DEKO zza Odry nie jest od tak legalne w PL, rusznikarz wysyła je tylko do CLK w celu POTWIERDZENIA pozbawienia cech bojowych.
W CLK chyba nawet istnieje taki termin jak "broń pozbawiona cech bojowych wg.
specyfikacji Niemieckiej" (czy jakoś tak).
Nie licząc wersji SALUT (które są w PL nielegalne i trzeba w nich dokonać pewnych przeróbek), DEKO zza odry
w 90% przypadków, nie różni się praktycznie niczym od DEKO wykonanego wg. specyfikacji Polskiej.
Jedyna "kosmetyczna" różnica może być w jakiś modelach broni maszynowej - np. w takim MG 42/53 - np. nie wiem czy
w niemieckim DEKO lufa w ramie jest wspawana na stałe aby nie można było jej wymienić, nie wiem również
jak to wygląda w modelu od CLK. (Trzeba by dokładniej zajrzeć w naszą specyfikację).
Aczkolwiek wszystkie modele kb. powtarzalnych są "zdekowanie" identycznie jak nasze; zamek
(a konkretniej jego czoło) ścięty pod kątem 45 stopni, zaspawana iglica, zaspawana komora nabojowa,
zaczopowana dodatkowo lufa. Niemieckie DEKO jest chyba nawet bardziej "zniszczone", gdyż
niemieckie przepisy wymagają nawiercenia w lufie aż 6 otworów o średnicy bodajże kalibru lufy -
a w polskim DEKO aż tylu chyba się nie wymaga zatem chyba nawet lepiej.
(W załączniku foto owych 6 nawierceń w lufie w DEKO niemieckim na przykładzie PPSz -
jak ktoś z mas ma DEKO PPsz od CLK niech napisze ile otworów posiadają "nasze" sztuki)
Dlatego nie wiem co taki rusznikarz miałby mieć do roboty z taką "bronią DEKO" z Niemiec,
jak tylko wysłanie jej do przyklepania do CLK. Po co generować sztuczne koszta?

Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 17:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

cześć,

Do Argo, ja tam w PL nie widziałem Mannlicherów wojennych, są myśliwskie sztucery, ale zawsze są jakieś różnice, a to w kolbie, a to w czymś innym, a ja chcę taki model wojenny :-)

Agro ja wole zamówić z Frankonii z Niemiec za 200 oyro, to jest 850zł. plus wysyłka, nie powinno przekroczyć 1100zł.
Z papierami jest spoks, bierzesz tylko uprzednią zgodę przewozową z WPA i wysyłasz listem do niemiec, a oni ci wysyłają paczką DHL do domu broń, bo u nich wysyłka jest uregulowana przepisami, a nas już nie ale DHL ma to gdzieś.
Siedzisz w domku, a kurier przynosi ci pod drzwi paczuszkę, otwierasz przy kurierze, sprawdzasz karabin i rejestrujesz do 5 dni.Waze by włożyli do paczki fakturę i potwierdzoną uprzednią zgode przewozową.Płacisz wcześniej przelewem przez internet lub ewentualnie kurierowi.
A to, że w PL nie ma rozporządzenia dotyczącego przesyłania broni i amunicji to jak widać nikogo nie interesuje :-) DHL niemiecki przewozi do PL bez żadnych problemów :-)

Do Loslau
Rusznikarz nie może na terenie PL żadnej broni wysłać do CLK bo nie ma rozporządzenia wykonawczego do ustawy. Trzeba jechać osobiście, a to są koszty.
Ponadto w CLK sprawdzają i są różnice między dekowaniem polskim a innym unijnym, więc zazwyczaj zawsze jest coś do przerobienia... znowu koszty... plus koszty nabicia sprawdzenia i nabicia clk... znowu koszty...
wyjątkiem jest chyba tylko mauser 98k a reszta niestety do przeróbek, bo polskie CLK KGP nie honoruje innych deko niż swoje.... :-(
i znowu trzeba za pół roku ponownie jechać po odbiór... więc jak policzysz średnio ze trzy kursy tam i z powrotem do Warszawy to wiesz jakie koszty...

a sprzet radziecki to może faktycznie niekiedy idzie funkiel nówka do dekowania, bo mieli tam tego sporo...

