Teraz jest środa, 24 września 2025, 05:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Maciejowice (okolice) pow.Garwolin
PostNapisane: sobota, 9 marca 2013, 21:54 
Pułkownik
Pułkownik

macek napisał(a):
Witam

Jeśli ten wątek śledzony jest przez kogoś, kto nie jest zwolennikiem (delikatnie mówiąc) prywatnej inicjatywy w zakresie eksploracji, to właśnie dostał do ręki kolejny argument przeciwko liberalizowaniu prawa w, interesującej nas wszystkich, kwestii poszukiwań.
Całe pobojowisko pod Maciejowicami (mowa o bitwie z 1794 r.) objęte jest opieką konserwatorską, jest to jedno z czterech takich miejsc w Polsce. To, mówiąc górnolotnie, nasze dobro narodowe i powinno być eksplorowane w sposób sukcesywny, profesjonalny, a zabytki winny zasilić zbiory muzealne. W zeszłym roku rozpoczęliśmy prace na pobojowisku (MWP w Warszawie); wcześniej teren badany był m.in. przez pracowników lokalnego muzeum. Z efektami zeszłorocznych badań będzie się można zapoznać dzięki artykułowi opublikowanemu w Muzealnictwie Wojskowych (kwiecień lub maj tego roku). Nadmienię, że prace prowadziliśmy wraz z wolontariuszami-poszukiwaczami i ich pomoc okazała się nieoceniona. Zabytki były już prezentowane na wystawach, większość trafi na ekspozycję stałą MWP. Badania planujemy kontynuować i jeśli będą chętni – zapraszamy, można będzie pokopać w zgodzie z prawem.
Nie mam zamiaru nikogo straszyć służbami mundurowymi, nie o to chodzi. Jak ktoś będzie chciał to i tak pokopie – choćby w nocy.
Jest to tylko i wyłącznie problem niepisanych zasad i swoistej poszukiwawczej etyki. Albo ktoś jej przestrzega (tzn. trzyma się przede wszystkim z dala od stanowisk archeo!!!), albo szkodzi całemu środowisku…
Sam uważam, że obecne prawo jest absolutnie zbyt restrykcyjne i przynosi więcej szkody, aniżeli pożytku (tak prywatnym hobbistom, jak i archeologom i muzealnikom). Aby je zmienić, musimy się zachowywać uczciwie.
Stanowisko w rodzaju „ nikt nam nic nie zrobi i będziemy ryli gdzie chcemy” to krok wstecz.
Pozdrawiam
Michał Mackiewicz
Bardzo dobry tekst :1 Co archeo to ma być archeo. Jest tyle poletek że naprawdę nie ma potrzeby chodzić po polach bitewnych,Teraz widzę że ten wątek powinien brzmieć Łaskarzew pow. Garwolin. ponieważ mam tam tyle zaproszeń na pola do kolegów że wystarczy na parę spotkań,. (nie archeo) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 marca 2013, 22:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Niestety nie znam na pamięć przebiegu bitwy być może jestem w błędzie ale wydaje mi się że to nie jest obowiązkowe.
Zapytałem bo chętnie bym się czegoś nauczył i wziął udział w takim przedsięwzięciu. Jeżeli kryterium do uczestnictwa w takich eksploracjach jest "egzamin" z wiedzy o danym wydarzeniu to siadam do materiałów.

Leon zadałem pytanie userowi Mackowi bo fajnie by było wziąć udział w takich eksploracjach ale to chyba nie takie proste.
Co do Łaskarzewa to jest sporo terenu gdzie można pochodzić na polach gdzie po wojnie wywożony był gruz z miasta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2013, 17:49 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam koledzy,

Dzięki za odzew. Na ten rok nie mamy jeszcze pozwolenia na badania, ale działamy w tym kierunku (gmina i konserwator są bardzo przychylni). Jak wyżej pisałem, pomoc prywatnych hobbistów była dla nas nieoceniona, a ja należę do zwolenników współpracy z każdym, kto chce pomóc i wzbogacić zbiory muzeum. Nie mogę oczywiście obiecać, że zaprosimy gremialnie wszystkich, ale Ci najbardziej zainteresowani niech śledzą dalszy rozwój wypadków i kontaktują się na priva. Sam też będe się starał informowac o ewentualnych efektach naszych prac.

pzdr
macek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2013, 19:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Macek info na PW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2013, 19:50 
Pułkownik
Pułkownik

macek napisał(a):
Witam koledzy,

Dzięki za odzew. Na ten rok nie mamy jeszcze pozwolenia na badania, ale działamy w tym kierunku (gmina i konserwator są bardzo przychylni). Jak wyżej pisałem, pomoc prywatnych hobbistów była dla nas nieoceniona, a ja należę do zwolenników współpracy z każdym, kto chce pomóc i wzbogacić zbiory muzeum. Nie mogę oczywiście obiecać, że zaprosimy gremialnie wszystkich, ale Ci najbardziej zainteresowani niech śledzą dalszy rozwój wypadków i kontaktują się na priva. Sam też będe się starał informowac o ewentualnych efektach naszych prac.

pzdr
macek
Witam macek nie zapomnji o mnie . :1 Też jestem zainteresowany wolontariatem .Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]