Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 21:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FISHER F75 LTD - ustawienia, porady, wskazówki
PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 09:09 
Major
Major

Panowie, czytając wiele porad na temat ustawień wykrywaczy w trybie dyskryminacji, oczywiście nie tylko Fishera, spotkałem się z opiniami że warto włączać tryb threshold ponieważ łatwiej zlokalizować przedmioty na granicy zasięgu!
czy ktoś z was ustawia threshold w trybie dyskryminacji? i jeśli tak to jakie są wasze doświadczenia i spostrzeżenia z takim ustawieniem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 09:33 
Porucznik
Porucznik

gustaw76 napisał(a):
Panowie, czytając wiele porad na temat ustawień wykrywaczy w trybie dyskryminacji, oczywiście nie tylko Fishera, spotkałem się z opiniami że warto włączać tryb threshold ponieważ łatwiej zlokalizować przedmioty na granicy zasięgu!
W F-75 threshold to nie tryb tylko poziom sygnału wiodącego dla trybu statycznego i i ruchowego, aby zasięg na tych trybach był największy należy go tak ustawić aby był lekko słyszalny. Przy ustawianiu należy pamiętać że sondę trzymamy w powietrzu a nie przy ziemi, o ile statyka ja nie mogę ogarnąć to przy ruchomym powiem że, to się sprawdza. Często przechodzone miejscówki na dyskryminacji chodzę właśnie trybem all metall i jeszcze coś wyskoczy. Robiłem też testy i dyskryminacja nieraz nie pokazała a tryb all metal pokazał. Nie sprawdza się na zaśmieconych terenach i trzeba się przyzwyczaić do zmiany tonów (coś tam popiskuje a nic nie ma) ale da się to rozróżniać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 11:24 
Major
Major

Zauważyłem też że czasem(rzadko ale jednak) podczas przemiatania sygnalizowany jest wyrazny sygnał ze wskazaniem ID cyfrowym, niestety po kolejnych kilku ruchach sondą sygnał zanika aż do zera :o
czy ta anomalia to wpływ gruntu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 13:19 
Porucznik
Porucznik

gustaw76 napisał(a):
Zauważyłem też że czasem(rzadko ale jednak) podczas przemiatania sygnalizowany jest wyrazny sygnał ze wskazaniem ID cyfrowym, niestety po kolejnych kilku ruchach sondą sygnał zanika aż do zera :o
czy ta anomalia to wpływ gruntu?
Nieraz tak jest fakt raz to sprawa gruntu ale trafia się tak że przedmiot jest mały i dość głęboko, ja tak miałem widocznie zmieniłem kąt przemiatania i sygnał zgubiłem (wystarczy minimalne odchylenie) ale zawsze wtedy odgarnę parę centymetrów ziemi i sprawdzam jeszcze raz i wtedy albo coś jest albo idę dalej :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 21:51 
Generał Broni
Generał Broni

gustaw76
Napisz w jakim trybie i na jakich ustawieniach bo jak w DISC to tak bywa :)
Szczególnie jak szybko machniemy ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 10:55 
Major
Major

Damiano
najczęściej chodzę na dyskryminacji z automatycznym strojeniem do gruntu,
sensitivity - ustawiam od 80 do 90,
disc level - do 5 nie więcej,
tones - 3 tony
proces - najczęściej BP

przy takich ustawieniach wykrywacz często sygnalizuje bardzo malutkie drobinki metalu i zastanawiam się czy zwiększając disc level np.8 - 10 (wielu użytkowników zaleca chodzenie na nie więcej niż 3) czy rzeczywiście dużo tracę na zasięgu i czy wykrywacz zasygnalizuje np malutkie złotko?
Jeśli miałbym stracić tylko centymetr lub dwa na zasięgu a zyskał bym na całkowitym wyeliminowaniu malutkich drobinek to byłbym zadowolony z takiej opcji!
jakie są wasze doświadczenia z ustawieniami disc level ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 12:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gustaw postaraj się poćwiczyć na "czystym" terenie z disc 0 zobaczysz jaka bedzie różnica. Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 14:18 
Generał Broni
Generał Broni

