Teraz jest wtorek, 28 lipca 2026, 15:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 3 sreberka z dzisiejszego wypadu /16.03.2013r./
PostNapisane: piątek, 22 marca 2013, 18:38 
Kapral
Kapral

Sebik fakt 3 krajcary i 3 gr to inny nominał ale nadal moneta oznaczona jako Billon a nie Silber i o to głównie chodzi, kiedyś jak znajdywałem takie monety to się bardzo cieszyłem do czasu kiedy trochę nie poczytałem o metodzie ich bicia. Więc dziś euforii u mnie nie wywołują bo nie są z czystego srebra tak jak np. nasze monety np. Gdańskie gdzie były bite w Ag, lub monety II RP choć tu już jest inny rodzaj srebra.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 marca 2013, 18:52 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego monety z II RP też nie były z czystego srebra tylko ze srebra próby 0.750 ,natomiast gdańskie chociażby 2 guldeny z 1932 były bite w słabym srebrze próby 0.500.Podobna sytuacja z 5 guldenami z 1932 również bite w słabym srebrze próby 0.500.
Pozdrawiam Coiner

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 marca 2013, 19:20 
Kapral
Kapral

Coiner zgadza się wszystko co napisałeś jest prawdą tylko, że billon ma się nijak do monet bitych w Ag 500 i ag 750 bo w monetach bitych jako billon zawartość srebra była naprawdę minimalna.
Zresztą nasz monety nawet te słabszej próby są bardzo ładne, a monety Gdańskie po prostu mają w sobie to coś. :8)
Fakt jest taki, że jak znajduję takie 3 gr lub krajcary z napisem Moneta Argentea to nie wywołuję to u mnie żadnej euforii tak samo jak i u wielu moich kolegów, jednak nie wszyscy muszą tak samo reagować, znalazcę na pewno te monety bardzo ucieszyły :) ,a ja poprzez swój post chciałem tylko zwrócić uwagę na to, iż są to monety o bardzo małej zawartości i słabej jakości srebra i tyle w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 marca 2013, 21:01 
Generał Broni
Generał Broni

Malta78, jak zapewne wiesz, sreberkami nazywamy / tak się jakoś przyjęło :) /, wszystkie monetki, które zawierają chociaż śladowe ilości srebra. Akurat wszystkie trzy monetki , o których mowa w tym temacie, ten warunek spełniają i stąd ten tytuł. Jeżeli chodzi o mnie, to wszystkie monetki, które znajduję, sprawiają mi frajdę i nie ma specjalnego znaczenia czy to miedziaki , słabe czy dobre sreberka, dla mnie liczy się przyjemność z poszukiwań i dociekanie dlaczego ta monetka i dlaczego w tym miejscu. Wartość materialna znalezionych monet jest bez większego znaczenia, ja nimi nie handluję. Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 marca 2013, 22:24 
Pułkownik
Pułkownik

walbor62 napisał(a):
Malta78, jak zapewne wiesz, sreberkami nazywamy / tak się jakoś przyjęło :) /, wszystkie monetki, które zawierają chociaż śladowe ilości srebra. Akurat wszystkie trzy monetki , o których mowa w tym temacie, ten warunek spełniają i stąd ten tytuł. Jeżeli chodzi o mnie, to wszystkie monetki, które znajduję, sprawiają mi frajdę i nie ma specjalnego znaczenia czy to miedziaki , słabe czy dobre sreberka, dla mnie liczy się przyjemność z poszukiwań i dociekanie dlaczego ta monetka i dlaczego w tym miejscu. Wartość materialna znalezionych monet jest bez większego znaczenia, ja nimi nie handluję. Pozdrawiam Walbor62.

Mądre słowa podpisuję się pod nimi. :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]