Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Policjant kontra poszukiwacze skarbów
PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 23:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cytuj:
W posterunku policji w Kietrzu pracuje młodszy aspirant Mariusz Czółno. Do niedawna znany był tylko lokalnej społeczności, teraz usłyszał o nim cały region. Policjant został nagrodzony przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Srebrna odznaka "Za opiekę nad zabytkami" powędrowała w jego ręce nieprzypadkowo - mundurowy to postrach "archeologów-amatorów", którzy przyjeżdżają w rejon Kietrza aby szukać skarbów z dawnych lat.

Kietrz i okolice od lat przyciągają badaczy historii i archeologów. Prace wykopaliskowe prowadzą tam naukowcy z uniwersytetów: Wrocławskiego i Rzeszowskiego. Zdarza się też, że pod osłoną nocy grasują tam hobbyści, którzy na własną rękę przeszukują tereny z nadzieją znalezienia czegoś wartościowego.

- Doglądam prac archeologicznych, które są prowadzone na naszym terenie. Jeżeli dochodzi do jakichś nielegalnych poszukiwań wtedy przeze mnie czy też przez innych funkcjonariuszy takie osoby są łapane - mówi wyróżniony odznaką młodszy aspirant Mariusz Czółno.

Fot. opolska policja

- Dwukrotnie złapałem osoby na gorącym uczynku. Oprócz przedmiotów zabytkowych czy różnego rodzaju drogocennych zabytków jakie są na naszym terenie były także różnego rodzaju militaria z okresu II Wojny Światowej - dodaje nagrodzony aspirant.

Na terenie Kietrza przebiegał Szlak Celtycki i od kilku lat prowadzone są tam prace wykopaliskowe. Badacze z uczelni wspólnie ze studentami pojawiają się na tych terenach dwa razy w roku. Stanowiska archeologiczne znajdują się także w miejscowościach: Pilszcz, Nowa Cerekwia oraz Księże Pole.

- Utrzymujemy stały kontakt z państwem, którzy prowadzą te prace - dodaje Waldemar Kacprzak, kierownik rewiru dzielnicowych w komisariacie w Kietrzu. Kietrzańskie stanowiska archeologiczne są pod ciągłym nadzorem - policjanci wiedzą, kiedy w tych rejonach prowadzone będą prace - dodaje Mariusz Czółno:

Policjant poświęcił wiele czasu podczas służby a także w wolnych chwilach na to, aby w jego rejonie nie dochodziło do przestępstw związanych z nielegalnymi pracami archeologicznymi - dodaje kierownik rewiru dzielnicowych:

Inicjatorem nadania odznaki był dr Marek Bednarek z Uniwersytetu Wrocławskiego, który od lat prowadzi prace archeologiczne w kietrzańskich wsiach. Pomocny w pracach badawczych jest m.in. wyróżniony policjant, który dba o to, aby pomiędzy badaniami nie dochodziło tam do niszczenia stanowisk archeologicznych bądź poszukiwań na własną rękę.

- Jest to dla mnie ważne odznaczenie. Przy każdym święcie policyjnym będą tą odznakę nosił przy mundurze - zapowiada wyróżniony.

Fot. opolska policja

W Kietrzu zatrzymywani byli już amatorzy archeologii z różnych stron Polski. Zwykle przyjeżdżają tam pod osłoną nocy i przy użyciu specjalistycznego sprzętu przemierzają tamtejsze pola w poszukiwaniu cennych zabytków, jakie kryje jeszcze tamtejsza ziemia.

http://www.vanessa.com.pl/index.php?opt ... &Itemid=86

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Policjant kontra poszukiwacze skarbów
PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 23:47 
Główny Administrator
Główny Administrator

Bednarek nie prowadzi tam żadnych badań tylko biega z wykrywaczem.
Nie posiada nawet specjalistycznego sprzętu do namierzania znalezionych przez siebie przedmiotów.
Ot tak pod przykrywką kolegi ze studiów pracującego w opolskim WKZ-cie bawi się w poszukiwacza.
Od dwóch lat nie pracuje na Uniwersytecie Wrocławskim więc pisanie o tej uczelni w czasie teraźniejszym jest nadużyciem.
Podczas mojej niedawnej wizyty w opolskim WKZcie pełniący obowiązki konserwatora ds archeologicznych Krzysztof Spychała powiedział, że w Nowej Cerekwi nie ma już zabytków bo Bednarek wszystkie już wykopał wiec nie wiem czego ten policjant tam pilnuje :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 23:53 
Generał Broni
Generał Broni

statystyki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 23:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pewnie sam wyróżniony lata z wykrywką, i eliminuje konkurentów :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 00:08 
Główny Administrator
Główny Administrator

magik5111 napisał(a):
Pewnie sam wyróżniony lata z wykrywką, i eliminuje konkurentów :)

