Teraz jest piątek, 12 września 2025, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śląsk Cieszyński
PostNapisane: czwartek, 21 marca 2013, 21:51 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
hajtman napisał(a):
Ty,Frank od kiedy to,Śląsk Cieszyński stał się południową częścią ,Górnego Śląska?:roll:
Bo ja może coś przespałem :?

...chyba tak :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 marca 2013, 22:35 
Moderator
Moderator

Jak na XVIII/XIX wiek,to chyba sie im coś mocno pozajaczkowało,bo był Śląsk Cieszynski pod panowaniem Austrii(I kurde,komu to przeszkadzało) i Śląsk Górny po panowaniem pruskim.Poczytaj sobie historię wojen pruskich.Cóż łoni za durnoty na tej mapie stworzyli :lol:
A podziały administracyjne,cóż takowe mam rzyci.To co Ci tam sobie wydumali ,to zwykłe chciejstwo,u nas tez był taki mitoman i sprzedawczyk jak niejaki Gustaw Morcinek,co nawet bedąc posłem zawnioskował,żeby Katowice były Stalinogrodem.I co są nadal?
Ale nawet on wyodrębniał jako osobna krainę, Śląsk Cieszynski
Jest i zawsze był Śląsk Cieszyński krainą historyczną,geograficzną i etniczną ,podobnie jak Górny Śląsk.
Nie tak dawno byliśmy w województwie Bielskim.

A tu masz cyt:za Wikipedią,bo nie chce mi się tego rozstrząsać:

cyt.
Śląsk Cieszyński (cz. Těšínské Slezsko, niem. Teschener Schlesien) – kraina historyczna w Polsce i Czechach, obejmująca południowo-wschodnią część Śląska, skupioną wokół miasta Cieszyn i rzeki Olzy. Jego obszar to ok. 2280 km²[1], obecnie teren ten zamieszkuje ponad 800 tysięcy ludzi (463 tysiące po stronie czeskiej[2] plus ok. 350 tysięcy osób po polskiej[3][4]). Granice regionu ukształtowały się wraz z powstaniem kasztelanii cieszyńskiej po raz pierwszy wzmiankowanej w 1155 roku, następnie region utrwalił się w postaci księstwa, które począwszy od piętnastego wieku poczęło tracić okresowo lub na stałe terytorialną jedność, pomimo tego przez dłuższy czas wśród mieszkańców utrzymywało się wspólne poczucie więzi[5].

Część literatury traktuje Śląsk Cieszyński i Górny Śląsk jako dwa osobne regiony[6],
według innej części literatury Śląsk Cieszyński znajduje się w historycznych i geograficznych granicach Górnego Śląska[7].

Mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego cechują się bardzo silnym poczuciem tożsamości regionalnej, dotyczy to zarówno polskiej części tego regionu[8], jak i tzw. Zaolzia[9]. Jedną z cech charakterystycznych tego regionu był wielki rozwój polskiego ruchu narodowego[10].
op cit.
A z tego zaznaczonego na czerwono,to wbij sobie te pierwszą część i zapamiętaj, że jest Górny Śląsk i Śląsk Cieszynski.
A to na niebiesko,też zapamiętaj i wtedy zrozumiesz o co ta dyskusja ;)

Pzdr.Jura

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 marca 2013, 23:22 
Moderator
Moderator

A jak nie był Cieszyna? To co tam było (oprócz drogowskazu: "Kalisia"), jak się wtedy nazywało te tereny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 marca 2013, 23:56 
Moderator
Moderator

eme5 napisał(a):
A jak nie był Cieszyna? To co tam było (oprócz drogowskazu: "Kalisia"), jak się wtedy nazywało te tereny?

Eme,Cieszyn był zawsze,nawet już wtedy ,jak tam gdzie jest obecnie Kalisz,mamuty i tygrysy szblozębne biegały :666
I to myśmy wskazali drogę tym ,co szli po jantar i przy okazji was, pianina nauczyli robić :lol:
Najstarsze dowody ,pobytu człowieka na Śląsku Cieszyński,to 783 tys. lat p.n.e. w Konczycach Wlk.czyli Homo erectus,potem kultura grawecka ,lendzielska itd.
A tak na poważnie to poczytaj sobie o Podoborze,.Kocobędzu w Cieszynie lub Piekiełku w Międzyświeciu.
Zresztą co bedziemy bić pianę jak w X wieku istniała Kasztelania Cieszyńska,a od 1290 roku Księstwo Cieszynskie,a pojecie takie jak Gurny Slunsk,Silesia Superior,Horni Slezko,czy jak niektórzy by woleli Oberschliesen,pojawiło się na przełomie XV/XVI wieku :666 :lol:

Pzdr.Jura

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 marca 2013, 00:09 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Śląsk Cieszyński, Śląsk Opolski, Ziemia Pszczyńska to niezaprzeczalnie Śląsk. :)
hajtman napisał(a):
Najstarsze dowody ,pobytu człowieka na Śląsku Cieszyński,to 783 tys. lat p.n.e. w Konczycach Wlk.czyli Homo erectus,

...z tego co wiem te rewelacje od dawna są już nieaktualne.
http://archeowiesci.pl/2011/04/01/ogromne-watpliwosci-co-do-najstarszych-sladow-ludzi-w-polsce/

Ostatnio edytowano piątek, 22 marca 2013, 00:15 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 marca 2013, 00:17 
Moderator
Moderator

Mam pewną propozycję.
Proszę wejść do wskazanej miejscowej knajpy, jakiejś zwykłej piwiarni i powiedzieć powyższe głośno, dwa razy. :1

Jura, ten co mu skosiłeś posta, zostaw, zabawny jest. (wątek z mapami)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 marca 2013, 00:27 
Moderator
Moderator

Frank,Śląsk to zrozumiem,ale nie Górny Śląsk,bo są górale śląscy,ale nigdy nie słyszałem o górnosląskich :lol:
Co do drugiego,sprawa jest zawieszona w próżni,doczytaj do końca i są specjalisci,co dają sobie ręce obciąć,że to narzędzia,a są archeolodzy nastawieni sceptycznie do tego.

To,co Eme proponuje,hmm.. to pachnie chęcią świadomego samookaleczenia,a nawet próbą samobójczą. :(
To niech pisze na temat zieciu,nawet niech będzie śmiesznie,ale niech mi tu z wiochą nie wyjeżdża na miejsce,"gdzie życie wyszło z wody" :lol: :jump

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2013, 00:35 
Kapral
Kapral

Witam ja również mieszkam w Cieszynie i interesuję się wykopkami :usta
Jak macie ochote poszukać w większym gronie to piszcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 15:48 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Chciałbym ruszyć w pole a kaske na wykrywacz dopiero w lipcu będę miał ;< (stary wykrywacz już nie działa)
Nie wiem czy wytrzymam czekanie ;(

Więc od lipca będę dostępny i chętny na wspólne poszukiwania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 17:42 
Kapral
Kapral

Kamil to jedziemy na tym samym wózku,możliwe ze ja szybciej coś ogarnę ale nie chcę się pchać w chińskie badziewie więc zbieram na coś lepszego.Najlepiej uniwersalny sprzęt do drobnicy i militariów,ale w ostateczności jak za mało chajsu będzie to zdecyduję się na militarkę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]