waniek123 napisał(a):
Musze kupic dobre akumulatorki, tylko boje sie zeby nie bylo z nimi problemów, jakie polecacie, na których chodzicie. Chce być pewny ze bedą stabilne dzieki.
Heh, problem w tym, że w obecnych czasach, jak życie pokazuje, "
przejechać się" można na wszystkim. Warto wybrać jakąś znaną firmę i warto też pamiętać, że aku powinno być jak najcięższe. Enelopy mają niezłą prasę, ja sam używam GP 2700 i też nie narzekam.
Pamiętaj o:
- nowe akumulatory NiHm trzeba w ogólności formować. Co prawda słyszy się, że nowe aku w typie Enelopów są już sformatowane, ale ja tego na piśmie nie widziałem.
Formatowanie polega na tym, że nowe aku trzeba kilka razy naładować do pełna i rozładować do pełna. I dopiero wtedy osiągają maksymalną pojemność. Czyli po pracy z detektorem trzeba je rozładować przed kolejnym ładowaniem.
Jeśli się nie ma ładowarki z funkcją rozładowania można je rozładowywać detektorem (włączyć podświetlenie, będzie szybciej), czekając, aż detektor nie zacznie świergolić ;)
Tu UWAGA: zbytnie rozładowanie aku może go uszkodzić!!!
- ładowarkę warto kupić taką z mikroprocesorem kontrolującym przebieg ładowania. To zapewnia optymalne użytkowanie aku.
Warto też by miała funkcję rozładowywania.
- po poprawnym uformowaniu aku powinien trzymać pojemność przez jakieś 50...100 cykli ładowania, potem pojemność będzie się stopniowo zmniejszać.