Policjant raczej nie
Odmawia się pozwolenia na kontynuowanie wykopalisk przez Instytut Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego a promuje się miernotę, z którą macierzysta uczelnia nie chce mieć nic wspólnego.
Na konferencji "celtyckiej" w Czechach z powodu żenującego przygotowania skupił się na opowiedzeniu o swojej walce z poszukiwaczami.
Na pytanie ile zabytków wydobyli dla niego poszukiwacze w Nowej Cerekwi zrobił się czerwony i nie wiedział co odpowiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 00:44 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Oprócz przedmiotów zabytkowych czy różnego rodzaju drogocennych zabytków

Całkiem się już pogubiłem, czy "drogocenny zabytek" nie jest już "przedmiotem zabytkowym"?
To musi być jakiś koszmarny sen, inaczej nie potrafię tego sobie wytłumaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 01:20 
Generał Broni
Generał Broni

Miejmy nadzieję, że wyróżniony nagrodą policjant będzie wzorem dla innych funkcjonariuszy i w końcu, w najbliższym czasie, szybko zostaną rozwiązane problemy z poszukiwaczami skarbów :h .

Cytuj:
...mundurowy to postrach "archeologów-amatorów"
Policjant poświęcił wiele czasu podczas służby a także w wolnych chwilach na to...
- Dwukrotnie złapałem osoby na gorącym uczynku.
- Jest to dla mnie ważne odznaczenie. Przy każdym święcie policyjnym będą tą odznakę nosił przy mundurze - zapowiada wyróżniony.

...podoba mi się takie oddanie i obywatelska postawa funkcjonariusza w ochronie naszego dziedzictwa narodowego :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 01:22 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawe, ilu w tym czasie ten współczesny ORMO-wiec złapał kieszonkowców, złodziei samochodów,chuliganów i innych przestępców,do łapania których jest zatrudniony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 02:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Artykuł niczym z biuletynu właśnie ORMO.
Przypomniał mi się dokument Kieślowskiego "Z punktu widzenia nocnego portiera"

"no każdy człowiek ma do czegoś wie pan zamiłowanie,
no ja mam proszę pana zamiłowanie do tej kontroli"

polecam obejrzeć
http://www.youtube.com/watch?v=V0Zu719PefM

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 03:45 
kapral riese1968
kapral riese1968

frank napisał(a):

Cytuj:
...mundurowy to postrach "archeologów-amatorów"
Policjant poświęcił wiele czasu podczas służby a także w wolnych chwilach na to...
- Dwukrotnie złapałem osoby na gorącym uczynku.

...podoba mi się takie oddanie i obywatelska postawa funkcjonariusza w ochronie naszego dziedzictwa narodowego :1

Darmo tego nie robi... widać pilnowanie miejscówek by Bednarek miał wyłączność to intratne zajęcie. Już na fotce widać, że k...s
Po co narażać się na guza goniąc chuliganów i bandytów jak tu parę złotych więcej a i jaki szacun!

P.S.
Poczekam aż pójdzie na L4 ; ) ... chociaż to głupi pomysł bo wtedy dopiero będzie miał dużo czasu na swoje hobby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 08:47 
Pułkownik
Pułkownik

riese1968 napisał(a):
Już na fotce widać, że k...s

...pokaż swoją fotkę, bucu, abyśmy mieli co podziwiać

Regulamin Forum PS
punkt 4
: :zolta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 09:12 
Generał Broni
Generał Broni

...i się chyba właściciel srebrnej odznaki odezwał :ups: :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 10:50 
Specjalista
Specjalista

Piękna odznaka :D szkoda że nie ma zbliżenia.Wcale mu się nie dziwię że będzie nosił tylko w święta policyjne,bo jak zgubi to kto mu ją później znajdzie :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 11:47 
Generał Broni
Generał Broni

No to jak ktos ma blisko porobic z kija atrape wykrywki i powkurzac betona ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 11:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Za wczesnej komuny to chociaż ktoś miał troche odwagi i likwidował takiego miłośnika porządku, a teraz się będzie na gminnych festynać pojawiać jako mąż opatrznościowy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]