Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Policja ściga nielegalnych poszukiwaczy z czasów II WŚ
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 10:46 
Porucznik
Porucznik

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /130309873 - Tak jak opisała to jedna osoba w komentarzach pod artykułem. Najlepiej nic nie robić (chodzi mi tutaj o lokalne muzeum, czy konserwatora), a jak amatorzy coś znajdą to się rzucać rękami i nogami, że to "nasze" i nam się należy. Według mnie w takim właśnie kontekście napisany jest ten artykuł.

Cytuj:
Policja ściga nielegalnych poszukiwaczy skarbów z czasów II wojny światowej
W Racławicach Śląskich odkopali oni i prawdopodobnie sprzedali poniemiecki sprzęt wojskowy.

Mieszkańcy ul. Batorego w Racławicach Śląskich na początku lutego obserwowali nietypową akcję poszukiwawczą. Kilku młodych ludzi rozkopało skwerek obok jednego z domów. Wyciągnęli spod ziemi jakieś znalezisko, posprzątali po sobie i zniknęli. Teraz szuka ich policja.

- Zawiadomiliśmy organy ścigania, że w Racławicach coś znaleziono podczas poszukiwań, których nikt nam nie zgłosił, a powinien. Prawdopodobnie znalezisko jest przygotowywane do wywiezienia z kraju - mówi Krzysztof Spychała, zastępca wojewódzkiego konserwatora zabytków w Opolu.

Podobne zawiadomienie przesłał policji Wojciech Dominiak, dyrektor Muzeum ZiemiPrudnickiej, który chętnie przyjąłby do muzealnej kolekcji wykopane z ziemi "skarby”.

- Prawdopodobnie mamy do czynienia z pojazdem z czasów II wojny światowej. Żeby cokolwiek więcej o nim powiedzieć, musielibyśmy go wyczyścić i obejrzeć. Zobaczymy, co ustali policja - tłumaczy.

W środowisku poszukiwaczy skarbów to miejsce w Racławicach było znane od lat. W 2007 roku w czasie budowy kanalizacji robotnicy przypadkowo odkryli w wykopie sprzęt z II wojny światowej. Nie wyciągnięto go jednak na powierzchnię, rów zasypano.

W kwietniu 2009 roku do Racławic przyjechała grupa poszukiwaczy z Głubczyc. Zaczęli kopać, ale właścicielka sąsiedniej działki wezwała policję i "wykopki” zostały przerwane.O ostatnich poszukiwaniach kobieta - jak twierdzi - nic nie wie, bo już nie mieszka w pobliżu.

Co więc wykopano, na razie nie wiadomo. Faktem jest natomiast, że w połowie lutego na portalu aukcyjnym pojawiła się oferta sprzedaży dla hobbistów prawdziwego rarytasu - tzw. wózka amunicyjnego, używanego przez niemiecką armię jako przyczepa do motocykli. Sprzedający zapewniał, że to sprzęt autentyczny, bez żadnych przeróbek, a jedynie opłukany wodą. Po zakończeniu licytacji niemiecki wózek amunicyjny If8 sprzedano za 1,2 tys. zł.

- Nie wiem, skąd pochodził ten sprzęt. Ja tylko grzecznościowo udostępniłem swoje konto koledze, który go sprzedawał - tłumaczy nam internetowy sprzedawca.

Poszukiwanie skarbów z czasów II wojny światowej i wcześniejszych stało się w Polsce popularnym hobby i często źródłem zarobku. Służby konserwatorskie szacują, że w naszym województwie zajmuje się tym kilkaset osób, właścicieli sprzętu do wykrywania metalu.

Poniemiecki bagnet można sprzedać za 150 zł, hełm za ok. 100 zł. Wojenne odznaki wojskowe idą nawet po kilkaset złotych. Tymczasem zgodnie z ustawą o ochronie zabytków prowadzenie poszukiwań porzuconych lub utraconych zabytkowych przedmiotów z użyciem sprzętu elektronicznego, bez pozwolenia wojewódzkiego konserwatora jest wykroczeniem karanym aresztem lub grzywną.