ogólnie podsumowując POLSKA to bardzo dziwny kraj... zwłaszcza jeśli chodzi o nasze prawo i przepisy, brak spójności i logiki...nie raz jedno przeczy drugiemu etc.
przyjdzie nam jeszcze długo poczekać na lepsze czasy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 17:58 
Pułkownik
Pułkownik

pablo11 napisał(a):
A to, że w PL nie ma rozporządzenia dotyczącego przesyłania broni i amunicji to jak widać nikogo nie interesuje :-)

Oj kolega chyba lekcji nie odrobił...
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2012/1004/1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 17:58 
Specjalista
Specjalista

pablo11 napisał(a):
Ponadto w CLK sprawdzają i są różnice między dekowaniem polskim a innym unijnym, więc zazwyczaj zawsze jest coś do przerobienia... znowu koszty... plus koszty nabicia sprawdzenia i nabicia clk... znowu koszty...
wyjątkiem jest chyba tylko mauser 98k a reszta niestety do przeróbek, bo polskie CLK KGP nie chonoruje innych deko niż swoje.... :-(

Nie wiem jak inne Unijne (DEKO z innych krajów mnie nie interesuje), ale w Niemieckim i Polskim nie ma
chyba aż takich różnic, które wymagały by aż takich kosztownych przeróbek.
A już na pewno w przypadku kb. (pomijam jakieś skomplikowane modele MG).
Miałem w rękach DEKO Mosina od CLK jak i BKA i oba zdekowane identycznie. Jedyną różnicą
był wytrawiony znak CLK, i owe 6 otworów śr. kalibru w lufie niemieckiego DEKO.
No chyba iż wiesz jakie to różnice, i napiszesz jakie to konkretnie przeróbki trzeba jeszcze dodatkowo wykonać?
A może miałeś na myśli wersje SALUT - które faktycznie zmodyfikowane są nieco inaczej
(strzelają ślepakami 8mm knall) i one wymagają już przeróbek przed legalizacją w PL.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 21:28 
Moderator
Moderator

pablo11 napisał(a):
cześć,

Do Argo, ja tam w PL nie widziałem Mannlicherów wojennych, są myśliwskie sztucery, ale zawsze są jakieś różnice, a to w kolbie, a to w czymś innym, a ja chcę taki model wojenny :-)

No to malo widziałes ...właśnie Gunservis miał z półtora roku temu mannlichery 95 ( karabinki) po 1200 sztuka jedyny problem z nimi byl taki ze były z lat 20-30 XX wieku czyli już nie c.k. tylko federalne...mialem brać ale zablokowałem sobie papier bo ratowałem kumplowi bron dla syna ( jemu tez się papier skończył a okazyjnie były do wzięcia dwie sztuki) ...a jak odkręciłem temat to już było po ptokach, rozmawiałem z człowiekiem z tej firmy i mówi ze to nie jest żadne halo bo sie pokazują, a jeśli chcę na chodzie to nawet lepiej, bo dla niego mniej roboty.

pablo11 napisał(a):
wyjątkiem jest chyba tylko mauser 98k a reszta niestety do przeróbek, bo polskie CLK KGP nie honoruje innych deko niż swoje.... :-(

CLK gwoli scisłosci honoruje (tzn potwierdza bez pyskowania) 4 specyfikacje niemieckie dla Mosina ( wszystkich modeli) Mausera 98 ( wszystkich odmian) szwajcarskiego Schmidt-Rubina, ale nie pamietam ktory konkretnie model, oraz dla szwedzkiego Mausera M96
pablo11 napisał(a):
i znowu trzeba za pół roku ponownie jechać po odbiór... więc jak policzysz średnio ze trzy kursy tam i z powrotem do Warszawy to wiesz jakie koszty...

Zawiezienie i odbior sprzeta to sa dwa kursy , nie wiem skad wziales trzeci :lol: , pol roku to moze trwac jesli nie ma specyfikacji dla danej pukawki, ale teraz juz specyfikacje sa dla naprawde bardzo wielu modeli i cały czas przybywaja nowe.
pablo11 napisał(a):
przyjdzie nam jeszcze długo poczekać na lepsze czasy...

