EDEK:):):):) napisał(a):
Witam. Dzisiaj tak dla sportu wyskoczyłem na trzy godzinki kontynuować naukę wsłuchiwania sie kanarka 250. Mam pytanie jak rozpoznajecie sygnał monetki :roll: Bo czasem to już ręce opadają , ten wyświetlacz to też pokazuje Bóg wie co, wskaźnik pokazuje kolor a wyłazi żelastwo np. gwóźdź , pomimo wycięcia trzech kwadracików dyskrymy w ustawieniu biżuteria. :evil: :evil: Kanarek jest nowy więc nie podejrzewam usterki. podczas machania nim zazwyczaj zapiszczy i dalej już nie można znaleźć punktu w którym zapiszczał, dopiero zataczanie kół z wciśniętym namierzaniem potrafi naprowadzić na ślad i to zazwyczaj zwyczajnie tam nic nie ma, kompletnie nic ( parę razy ziemię na miał w palcach przesiałem )
Wcześniej już w którymś temacie zadawałem podobne pytania ale wybaczcie, wybrałem pierwszy temat z brzegu bo już zmęczenie mnie bierze. Pozdrawiam. :z
Powiem Ci,że to nie jest tak łatwo,by na 100% stwierdzić,że masz pod cewką monetkę. Na początku moich poszukiwań stwierdziłem,że np. boratynki "biją" tylko i wyłącznie na pierwszym kwadraciku od zawleczki (chyba piąty z lewej).
I moja teoria padła podczas zmiany terenu - szeląg potrafi być wskazywany i na trzecim i na siódmym. Normalnie nie kopałbym tego - ale wrodzona upartość nie pozwoliła mi zostawić takich sygnałów.
Generalnie kopałem do wczoraj wszystko sygnalizowane na kolor - ustawienia all metal i wycięte dwa pierwsze kwadraty z lewej.
Natomiast od wczoraj (i tak już zostanie) chodzę na all metal bez dyskryminacji - trochę kakofonia, ale zauważyłem, że wchodzą sygnały na monetki i inne kolorki, które normalnie nie zostałyby zasygnalizowane - może chodzi o graniczny zasięg kanarka lub jakiś iron w pobliżu koloru,który na "dyskrymie" zostałby zignorowany - dzięki temu znalazłem kilka monetek na prawdę dosyć głęboko.
Nie wiem , jak to dokładnie opisać - trzeba to osłuchać :1
Mam kanarka ace250 z cewką 9,5/12.
@EDEK
Jak wynika z podpisu mieszkasz blisko Piły - możemy zorganizować kiedyś wspólny wypad i obadamy temat w terenie :D