Teraz jest sobota, 13 września 2025, 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Strych
PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 12:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

ja w starym domu koło wejscia na strych znalazłem małą pogiętą papierową torebeczkę , rozłożyłem a na niej pieczątka - zakład jubilerski, a w niej dwie złote zrzynki z wybitymi mikro bróbami, warto każdy papierek rozwijać w takich miejscach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 12:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

lukaszp1985@o2.pl napisał(a):
Cichutko planuję powiercić wkrętarką dziury i endoskop włożyć ale obawiam się tej izolacji czy nawet pajęczyn jak między legarami będzie pusto.

Weź pod uwagę ze ten endoskop to nie noktowizor, i zorganizuj sobie jakiegoś leda na drucie bo obawiam się ze niewiele zobaczysz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 14:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wstępne oględziny strychu wykonałem. Na wierzchu przeważające rzeczy z PRL-u szczególnie puste butelki po wódce i winach. Trochę rzeczy współczesnych, jeden z sąsiadów musiał sobie zrobić składówkę na strychu. Poza tym obszar pusty. Jest jedna perełka - stary przedwojenny w średnim stanie kredens z pokoju gościnnego. Obszukałem go dokładnie i niestety żadnej skrytki w nim nie ma. Dach jest tak duży, że murłata jest piętro niżej, jakby na ostatniej kondygnacji kamienicy ( tam też są kukawki ) także nie miałem możliwości wglądu w nią. dach jest nieocieplony, na legarach leżą deski i następnie dachówka. Jak to na strychu jest dość gęsta konstrukcja pionowa dachu z legarów ok 10cm na 10 cm ale nie przyglądałem się każdemu jeszcze szczegółowo. No i zostaje ta "nieszczęsna" podłoga. Deski podłogowe miejscami potruchlałe, w jednym kolorze. Sprawiają wrażenie jakby od wojny nie było w tą podłogę ingerencji. Jak będzie już ok 10 stopni to wybiorę się jeszcze raz na strych sprawdzić jak zachowuję się wykrywacz i jak jest izolacja między legarami. Wtedy będę mógł już szczegółowo zaplanować penetrację podłogi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 14:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Prawie każdy endoskop ma ledy, także nie powinno być problemów. Ale mówię, jeśli ktoś korzystał z takiego sprzętu i ma dodatkową wiedzę, to chętnie posłucham który z endoskopów najlepiej pokazuje obraz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 14:25 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A i jeszcze jedno, w ścianach szczytowych są kominy. Jest w sumie po każdej stronie trójkątny obszar między kominem a krokwiami szczytowymi, ale sprawdzę to także dopiero jak wybiorę się tam z wykrywaczem. Szkoda, że nie mam kamerki termowizyjnej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2013, 16:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

lukaszp1985@o2.pl napisał(a):
Prawie każdy endoskop ma ledy,

Tak właśnie, tylko jak mocno świecą, raz tylko miałem takie urządzenie w ręce i obawiam się przebadanie podłogi 100m2 to syzyfowa praca. Weź pod uwagę , że pod deskami będzie mnóstwo pajęczyn i innego śmiecia, który ograniczy twoje pole widzenia.
Entuzjazm widzę u Ciebie ogromny, ale możesz się rozczarować sromotnie.
Więc zanim wyciągniesz ostatnią cegłę z komina, warto się zastanowić czy na pewno są przesłanki do tego aby oczekiwać tam "skarbu" i wyważyć działania ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 12:14 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Tak, dlatego otwierając ten wątek po pierwsze zapytałem czy ktoś może napisać z doświadczenia o endoskopie. Chodzi mi głównie właśnie o podświetlenie LED i wyświetlacz. Proszę o konkretną poradą.

Jeśli chodzi o pajęczyny to wydaje mi się, że to nie jest duży kłopot. Sedno w tym jak będę wiercił dziury, jeśli pionowo to zawsze też mogę używać jakiegoś szpikulca żeby sprawdzić np. odległość do sufitu w porównaniu z poprzednią dziurą. Można też wziąć ze sobą taki czyszczak to butelek żeby przed wsadzeniem endoskopu oczyścić sobie drogę do sufitu. Ale przyznam się szczerze, że zastanawiam się nad wierceniem dziur pod kątem 45 - 60 stopni, oczyszczeniem z pajęczyn pola widzenia czyszczakiem do butelek i użycia endoskopu, żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo ominięcia przedmiotów niemetalowych.

Jak pisałem wyżej bardziej obawiam się izolacji termicznej lub akustycznej w tym stropie, a też w sumie nie należy zapominać, że w dwudziestoleciu międzywojennym budowniczowie lub inwestorzy mogli wsadzać w ten strop przedmioty po budowlane lub związane z zabobonami.

Jak będę na strychu to cynkę parę zdjęć - jakieś miejsca ktoś szczególnie chciałby zobaczyć ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2013, 21:11 
Podporucznik
Podporucznik

A ja na strychu znalazłem nieśmiertelnik niemca z I wojny światowej - mieszkam na wiosce na opolszczyźnie. Dziwna sprawa mi się wydawała ale okazało się z jegomość zdezerterował z wojska i domniemam, że mógł go ukryć lub też nie wykluczone, że wpadł tam. Można spodziewać się na strychu czegoś więcej w kontekście tego znaleziska ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2013, 21:37 
Generał Broni
Generał Broni

Ja przeszukiwałem strych w byłym szpitalu.olbrzymi strych.Przed wojną też był tam szpital i na poddaszu mieszkanka.Nic nie znalazłem.Za to mój sąsiad mieszkający w poniemieckim domu znalazł pod podłogą w pokoju na stryszku kilka sztuk broni w idealnym stanie.Broń była zabezpieczona.Z tego co wiem był tam mauzer,luger i jeszcze kilka innych.Z mauzerem chodził na kłusownictwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2013, 22:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Piękne histerie, ja będę szczęśliwy jak tylko dokumenty wyjdą spod deseczek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 marca 2013, 11:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

U mnie ciągle stare żelazka ,dzieże ,kołowrotki, stare butelki, dużo zdjęć , dokumentów z carskimi orłami , często zdezelowane lampowe radia ...Wszystko co było potrzebne a zarazem nie .Na wschodzie tak mają ,a może się przyda np ,. kłonica - metalowa która okazała się lufą od możdzjeża .Pomysłowy rolnik który dospawał oczka i wykorzystał do wozu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 marca 2013, 19:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wiarus napisał(a):
często zdezelowane lampowe radia

Tak na marginesie tego wątku.
Radia lampowe to jest to co lubię.Wygrzebać takie radio, odrestaurować obudowę, naprawić elektronikę i słuchać wieczorem przy wyłączonym świetle, to podświetlanie skali, zapach rozgrzanych lamp...
Mam kilka przedwojennych (i "kilka" powojennych)odbiorników które wpadły mi w ręce i powiem Wam że uruchomienie sprawiło mi wielką frajdę.
Chodząc po skupach złomu często spotykam,choć już coraz rzadziej rozbite, połamane radia lampowe tylko dla tego że drewno czy bakelit przeszkadza na skupie i ważne jest tylko "chassis" metalowy środek radia. Aż serce się kraje jak to widzę a zdarzają się nie raz perełki.
Warto uratować to co zostało.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]