Owszem moglo by byc lepiej, ale ja obecnie tez nie narzekam :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 23:33 
Specjalista
Specjalista

Argo napisał(a):
pablo11 napisał(a):

CLK gwoli scisłosci honoruje (tzn potwierdza bez pyskowania) 4 specyfikacje niemieckie; dla Mosina ( wszystkich modeli) Mausera 98 ( wszystkich odmian) szwajcarskiego Schmidt-Rubina, ale nie pamietam ktory konkretnie model, oraz dla szwedzkiego Mausera M96

Takie sztuki są na liście, ale wydaje mi się iż taki rusznikarz przepchnął by każde niemieckie DEKO,
broni długiej w CLK, właśnie na zasadzie samego "potwierdzenia pozbawieniach cech".
I to bez dokonywania jakichkolwiek przeróbek.
Niemcy dekują wszystkie dł. kb w taki sam sposób, tak samo zdekowany będzie zatem mosin
(wiszący na naszej liście), jak i każdy inny karabin z zamkiem ślizgowo-obrotowym.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 02:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

do kolegi Beryl,

faktycznie gdzieś mi umknęło to rozporządzenie, widziałem projekty, ale nie zauważyłem że już weszło w życie, co nie zmienia faktu że na razie jest to martwe rozporzadzenie, gdyż żaden z operatorów na terenie RP nie swiadczy takich usług, gdyż zgodnie z rozporzadzeniem musiał by miec magazyn broni, a to sie po prostu nie opłaca....
a czy sie bedzie w ogóle kiedyś opłacało? może w przyszłości?? trudno powiedzieć

do Loslau

Argo mnie już tutaj troche wyreczył, jak wspomniał nasze CLK honoruje tylko cztery rodzaje deko niemieckiego...

a co z czeskim deko?francuskim?włoskim?

ponadto honorują tylko najbardziej typowe rodzaje broni, a jak byś miał jakis wynalazek typu PM, ckm, albo "egzotyczny" karabin to zapomnij, koszty masakra, nie opłaca się.. tak mi sie wydaje?
ponadto czas opracowania specyfikacji... rok,
konkretów nie znam wiec nie podam,
na temat podejścia CLK do salutów się nie wypowiadam, bo nie miałem z tym doczynienia, ale domyślam sie ze trzeba by miec na taką zabawke u nas pozwolenie na broń do celów rekonstrukcyjnych, na to pozwolenie można miec nawet broń typu full auto, oczywiście tylko na ślepa amunicję,

do Argo
heh Argo z tym Mannlicherm w Gunservise toś dogiął :-)
heh no coś już tam widziałem w temacie broni :-)
mnie się podoba ten z frankoni, mam już od nich mośka 91/30 i jest gut :-)

cena 1200zł. też całkiem przyzwoita, czasem patrze też na eguna, to używki też są stosunkowo tanie....
korci mnie własnie taki maniek 95/34 :-)
nie koniecznie musi być aż taki koszerny CK :-) późniejszym też się zadowole, byle był sprawny, i ładnie ślepaki odpalał na bitwie :-)
one sa w kal. 8x56, a wojenne CK były 8x50, ale ślepy mosin pasuje do komory... :-)

Argo no jak skąd trzy wyjazdy...

po raz pierwszy im zawozisz deko, za pół roku dowiadujesz się ze trzeba coś przerobić, wiec jedziesz po raz drugi po odbiór(tzn. rusznikarz jedzie, bo ty nie możesz to to strasznie groźna broń deko :-) następnie rusznikarz dokonuje przeróbek i znowu zawozi, to już jest trzeci raz, a za pół roku dowiadujesz sie ze tym razem już jest wszystko ok, to jedziesz rusznikarz jedzie już po raz czwarty po odbiór... i już może ci sprzedac, wiec doliczy siobie za te cztery kursy do Warszawy,
tym razem wyszły mi nawet cztery kursy :-)

nie wiem, czy teraz jest szybciej ja swoje deko robiłem jakies 4 lata temu i musiałem czekać grubo ponad pół roku... może teraz już mają wieksze moce pzrerobowe ? nie wiem :-) mówie tylko z własnego doświadczenia :-) i to wszystko po to by móc kawałek zakołkowanego metalu powiesić na ścianie :-)

dlatego teraz już się wyleczyłem pomału z deko, no chyba że jakieś maszynowe, gdyż mam pozwolenie na kolekcjonerską na kilkadziesiąt szt. więc zapas jest :-) nic tylko kupować :-) , kosztowało to troche czasu i kasy, ale jest satysfakcja i zabawki na chodzie, a nie kołkowane... :-)

owszem mogło by być jeszcze lepiej, ale ogólnie to już jest "troszkę normalniej" :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 03:01 
Specjalista
Specjalista

pablo11 napisał(a):
Argo mnie już tutaj troche wyreczył, jak wspomniał nasze CLK honoruje tylko cztery rodzaje deko niemieckiego...
Ponadto honorują tylko najbardziej typowe rodzaje broni, a jak byś miał jakis wynalazek typu PM, ckm, albo "egzotyczny" karabin to zapomnij, koszty masakra, nie opłaca się.. tak mi sie wydaje?