Zrób jak radzi kolega Thor88 - nawet w zaśmieconym terenie można się przyzwyczaić do mnóstwa dźwięków.
Lepiej słyszeć więcej niż mniej :)
Warto się zastanowić nad 2F zamiast 3 tonów.
Wedle uznania.
Moim skromnym zdaniem F75 przydałaby się skala żelaza z T2, wycinanie każdej cyfry a nie zakresów, chociaż 2 tony w trybach statycznych i byłby to sprzęt prawie idealny :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 17:41 
Pułkownik
Pułkownik

Witam.Przez rok używałem zwykłą F75,a teraz przymierzam się do kupna nowej wersji LTD.Interesuje mnie dynamiczny tryb CL na głęboko zakopane obiekty.Pytanie jakie przedmioty,i jak głęboko zakopane? Robił ktoś jakieś testy dla tego trybu? Nie wiem czy dobrze rozumuje,ale można np.chodzić sobie na CL,kopać normalnie monetki,a jak pod cewką trafi się jakaś klamra,lub menażka,to wykrywacz zasygnalizuje ją z dużo większej głębokości,niż na innym trybie dynamicznym? Bo na wykrywanie drobnych monetek CL chyba nie ma wpływu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 19:27 
Generał Broni
Generał Broni

Na monety Cl nie bardzo się nadaje ale jest mega głęboki. Trzeba poruszać się i machać bardzo wolno. Klamra czy manierka się nie ukryje :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 21:58 
Pułkownik
Pułkownik

damiano napisał(a):
Na monety Cl nie bardzo się nadaje ale jest mega głęboki. Trzeba poruszać się i machać bardzo wolno. Klamra czy manierka się nie ukryje :D

Czyli drobnego koloru nie będzie widział w tym trybie,ale sięgnie głębiej za czymś większym? Mógłbyś damiano podać mniej więcej orientacyjną głębokość,z jakiej w tym trybie fisher powinien widzieć coś wielkości np.aluminiowej manierki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 22:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

seimitar napisał(a):
damiano napisał(a):

Czyli drobnego koloru nie będzie widział w tym trybie,ale sięgnie głębiej za czymś większym? Mógłbyś damiano podać mniej więcej orientacyjną głębokość,z jakiej w tym trybie fisher powinien widzieć coś wielkości np.aluminiowej manierki?

Ja myślę że ok metra :) szczególnie amelinium ciągnie głęboko. Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 23:30 
Generał Broni
Generał Broni

Klamra mosiężna spokojnie około 80 cm czy to Fisher LTD czy T2 SE :D
Co do manierki myślę że będzie tak jak pisze Thor88 :1
Najlepszy jest fakt że sygnału nie da się pominąć :ups:
Ten tryb to potwór!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 21:57 
Pułkownik
Pułkownik

Witam.Po pierwszych kilku wypadach,pierwsze spostrzeżenia o Ltd.W stosunku do poprzednika,bezbłędnie identyfikuje monetki niklowe.Podczas gdy pozostałe tryby już milczą,bp-cl dają wyraźny sygnał na kolor,z tym że cl nie nadaje się na mocno zaśmiecony teren,gdyż zbyt głęboko łapie sygnały od żelastwa,co skutecznie maskuje wszelki kolor.Za to do lasu,i na czyste pola-rewelacja.
Mam jeszcze jedno pytanie koledzy.Bardzo dużo chodzę,po mocno zaśmieconych żelazem terenach,i gdybym chciał dozbroić mojego Ltd w dodatkową cewkę Nel,to którą wybrać? Nie interesuje mnie dodatkowe zwiększenie zasięgu,i czułości,tylko lepsze wyłuskiwanie drobnego kolorku z metalowych śmieci.Snajperka odpada,jest za mała.
Nel Hunter,czy Nel Sharpshooter? Która z nich,w porównaniu do standardowej jest lepsza w tym aspekcie,i czy różnica jest na tyle duża,by warto ją kupować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 18:38 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam!
Jestem posiadaczem tego sprzętu(od dwóch godzin)i mam pytanie , czy on też wam tak cały czas charcze ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]