Zabytkiem jest każda rzecz o wartości historycznej czy kulturowej, której zachowanie leży w interesie społecznym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Policja ściga nielegalnych poszukiwaczy z czasów II WŚ
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 11:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Poszukiwacze z czasów II WŚ posługują się sprzętem z epoki, czy już nowszym? Że się dziadkom po siedemdziesiątce chce jeszcze biegać...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 11:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Te artykuły pismaków są już tak durne, że nawet nie chce się komentować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 11:55 
Główny Administrator
Główny Administrator

Spychała z opolskiego WKZ znany jest z opowiadania głupot.
Ostatnia rewelacja jaką od niego słyszałem osobiście to zwiększona aktywność poszukiwawcza nocna.
Na moje pytanie: Na podstawie czego wyciąga takie wnioski odpowiedział: Że na Opolszczyźnie zaobserwowano zwiększoną sprzedaż latarek tzw "czołówek"
O źródła takich statystyk nawet nie pytałem :)
Zresztą jest to kolega z ławy szkolnej znanego nam dr archeologii M. Bednarka sławnego zbieracza pieczarek z Nowej Cerekwi i łowcy poszukiwaczy.
Poza tym proponuję autorowi tego artykułu jak i Spychale zasięgnąć "fachowej" porady od słynnego biegłego sądowego niejakiego Abłamowicza, któremu Saper przekazał do muzeum swoją kolekcję militariów średniowiecznych. Ów Abłamowicz twierdzi, że do kogoś te fanty II wojenne należą. Na pytanie: do kogo odpowiedział: do Wojska Polskiego. A jak niemieckie ? No to do Wehrmachtu :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 13:46 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Poniemiecki bagnet można sprzedać za 150 zł, hełm za ok. 100 zł. Wojenne odznaki wojskowe idą nawet po kilkaset złotych. Tymczasem zgodnie z ustawą o ochronie zabytków prowadzenie poszukiwań porzuconych lub utraconych zabytkowych przedmiotów z użyciem sprzętu elektronicznego, bez pozwolenia wojewódzkiego konserwatora jest wykroczeniem karanym aresztem lub grzywną.

Dobrze powiedziane Mikello, durne i dodać można zmanipulowane. No bo co wspólnego z zabytkiem ma poniemiecki hełm, bagnet czy odznaka. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 14:36 
Kapitan
Kapitan

Można szerzej na ten temat? Tyle słyszałem od "słyszaczy" którzy na wieść że chcę kupić wykrywacz reagują "oO tylko uważaj to jest nielegalne!"
Podajcie jakieś odnośnik do wątków z forum i czy ostatnia linijka z tego artykułu to prawda?

Tymczasem zgodnie z ustawą o ochronie zabytków prowadzenie poszukiwań porzuconych lub utraconych zabytkowych przedmiotów z użyciem sprzętu elektronicznego, bez pozwolenia wojewódzkiego konserwatora jest wykroczeniem karanym aresztem lub grzywną.

Zabytkiem jest każda rzecz o wartości historycznej czy kulturowej, której zachowanie leży w interesie społecznym

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

jarolud napisał(a):
[...] No bo co wspólnego z zabytkiem ma poniemiecki hełm, bagnet czy odznaka. :?

Jak to, co wspólnego? Jak zwykle: nieopisany żal i lament "konserwatorów" z powodu tego, że od 2007 roku biedaczyska sami nie wygrzebali i nie "zakonserwowali" tych "zabytków" w swoich przepastnych szufladach, bo ich zachowanie leży przecież w interesie społecznym... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 15:23 
Weteran
Weteran

Pepemag napisał(a):
Można szerzej na ten temat? Tyle słyszałem od "słyszaczy" którzy na wieść że chcę kupić wykrywacz reagują "oO tylko uważaj to jest nielegalne!"
Podajcie jakieś odnośnik do wątków z forum i czy ostatnia linijka z tego artykułu to prawda?