No, nie wiem :) nawet na tym forum były pokazywane np. thompsony z wytrawionym CLK,
zatem obstawiam przy swoim iż wszystko da się przepchnąć i musi się to mimo kosztów jednak opłacać :)
Zwłaszcza iż właśnie owa maszynowa musiała już przyjechać do polski jako DEKO, gdyż np. w Niemczech (nie wiem
jak gdzie indziej) full-auto w rekach cywilnych jest raczej nie do pomyślenia :666
Fakt faktem czasami pojawiają się egzemplarze przerobione na ogień pojedynczy (np.LuxDefTec),
ale są one dosyć drogie, i raczej nie opłaca się ich nabywać, i przerabiać na DEKO.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 12:01 
Moderator
Moderator

Jasny gwint pany ...cholery mozna z wami dostac :lol:

http://bip.kgp.policja.gov.pl/portal/kg ... owych.html

Pablo tu sobie sprawdz na co jest jest w tej chwili specyfikacja PCU ...jest tego calkiem sporo w tym tez troche egzotyki
Jeśli na dana pukawke masz specyfikacje to tylko i wyłacznie dwie wycieczki, zawozisz i odbior, bo gosc ( tzn rusznikarz czy inny koncesjonowany "dekownik") ma czarno na białym napisane co ma zepsuć.

Cytuj:
na temat podejścia CLK do salutów się nie wypowiadam, bo nie miałem z tym doczynienia, ale domyślam sie ze trzeba by miec na taką zabawke u nas pozwolenie na broń do celów rekonstrukcyjnych, na to pozwolenie można miec nawet broń typu full auto, oczywiście tylko na ślepa amunicję,

Tak, ale tylko jesli maja powyzej 6 mm kalibru, co powoduje ze wszelkie pukawki na 6 mm platz/knall sa u nas legalne bez pozwolenia, wynika to wprost z UoBiA ( a dokładnie definicji broni alarmowej) i doswiadczen paru osob które to sobie przywiozły prywatnie do PL.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 14:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

heh

Agro faktycznie już trochę tego tam mają w tym CLK i faktycznie jest nawet trochę egzotyki, nie zaglądam tam, bo mnie to średnio interesuje... :-)

Do Loslau,

Thompson jest na liście specyfikacji, ale nie według niemieckich papierów.
czyli każde deko unijne thompsona trzeba zawieść do naszych spec majstrów z CLK na ogledziny i na poprawki...

albo możesz zamówić przez rusznikarza z USA sprawnego full auto thompsona i go dekowac od poczatku u nas...
lub jak masz pozwoleni, to też zamawiasz przez rusznikarza full auto, dalej on ci go przerabia tylko na semi auto, czyli pojedynczy ogień, oględziny w warszawie, zatwierdzają to w clk i masz na pozwolenia full legal oryginał strzelający ogniem pojedyńczym... ale jakie to koszty? jak ktoś lubi?
robia już tak z MG 34 i MG 42 z niemiec, zamawiasz na polskie pozwolenie albo prosto zniemeic z ich papierami ze jest to wersja semi auto, lub rusznikarz zamawia wersje full auto i przerabią ją na semi...
fajna sprawa miec takie MG 34 na pozwolenie chocby stzelające tylko ogniem pojedynczy, wtedy to się można pobawić na strzelnicy, a we wdzianku z epoki to juz luxus :-)

z pewnoscią pojawi się taki sprzęt niebawem na komercyjnych strzelnicach, bo już się takie wersje STG 44 pojawiają ...

rynek, zainteresowanie i popyt wśród klientów wymusi pojawienie się takowego sprzetu...

podobno pojawiają się też już u nas w sklepach PPs i PPSz w wersji semi auto, mają wymieniony całkiem nowy przeprojektowany mechanizm spustowy, które można nabyć na pozwolenie sportowe, myśliwskie, kolekcjonerskie, rusznikarze kupują z agencji, czy ze wschodu, nie wiem, nastepnie przerabiają, sprzedają i zarabiają.

pojawiają się też przerobione PPs i PPSz w wersji full auto, tylko na ślepą amunicję w kal. chyba 8mm i 9mm, i na ich posiadanie trzeba miec pozwolenie do celów rekonstrukcji, lub na kolekcjonera, bo generalnie na kolekcjonera można miec wszystko z wyjątkiem maszynowej full auto,
czyli coś tam się zaczyna dziać w interesie, być może już za kilka lat z rekonstrukcji znikną odlewy alu, czy plastikowe asg, może bedzie normalniej, tak jak na zachodzie ?

http://www.szable.pl/index.php?page=sho ... =1&lang=pl

podsumowując, nowelizacja ustawy "troszkę" unormowała zabawy z bronią, w związku z czym widac ewidentnie na rynku, że popyt się zwiększył, ceny broni też podskoczyły w górę, bo ruch w interesie wiekszy i sklepy z bronia zwiekszają obroty, więcej ludu zagląda na rekonstrukcje, na strzelnice, na pikniki strzeleckie,chłopaków nie biorą do woja, a słyszeli od innych kupli, od ojców, jak to się strzelało kiedyś w woju... wiec lud przychodzi na strzelnicę komercyjną i dopytuje, chce z ak postrzelac, widac że zapotrzebowanie na rynku robi się coraz większe z kazdym rokiem...
coraz większa komercjalizacja...
do tego rekreacja, wiatrówki do 17J, oraz czarny proch bez pozwolenia, naród chce się bawić :-)
bezpiecznie i normalnie...społeczeństwo się nam cywilizuje :-)
heh szkoda że do nas ten trend przychodzi dopiero teraz...
a na zachodzie to już dawno temu mieli :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 17:18 
Specjalista
Specjalista

Witam,

pablo11 napisał(a):
Thompson jest na liście specyfikacji, ale nie według niemieckich papierów.
czyli każde deko unijne thompsona trzeba zawieść do naszych spec majstrów z CLK na ogledziny i na poprawki...

Bez znaczenia czy według naszych papierów czy niemieckich - gdyż jak już wspominałem
niejednokrotnie w tym wątku - różnice w specyfikacjach mogą być tylko na co po niektórych nietypowych modelach,
i to głównie kosmetyczne. Miałem w łapach wiele egzemplarzy DEKO polskiego,
jak i Niemieckiego, i w przypadku karabinów powtarzalnych - różnicą zawsze była tylko większa liczba nawierceń
w lufie w DEKO Niemieckim. Zatem nie mam pojęcia o jakie wieczne przejażdżki do CLK, i poprawki
może chodzić. No chyba iż CLK stwierdzi iż nasz dekowiec zza Odry ma jednak zbyt wiele dziur w lufie,
i każe biednemu rusznikarzowi połowę zaspawać :666

Nikt też nie sprowadza sprawnych thompsonów w celu dekowania, zwłaszcza zza oceanu, bo sam koszt
sprowadzenie równał by się cenie kilku gotowych DEKO zza odry które wystarczy tylko przyklepać w CLK.
Nie ma też potrzeby sprowadzania drogiej wersji Full-auto (czort wie skąd) skoro np. w Niemczech
można kupić od razu przerobione na semi-auto (np. od wspomnianego LuxDefTec) za rozsądne pieniądze.
http://www.egun.de/market/item.php?id=4 ... 49370a0364

Generalnie na forum jest trochę ludzi, którzy dawno wypięli się na zdzierstwo naszych dealerów broni
DEKO, i doskonale wiedzą jak wygląda sprawa sprowadzania i legalizowania takowych od naszych
zachodnich sąsiadów - i robią to do lat :) Nie napiszą tego oczywiście jak to przebiega od a do za na forum, gdyż
wychodzą z założenia (i słusznie) iż jak komuś zależy - sam dowie się co i jak.
Ale mogą być też osoby, które na siłę będą powielały informacje jaka to kosztowna, trudna i nieopłacalna
procedura - chyba nie muszę pisać dlaczego :666
Ja od siebie napiszę tylko iż całkowity koszt sprowadzenia DEKO zza Odry, i zalegalizowania go u nas
zamyka się (zależnie od modelu) w około 1000pln za sztukę. Zatem jak widać na przykładzie 30M1
z oferty takiego okopu - nawet po doliczeniu tych kosztów jesteśmy sporo na plusie ;)
Mi również nie zależy, nie mieszkam już w PL, i sowich zabawek nie musiałem nigdzie do przyklepania
wysyłać żadnym dziwnym instytucjom, ale polemizować zawsze można :)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 00:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Loslau,