Tymczasem zgodnie z ustawą o ochronie zabytków prowadzenie poszukiwań porzuconych lub utraconych zabytkowych przedmiotów z użyciem sprzętu elektronicznego, bez pozwolenia wojewódzkiego konserwatora jest wykroczeniem karanym aresztem lub grzywną.

Zabytkiem jest każda rzecz o wartości historycznej czy kulturowej, której zachowanie leży w interesie społecznym

ludzie bierzecie się za coś a potem okazuje się że nawet nie wiecie jakie prawo w tej kwestii obowiązuje i jakie mogą być lub nie być konsekwencje :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 17:58 
Moderator
Moderator

Szczęście że syberii w polsce nie ma :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 19:07 
Kapitan
Kapitan

Wiem za co się biorę i czytałem o prawie wzg poszukiwaczy i ich wykrywaczy ale byłem ciekaw waszej opinii.
Pytam bo nie chce mi się za każdą razą tłumaczyć delikwentowi co to jest wykrywacz i na jakim podłożu prawnym stoję, po prostu szukałem jakiegoś konkretego przykładu dzięki któremu, utnę tą chorą wizję i rozwieję wątpliwości. Kto wie może dzięki temu zyskam kompana w poszukiwaniach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 19:22 
Pułkownik
Pułkownik

Pepemag poszukaj w dziale prawo a poszukiwania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 20:13 
Moderator
Moderator

Zasadnicze pytanie ...który z tych panów ma nas za idiotów :? ...dziennikarz, konserwator czy moze muzealnicy ....... nosz qrde "unikat" ..... wykopek motocyklowego wózka amunicyjnego ( jesli wierzyc tym informacjom) wyceniony rynkowo na 1200 zeta ........czyste kpiny, tyle to kosztuje naklepany w milionach sztuk ruski mosin wz 91/30 na chodzie i papierem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 21:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

O ten wózek chodzi.
http://allegro.pl/wozek-amunicyjny-if-8 ... 83704.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 21:55 
Złosliwy Nieludzki Doktor

I toto to ten cenny zabytek który może i wykopany ale pewnie gdzieś Mierzei a nie pod chałupą u jakiejś autochtonki ? Wartość pewnie ma dla pasjonatów, ale chyba niebezpieczeństwa narażenia kultury narodowej na niepowetowane straty nie ma..., Ot ktos wykopał albo wyjął ze stodoły i chciał sprzedac jego prawo, nie przypuszczam, żeby ot tak sobie dało się wykopać gabarytowo takiej wielkości ustrojstwo i nie pozostawić po sobie śladów, no i to nie boratynka tylko takie wykopy to z pól dnia roboty dla dwóch osób. Widac jakies uprzedzenie jak pisze Jacek człowieka z WKZ, który wszędzie widzi poszukiwaczy, którzy wykupują czołówki, świece i zapałki i łopaty w sklepie ogrodniczym :D Ponoć niektórzy widza w klozecie małe krokodyle, inni białe myszki a niektórzy małych poszukiwaczy z czołówkami na głowie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 21:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Argo napisał(a):
Zasadnicze pytanie ...który z tych panów ma nas za idiotów :? ...dziennikarz, konserwator czy moze muzealnicy .......

Dziennikarz, odpada B+ , taki napisze wszystko co mu atrament na pióro przyniesie i tak naprawdę w d..., tzn. z tyłu ma to co pisze i o kim.
Powiem tylko...
Wyobraźcie sobie ile musi się namęczyć ww. pracujący w lokalnym dodatku, żeby zarobić tyle, za ile ten wózek poszedł, skoro za taki artykuł w pewnej dużej gazecie, co to Jarosław Polskę zbaw jej nienawidzi wyceniany jest na 20zł.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]