jesteś troszkę w błedzie, co innego oglądac sobie polskie deko, a co innego kupić w sklepie, a co innego samemu prywatnie sobie na własny rachunek sprowadzać broń przez rusznikarza i dekować.
jak przejdziesz sam na własnej skórze to pogadamy.
ja to przerabiałem na własnej skórze 5 lat temu i wiem ile mnie to kosztowało zachodu i kasy, może teraz się już coś zmieniło i jest łatwiej.nie wiem bo się tym już nie interesuje, bo zrobiłem sobie już pozwolenie na broń i teraz interesuje mnie już tylko pełnosprawna broń na chodzie, z której moge sobie w kazdej chwili postrzelac.

i nie gadaj, ze wszystko jedno czy według naszych papierów czy niemieckich, bo clk i tak "wie swoje" a kij od miotły raz sam w roku strzela... mieli też swego czasu swoją czarną listę :-)

tak jak wspomniałem ja to znam z autopsji z przed 5 lat, może teraz coś się zmieniło na lepsze, nie wiem, bo się tym nie interesowałem? a jak bym miął kupić deko to chyba bym wolał kupic w naszym polskim sklepie i tylko zarejstrowac, niz samemu prywatnie sprowadzac, bo mniej zachodu z tym i kosztów.

i nie wiem, o jakim przyklepaniu deko unijnego mówisz?
bo zgodnie z przepisami jak prywatnie sobie przywieziesz do nas deko thompsona to u nas jest on traktowany jak w pełni sprawna broń !!! jak cię z nim złapią to grożą za to co najmniej zawiasy...
a jak go sam zawieziesz do clk? przecież jestes osobą nieuprawniona, tylko rusznikarz może u nas z taką bronią sie poruszać,i jeszcze musisz miec jakiś dowód zakupu? faktura?
dopiero jak rusznikarz zrobi zgodnie z nasza specyfikacją i da to do clk celem nabicia numeru, to dopiero mozesz TY kupic od niego.
ja wiem, ze to jest dziwne i nienormalne, ale po prostu takie mamy przepisy,tak jest tu u nas, w polsce...

natomiast jak ktoś ma już pozwolenie na broń, to faktycznie z zakupem broni w wersji semi auto, czy innej z e-guna nie ma wiekszych problemów i rejestracją u nas, wysyłają z niemiec do nas bez problemu..

a wyobraź sobie, ze jak byś zakupił takiego thompsona deko z niemiec z eguna, wysłali ci go paczką do domu na terenie pl, to po otwarciu paczki już masz go nielegalnie...
mogli by go tylko wysłac do ruszniakrza a on z nim musi jechac do wawy etc. i dopiero jak juz wszystko zrobi zgodnie ze specyfikacją, oni nabiją numer, to mozesz go od niego odebrac...
ile czasu stracisz? kasy?
tak to już niestety u nas wygląda, ja rozumiem, ze ludzie i tak prywatnie sprowadzają i maja to gdzieś, ale w razie "W" jest problem...

heh Loslau ja nie wnikam jak inni sprowadzaja i przyklepują to i tamto w clk, mnie to już po prostu nie interesuje, bo mam pozwolenie i kupuje już tylko broń na chodzie, acha i nie mam też nic z tego by mówić jak kosztowna jest procedura dekowania, sklepu z bronią nie prowadzę, miałem jeden swój egzemplarz i tyle, zresztą i tak już jest sprzedany, a dzielę się tylko swoimi doświadczeniami z przed 5 lat

heh ja również uważam, że polemizować można, wymiana zdań, poglądów i doświadczeń jest wskazana... :-)
masz dobrze, bo nie mieszkasz w pl i nie podlegasz pod te nasze dziwne procedury, może u nas też kiedyś tak będzie?

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]